začasna zaposlitev
Pozdravljeni.
Jeseni sem končala študij in se takoj nato zaposlila. Imam pa pogodbo za določen čas enega leta. Ko sem v službi povedala, da sem noseča, so mi dali jasno vedeti, da mi pogodbe niso dolžni podaljšati. Ker sem noseča, niti ne pričakujem, da bi se lahko zaposlila kje drugje, kdo me bo pa vzel?
Zato me zanima, če v primeru brezposelnosti lahko dobim kakšno socialno podporo, starševski dodatek ali kaj podobnega.
Mož je sicer zelo razumevajoč in pravi, da se zdaj ne smem živcirati, da bova že kako, ampak vseeno me skrbi, sva namreč sredi gradnje hiše, odplačujeva kredit…
Ali lahko dobim kakšno podporo?
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni, Adela!
V 39. členu (pravica do starševskega nadomestila) Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (UL RS 110/2003) je opredeljeno:
“Pravico do starševskega nadomestila imajo tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta.
Pravico do starševskega nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj dvanajst mesecev v zadnjih treh letih pred nastopom posamezne vrste starševskega dopusta.
Pravica do starševskega nadomestila po tem zakonu izključuje prejemanje drugih nadomestil po predpisih, ki urejajo zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti ter plačilo prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva in prejemanje delnega plačila za izgubljeni dohodek po tem zakonu.”
Vi ste trenutno zavarovani za starševsko varstvo, saj ste v delovnem razmerju v Republiki Sloveniji. Vaša pogodba je sklenjena za čas enega leta, kar pomeni, da boste izpolnjevali pogoj iz drugega odstavka 39. člena zgoraj navedenega Zakona – da ste bili zavarovani po tem zakonu 12 mesecev v zadnjih treh letih. Torej, upravičeni boste do starševskega nadomestila.
V primeru, ko starši niso upravičeni do starševskega nadomestila, pa jim pripada starševski dodatek.
Upravičeni boste tudi do pomoči ob rojstvu otroka ter do otroškega dodatka.
Želim vam lepo nosečnost in veliko veselja z novim članom!