Za vse, ki prejemate delno plačilo za izgubljeni dohodek
Pozdravljene!
Že nekaj časa nazaj, ko se je še govorilo, da se bo dvignila minimalna plača, smo se vsi spraševali ali bo to veljalo tudi za nas, ki prejemamo to delno izplačilo ( ki bi se moralo usklajevati z višino minimalne plače, kot piše tudi v odločbi ), vendar kot smo kmalu vsi ugotovili se to seveda ni zgodilo ( kot še veliko podobnih zadev v naši državi ).
Danes pa sem bila na CSDju, kjer sem urejala papirje za otročka, ki ga pričakujem septembra (
seveda mi razen paketa ob rojstvu otroka nič več ne pripada ?!- itak ! ) SLUČAJNO izvedela, da se z dvigom delnega izplačila ukvarja ga. Janja Benič iz Odvetniške družbe Matoz ( tel.: 05 663 85 24 ), kjer bodo ali pa so že vložili pritožbo v imenu prejemnikov. Več kot to in pa da sem mogoče celo že prepozna ( ali vam je to kaj znano ????? ) nisem izvedela, saj so odvetniki do 13.8.2010 na dopustu. Poslala pa sem dopis g. Francu Matozu ( [email protected] ) in sedaj čakam na odgovor. Mogoče bo katero to zanimalo in se bo odločila ukrepati, če pa je že katera to naredila pa naj to deli tudi z nami. Jaz sporočim, ko bom kaj konkretnega izvedela.
Upam, da sem kaj pomagala in da bomo tudi kaj dosegli ali pa bomo le pihali od hudega!
Pozdravčke vsem, Tejca
Aja, še to, drugače pa CSD-ji teh informacij ne dajejo in jih tudi niso dolžni, čeprav, če kopljete dlje, boste izvedeli, da oni le izdajajjo odločbe po določenem ‘muštru’, ki jim ga daje Ministrstvo za socialo že nekaj let. In oni točno vejo, da imamo napačne odločbe, kjer je notri res napisano, da je višina nad. za izg. dohodek minimalna plača, dejansko veljavni zakoni govorijo drugače in v bistvu mi dobivamo tak znesek, kot ga predpisuje zakonodaja (ZUPTG), odločbe pa imamo napačne. In to se je pokazalo šele sedaj, ko je šla minimalna plača gor, nad. za izg. dohodek pa se usklajujejo z rastjo minimalnih življenjskih potrebščin, kar pa je zelo malo, zato je tudi nadomestilo praktično enako, čeprav se usklajuje dvakrat letno.
Poanta izvršbe prek g. Matoza je v tem, da so naše odločbe pravnomočne, kar Ministrstvo ve, a se spreneveda, ker bo itak prišlo v kratkem do sprememb in takrat sigurno dobimo nove odločbe.
Upam samo, da bo g. Matoz ob elktriki imel nekaj časa še za nas in da uspemo z izvršbo.
Delno plačilo za izgubljeni dohodek je osebni prejemek, ki ga prejme eden od staršev, kadar prekine delovno razmerje ali začne delati krajši delovni čas zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali težko gibalno oviranega otroka. Pravico lahko uveljavlja tudi eden od staršev, ki neguje in varuje dva ali več otrok, ki potrebujejo posebno nego in varstvo.
To pomeni, da eden od staršev (mati ali oče otroka) bodisi zapusti dosedanjo službo, začne delati samo 4 ure na dan, ali pa se odjavi iz evidence brezposelnih oseb na območni enoti Zavoda RS za zaposlovanje zato, da ostane doma z otrokom, ki potrebuje posebno nego in varstvo zaradi težke motnje v duševnem razvoju ali težke gibalne oviranosti, torej najtežje stopnje motnje oziroma oviranosti otroka.
Eden od staršev (mati ali oče otroka), v tem primeru prejema nadomestilo plače v višini minimalne plače (v primeru 4-urnega delavnika nadomestilo plače v višini polovične minimalne plače), po zakonu pa mu pripada tudi dodatek za nego otroka in najverjetneje tudi otroški dodatek.
To je kopija besedila enega od CZSD, kjer je po mojem mnenju nedvoumno napisano, kakšen znesek nam pripada po zakonu. Največji problem v tej g…. državi, pa je to, da se zakonov itak ne držijo, če jim tako paše ali pa jih po svoje prikrojijo. Že tako imamo ob prizadetem otroku mnogo večje stroške, minimalna plača pa predvideva samo minimalne osnovne stroške za preživetje. Kje je potem še vse ostalo…
Se popolnoma strinjam z vsem napisanim t.t. Dandanes morš biti bogat, da lahko nudiš svojemu otroku, ki ima posebne potrebe, vsaj mal tistega več, kar rabi.
In tisti, ki te stvari rihtajo, to dobro vejo in računajo na to, da nas je pač premal, da bi povzdignili svoj glas in da imamo pač pomembnejše stvari kot iskat svojo pravico v tej ljubi ‘socialni državi’.
Samo v vednost tistim, ki vlagajo oz. bodo vložili zahtevke pri Matozu:
Jaz osebno origilanle odločbe ne bom dala, ker je moja in edina v moji lasti.
Morate iti na CSD, kjer vam bodo kopirali odločbo, nanjo:
– udarili žig, da je “Kopija enaka izvirniku”
– udarili žig, da je “odločba pravnomočna (in vpisali datum pravnomočnosti)” in
– podali izjavo (pisno na odločbo), da je “Odločba postala izvršljiva z dnem vročitve (in vpisali datum vročitve) ter
– vse skupaj podpisali