Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Izgorelost Začeti z jogo, ali pomaga pri stresu?

Začeti z jogo, ali pomaga pri stresu?

Zadnje čase sem močno pod stresom in potrebujem nekaj, da se sprostim. Baje joga pomaga. Nimam denarja, za drage tečaje, zato bi se jo naučila sama. Priporočate kakšne videe na youtube, knjige? Vam je joga dejansko pomagala?

Meni je zelo pomagala. Sem se čisto sama ucila, iz knjig, izposojenih v knjižnici, eno sem si pa za začetek kupila. Joga, od založbe MK. Je taka zelo preprosta, za začetnike. Sicer sem bila tudi na organizirani vadbi, ampak mi samostojno izvajanje bolj lezi. Mogoče je tečaj dober za hitrejše učenje pravilnega izvajanja asan, a za meni bistven vidik joge, to je meditacija in stik s sabo, je bolje vaditi sam, v miru.

jaz hodim 1x tedensko na vadbo, prvič je brezplačno in sem potem 1,5 dneva povsem mirna in fizično in mentalno umirjena. Pomaga mi bolj kot plavanje v bazenu ali masaža!

nekaj namigov:
Joga proti stresu je vadba, še posebej priporočljiva za tiste, ki močno občutijo posledice današnjega hitrega tempa življenja in vse, ki se želijo naučiti tehnike za premagovanje in odpravljanje stresa. V vadbo so vključene poglobljene vaje sproščanja, ki odpravljajo napetosti, vaje za ozaveščanje in poglabljanje dihanja (pranajama) in telesne vaje (asane), ki vodijo h globoki sprostitvi.
najprej se nauči pravilno dihati, potem prični z enostavnimi asanami. pred tem lahko vsak dan zjutraj narediš 5 tibetanskih vaj : http://tibetanskevaje.si/
https://yoga.com/
JOGIJSKI ZAJTRK

2-3 JŽ pšenice
pest suhega sadja
jabolko (ali drugo sezonsko sadje)
1 ČŽ medu
1 ČŽ limoninega soka
pest nepraženih lešnikov (ali drugih oreškov)
Postopek priprave zajtrka

Pšenico zvečer zmeljite v kavnem mlinčku, dodajte malo vode, pokrijte s krožničkom in pustite, da se namaka čez noč. V drugi posodici namočite pest suhega sadja po izbiri. Zjutraj zmešajte pšenico in nasekljano sadje, dodajte naribano jabolko, limonin sok in nasekljane lešnike ali druge oreške.
pozitivni učinki
občutek sitosti bo trajal vsaj štiri ure; prelisičili boste lažno jutranjo lakoto in lažje zdržali do kosila, pri katerem ne boste čutili potrebe po prenajedanju
teža se bo uravnovesila; ker se prebava s tem zajtrkom uredi, lakota pa ukroti, bodo pozitiven vpliv na svojo težo opazili tako tisti, ki bi radi shujšali, kot tudi tisti, ki bi radi kakšen kilogram pridobili
težav z zaprtjem je konec! S tem pa tudi utrujenosti zaradi kopičenja strupov v telesu
zaradi dvignjenega nivoja energije se povečata tudi fizična in intelektualna produktivnost; izboljša se koncentracija, saj ni težav s prebavo (prebavljanje težkega obroka nas močno uspava)
splošno počutje in razpoloženje se izboljšata
izboljša se krvna slika, stanje kože, nohtov in las
okrepijo se zobje in kosti

Meni sta ob stresu in izgorelosti pomagali joga in meditacija. Oboje sem si snela dol z youtuba, ker mi je lažje, da delam doma, ko potrebujem, in nisem vezana na urnik.

Za jogo mi je top Adrienne; https://www.youtube.com/user/yogawithadriene. Ima ogromno različno dolgih posnetkov na Youtube za različne “težave” (hrbtenica, stres, raztezanje,….).

Za meditacijo sem ostala na slovenski Christy Žmahar; https://www.youtube.com/results?search_query=meditacija.

Lp in srečno!

https://www.youtube.com/watch?v=XSQn4-lO0Vk

Lepo ponazorjeno. Sama bi vendarle šla za začetek tudi na kakšno organizirano vadbo – predvsem, da te popravijo, če katere od vaj ne izvedeš pravilno.

In prav ta položaj, ki je v osnovni sliki, je bil na nekem srečanju lepo voden:
Ležite na hrbtu, objamete kolena, z rahlim gibom levo in desno pomasirate križnico. Ustavite se na sredini, globoko vdihnete in izdihnete v srce.

Deluje.

Lepo ponazorjeno. Sama bi vendarle šla za začetek tudi na kakšno organizirano vadbo – predvsem, da te popravijo, če katere od vaj ne izvedeš pravilno.

In prav ta položaj, ki je v osnovni sliki, je bil na nekem srečanju lepo voden:
Ležite na hrbtu, objamete kolena, z rahlim gibom levo in desno pomasirate križnico. Ustavite se na sredini, globoko vdihnete in izdihnete v srce.

Deluje.
[/quote]

svetujem knjigo Učim se joge od Andre van lysebeth, je zelo dobro in preprosto napisana in dobra pomoč kakor za začetnike tudi za nadaljevalce,
namaste

jaz hodim na jogo, preko društva, letna karta 80 eur, vadba 1x tedensko.Cena je nizka. Joga ni samo, da ležiš in meditiraš, joga te zelloooo razgiba. So pa vadbe jog različne med seboj, vsak vaditelj nekaj svojega doda in se joga med seboj tudi razlikuje.
Jaz sem dosti razgibana, ampak določenih vaj ne morem narediti v celoti, so pretežke. Naša vaditeljica nas kar pretegne. Mi delamo veliko takih vaj , da ležimo, potem pa v enem koraku gremo v strešico. Dostikrat sem tudi mišice čutila.
Za stres je dobra vsaka vadba, vsaj moje mnenje je tako. Vsaka aktivnost, v kateri se ne ukvarjaš s svojimi problemi in vsaj za 1 uro odklopiš.

Spoštovani,

joga, meditacija in telesna aktivnost so seveda dobrodošli za boljše zdravje in počutje. Želim opozoriti na drugi vidik teh aktivnosti. Kadar govorimo o izgorelosti, naštete aktivnosti skupaj z antidepresivi in pomirjevali štejemo v ukrepe za blaženje znakov. Pogosto osebe, ko se začnejo težave zaradi stresa in izčrpanosti, reagirajo s še več dela in dodatnimi aktivnostmi (recimo joga), da lažje zdržijo. Tak pristop se pogosto konča v spirali vedno večje izčrpanosti in na koncu izgorelosti. Posledice te pa so izjemno hude in dolgotrajne.

Drug pristop, ko pride do težav s počutjem zaradi stresa in izgorelosti, bi bil vzpostaviti nazaj zdravo ravnotežje med delom, počitkom, zabavo in prijetnimi odnosi z bližnjimi. Vprašanja in strokovne odgovore na temo izgorelosti najdete na forumu Izgorelost: https://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=585

Lep pozdrav,
Uroš Drčić

_____________________ mag. Uroš Drčić transakcijski analitik - psihoterapevt m: 031 336 452 e: [email protected] url: [url]http://www.revitacenter.si[/url]
Objava čaka odobritev

New Report

Close