Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Zadihanost( hiter utrip) pri hoji

Zadihanost( hiter utrip) pri hoji

Pozdravljeni!
Obračam se na vas, ker sem malo zaskrbljen. Danes sem sem šel na krajši sprehod( druge dneve večinoma tečem) in se mi je zgodilo nekaj nenavadnega, ni pa bilo prvič. Že ko sem začel s hojo po ravnem, sem imel občutek težkega dihanja obenem pa me je spreletaval nek strah, kot da se bo nekaj zgodilo. In sem se odločil da grem hodit v gozd. Ta pot pa je na začetku dokaj strma. Kot sem že prej omenil, sem že po ravnem malo težje dihal ter čutil močnejši utrip srca. Dlje kot sem hodil v hrib, bolj močno in hitro je bilo razbijanje srca ter posledično težje dihanje. Na polovici klančine, sem imel občutek, kot da bom lihkar umrl. Boril sem se, da me panika ne ohromi, ter se nekako počasi priplazi nazaj do doma, veš prestrašen in zadihan z pospešeni bitjem srca( vmes sem čutil tudi ekstarsitole). Pre približno tremi meseci sem opravil, ekg holter, kateri je zabeležil okrog 180 ekstrasistol( tudi ok) , UZ Srca je bil bp., ter ciglometrija, na kateri je bilo razvidno da sem v malo slabši kondiciji. Zdravil sem se proti depresiji, ter jemal antidepresive. Trenutno se ne zdravim. Jemljem po potrebi propranolol 40 mg, polovičko. Kaj bi bil lahko vzrok za to, kar se mi je zgodilo? Kaj narobe s srcem ali pljuči? Je mo] no da je bil neke vrste panični napad? Ker ta hoja me je že v startu zadihala, kot da bi tekel že pol ure. Občutek je bil grozen. Se pa rekreiram, tek od 3-4 tedensko.Star sem 23 let. Hvala za odgovor. Lp

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni,

težave vsekakor lažje opredelim kot posledica nekega strahu, stiske, anksioznosti, saj srce “ne izbira dneva”, da bi enkrat z lahkoto tekli, drugič pa bi Vas onemogočilo že pri manjših naporih. Seveda se vsak dan ne počutimo enako, nekateri imajo izrazite obremenilne težave ob menjavi vremena, predvsem pa je telesna zmogljivost delno odvisna tudi od sproščenosti in psihičnega zdravja.

Skušajte se postopoma še obremeniti, v primeru nadaljnjih skrbi Vas žal preko foruma ne bom mogel pomiriti ali izključiti kakršnokoli nenormalnost – v tem primeru bo potrebna nadaljnja kardiološka obravnava. Seveda pa sem Vam dostopen za dodatna podvprašanja.

Še glede propranolola – vsekakor menim, da ni potrebe po občasnem jemanju (sploh pa ne rednem). Bolj svetujem ustrezno psihološko/psihiatrično obdelavo z zdravili, ki dvigujejo razpoloženje in odpravljajo nelagodje in ansioznost.

Najlepša hvala za odgovor gospod Doktor!
Ubistvu me nastali problemi mučijo zadnjih par let. V osnovni šoli sem bil skoraj profesionalni športnik, treningi 5x na teden + tekma. Pa trenutnih težav nisem imel Oz jih zaznaval. Zdaj pa čutim svoj utrip praktično stalno. Če ležim, sedim, kadar tečem hodim. In kar me najbolj ustrahuje, so ekstrasistole. Še posebej med vadbo, vedno mi dajo občutek, da se bo razvila neka aritmija in je strah še večji, posledično pa se bojim intenzivnejšega treninga, ker “ziher je ziher”. Na primer, danes sem delal sklece, malo teka. Pa sem začutil kar nekaj ekstrasistol, katere so me ustrašil do te mere, da sem se bal intenzivnejšega treninga. Ob vsem tem pa je bilo prisotno močno bitje srca. Utrip po vadbi mi lep čas ni padel pod 90/min. Občutek imam kot da mi srce peša in nisem sposoben delati niti to kar imam najraje. To pa je šport. Vsi izvidi do sedaj pa so bili praktično BP. V prilogi vam pošiljam izvide izpred 3 mesecev, ki sem jih opravil pri kardiologu. Hvala vam za vse to gospod Doktor.

Zdravo,

upam si reči, da pri Vas ne gre za ogrožujoče stanje. Menim, da je prav anksioznost oz. strah pred boleznijo vzrok vašim težavam. To označujejo tako pogostejše ekstrasistole, ki jih močno občutite ter višji pulz v mirovanju. Opravili ste celo 24-urni holter EKG, ki je pokazal le posamezne VES, ste pa verjetno vse čutili.

Vem, da Vas preko spletnega odgovora ne bom uspel pomiriti, vendar imam kar nekaj tovrstnih bolnikov. Sam jim sicer propranolola ne dajem, je pa včasih vredno poskusiti. Zdravljenje z njim je le simptomatsko, kar pomeni – če ne pomaga, ne jemljite. Zdravljenje, ki bi terjalo zdravila, ni potrebno.

Vem tudi, da tega nihče ne želi slišati ali brati – vendar priporočam Vam pogovor tudi pri psihologu. Seveda nikoli ni odveč še drugo strokovno, kardiološko mnenje, vendar ta hip to ni mogoče; ko se stanje umiri, bi Vam ga priporočal, dobrodošli ste tudi pri meni. Do takrat se pa skušajte pomiriti, da organsko s srcem skoraj gotovo nič ni narobe, počasi stopnjujte napore in se ukvarjati z vam najljubšim športom!

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close