Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija začetno srčno popuščanje

začetno srčno popuščanje

Spoštovani!

Zaradi težjega dihanja sem obiskala zdravnika, ki me je napotil na rtg pljuč in k pulmologu. Izvidi rtg so bili zame kar malo šokantni:
Srce je normalne velikosti, konture kažejo na povečanje levega atrija(?).Aorta je primerna.
Poudarjeno je pulmunalno žilje levo.
Intersticijski edem ob levostranskem srčnem popuščanju.
Fokalni zgostitev ali lokaliziranih sprememb ne ugotovim. Konture plevre so gladke. Plevralnega izliva ni.
Mnenje:
Interstricijski edem ob začetnem levostranskem srčnem popuščanju – kv.vicij (?). Svetujem nadaljnjo obravnavo pri kardiologu.

Srčno popuščanje me je kar malce pretreslo glede na mojo starost (36 let). Seveda sem se takoj naročila k kardiologu. Naj omenim, da mi v poletnih mesecih tudi zateka leva noga samo na zunanji strani gležnja….
Kaj lahko glede na izvdi pričakujem? Kar sem si prebrala glede srčnega popuščanja me je namreč kar precej prestrašilo.

Hvala lepa za vaše požrtvovalno delo in lep dan vam želim,

Katarina

Napisali ste, da ste šli na pregled k izbranemu zdravniku zaradi težkega dihanja. Zdravnik vas je napotil (po opravljenem pregledu) na pregled k pulmologu.Pulmolog je posumil na možnost, da je težava posledica sprememb na srcu (prisotnost napake na mitralni ali aortni zaklopki, visok krvni tlak?). Ali se vam je stanje že zboljšalo brez terapoje? Ali vam je vaš izbrani zdravnik “avskultiral” srce? Ali vam je izmeril krvni tlak? Ste morda imeli v času težkega dihanja povišano telesno temperaturo? Srečno. Zanima me, kakšen je bil izvid kardiologa.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Verjetno sem nekoliko nerodno zapisala. Osebni zdravnik me je napotil (zaradi težkega dihanja) na rtg pljuč (rezultat oz. izvid sem vam napisala – torej izvid opravljenega rtg) in k pulmologu (pregled pri pulmologu imam šele jutri). Na podlagi izvida rtg pljuč pa sem dobila tudi napotnico za kardiologa (tega pa imam šele naslednji četrtek – sem se odločila za samoplačniško varianto). Osebni zdravnik mi ni izmeril krvnega tlaka niti napravil EKG (čeprav razpolaga z napravo), poslušal mi je edino srce in pravi, da nič ne sliši (prav tako nič ne sliši pri poslušanju pljuč). Prav tako se osebni zdravnik ne strinja z izvidom rtg pljuč in pravi, da to že ne more biti srce (?!), sama pa sem na podlagi izvida (srčno popuščanje) čisto prestrašena. Visoke temperature nimam. Sem pa imela pred cca. 3 oz. 4 tedni vnetje grla in prejela antibiotik Sumamed za 3 dni. Zaenkrat nimam nobene terapije in še vedno težko diham. To traja že več kot mesec dni in se mi zdi, da se zadeva celo stopnjuje. Ne razumem pa kaj pomeni “avskultiral” srce? Moj osebni zdravnik meni, da gre za stanje po infektu (?) ali pa morda za astmo. Naj pa omenim, da sem kot otrok imela kronični bronhitis (večkrat) in se je zadeva potem tekom pubertete umirila. Sama ne vem več kaj naj si mislim.

Hvala za pomoč in lep pozdrav še enkrat,

Katarina

Hvala lepa

“Avskultirati” je glagol, ki pomeni osluškovati (srce). Vaš zdravnik je “poslušal” srce in ni slišal nobenega šuma. Na osnovi vaših podatkov in izvidov dolsedanjih pregledov smemo misliti na možnost, da je sedanje stanje (težko dihanje) bolj verjetno posledica obolenja dihal kot pa srca (astma?). Ni izključena možnost, da so sedanje motnje dihanja posledica stresnih vplivov.Lahko mi še pišete.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Srčna hvala za vaš odgovor. Upam, da imate prav. Ravno prihajam od pulmologinje, kjer sem bila pozitivna na metaholinski test in ugotovljena je tudi alergija na pršico. Dobila sem ustrezno terapijo (Sinugulair in Ventolin po potrebi).Pulmologinja je pogledala tudi cd od rtg pljuč in rekla, da ne vidi nič posebnega (nobenega edema)….., da pa jo zelo zanimajo izvidi od kardiologa. Vsekakor bom pregled pri kardiologu opravila naslednji četrek in upam, da ne bo hujšega. Se vam javim.

Še enkrat lepa hvala in lepo pozdravljeni,

Katarina

Vaš dopis me je razveselil. Posredno ste povedali, da se zdravniki pogostoma najdemo pred dilemami, ki jihh težko razvozlamo, kljub natančnemu opazovanju in pomoči različnih aparatov. Drago mi bo če mi boste sporočili izvid kardiologa.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani!

Kot obljubljeno, vam sporočam izvide pregleda pri kardiologu. Na srečo se je izkazalo, da ni nič tako drastičnega, kot je sprva kazalo. Izvidi so sledeči:

Gibanje mitralne zaklopke je normalno, transmitralni pretoki fiziološki, E=0,85, A=0,63 m/s. levi atrij 35 mm. Premer aorte na mestu valvularnega obroča 26 mm. Aortna zaklopka trikuspidalna, transtvulvarni pretoki normalni, V max. 1.5 m/s. Levi prekat 47 mm, krčljivost dobra, iztisni delež 0.69. Debelina septuma 7 mm, posteriorne stene 8.5 mm. Desni prekat, desni atrij, TRV v mejah normalnega. Tkivni Doppler: normalna hitrost relaksacije bazalnega pretina 10.9 cm/s.

Mnenje: Izvidi kliničnega pregleda so v mejah normalnega. Ehokardiografsko so dimenzije, struktura, funkcija srca in zaklopk normalne. Iz priložene RTG dokumentacije – RTG PC v dveh projekcijah – ne najdem znakov odstopanja od normalnega. Priporočam splošne preventivne ukrepe, intenzivira naj telesno aktivnost, ki naj doseže intenzivnost zmerne utrujenosti. Kontrolni pregled po vaši presoji.

Skratka, rečeno mi je bilo, da je vse OK, da pa srce precej hitro deluje (povišan utrip) in zdravnik mi je dejal, da se vidi, da ravno nisem flegmatik. Res je za mano dokaj stresno obdobje. Pritisk je bil izmerjen 135/98. Na vprašanje kaj pomeni “spodnji” precej visok pritisk mi je bilo rečeno, da je to zaradi živčnosti (obisk pri zdravniku), da pa bo doma verjetno čisto OK in da bo telesna aktivnost 3-krat tedensko pripomogla k ureditvi le-tega. Doma sem si res potem še nekajkrati izmerila tlak in je bil “spodnji” okrog 90 (res pa je, da imam nekoliko zastarel merilec tlaka…).

Priznam, da nisem ravno športnik po duši in se bo očitno treba v tem pogledu malce bolj angažirati. Ali menite, da bi bilo cca pol ure hitre hoje v naravi 3-5 krat tedensko OK?

Ponovno se vam zahvaljujem za vaš čas in dobro voljo in vas lepo pozdravljam,

Katarina

Strinjam se z vašim predlogom. Poskrbite za zdrav slog življenja in si občasno kontrolirajte tlak. Pri vsakem merjenju opravite 3 meritve v presledkih nekaj minut, vedno sede v mirovanju. Predvidevam, da bo tretja meritev prikazala pravilno vrednost. Lahko mi še pišete.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close