za starše najstnikov

Mamice in očkoti najstnikov. Zanima me, če jim dovolite pitje alkohola?
Veste, da ga pijejo? Kako se odzovete? JIm dovolite? Se pogovorite? Ali jim celo omogočite?
Sem mnenja, da pitje alkohola ne prinese nič dobrega. Najstnik,ki rabi alko za sprostitev ima po moje težave sam s sabo in bi bilo dobro narediti nekaj v smeri dviganja samozavesti, sproščenosti, nikakor pa ne z alkoholom. Tudi dviganje svoje vrednosti v očeh sovrstnikov, z alkoholom se mi zdi napačen način.
Kaj menite vi?

Zakaj alkohol večina povezuje z opitostjo in sprostitvijo?

Ste že slišale za pitje ob hrani? Mislite, da je slabo če najstnik pozna dobro vino, da ve kdaj in ob kateri priložnosti se pije kakšno alkoholno pijačo?

Hahahaha…kje pa si to videla. Skupina najstnikov sedi vzorno za mizo. Prtički na kolenih, mašnica za vratom. Najboljše jedi na mizi, oni pa se pogovarjajo o izboru vina, ki ga bodo konzumirali ob pečenem jastogu.

Pejd si pogledat enkrat najstniško zabavo, kjer so sami sebi prepuščeni brez staršev, odraslih oseb.
Nimam pa nič proti eni enoti alkohola ob primernem razpoloženju in hrani.

Moji najstniki so se malo premladi za zuranje in alko, upam pa, da pride tudi to obdobje.

Ga ve niste pile? Vasi mozje tudi ne? Jaz sem se ga nalila ene par krat (1x zelo konkretno in ene 2-3x tako tako). In da ne verjames, mi danes nic ne manjka!
Sem mnenja, da se ga bodo sigurno kdaj nalili. Ce ne zaradi drugega, zato da vidijo kako to zgleda. In bolje, da se ga nalijejo pri 17ih, kakor pri 37ih!

Pomembno mi je, da jim dopovem, da zurajo in pijejo z glavo, da znajo postavit mejo, da vedo do kje lahko in kje je rob. Neumnosti jim ne morem prepreciti in mislim, da je prav, da jih pocnejo, samo da vedo kje je meja in da ne prestopijo roba.

Kot prvo je vprašanje za avtorico, kaj je zate najstnik. Zelo različno je namreč, ali govorimo o 11 letniku ali 17-18 letniku?
Kot drugo, misliš da se ti bo javila kaka mama in rekla da dovoli svojem otroku da se ga napije?

Sem mati 15 letnice ki ne pije, tudi sama ne pijem alkohola, tudi ob praznikih, novem letu, rojstnih dnevih, sem izjema, ki pač ne pije in zato se marsikdaj počutim kretensko, kot neka izobčenka.

Sicer pa mene moti ne le pitje najstnikov, ampak dejstvo, da si v današnji družbi vseh generacij definitivno posebnež, če NE piješ, ne pa če piješ. Delam v kolektivu, kjer je velika večina zaposlenih s 7. stopnjo izobrazbe in kjer se redno hodi na drinke “po službi in med službo”, kjer si največji frajer, če razlagaš kako si se ga napr. napil prejšnji večer, …kako imaš mačka in prosiš za razumevanje, pa se vsem kao smiliš…..

Pa v kaksni se ti to druzbi nahajas?
Jaz se kot najstnica marsikdaj nisem napila, pa se nisem pocutila niti malo odrinjeno. In kot najstnica sem bila kompleks od kompleksa, okoli mene pa vsi pijani.
Zdaj se tudi ne pocutim nic slabse, ce ne pijem, Pac moja odlocitev. Vcasih kaj spijem, velikokrat ne. Jaz s tem nimam tezav, ce imajo pa drugi tezave z mojim nepitjem, je pa to njihov problem 🙂

no dejstvo je da je bolje da se o alkoholu in vseh ostalih drogah z najstniki (otroki) pogovarjamo na vsakdanji ravni, kot pa če celo zadevo ignoriramo in upamo, da bo otrok sam prišel do pravih zaključkov.,

po moje je fino, če otrok vidi da je pitje kozrčka ob kosilu povsem sprejemljivo, nacejanje pač ne.

itak se bo večina najstnikov prej ali slej opila, ampak je fino da jim damo vedet, da to ni ravno ok, ne toliko zaradi opitosti kot tega, da se v stanju ko ne ve zase, lahko zgodi marsikaj.

jaz nikdar nisem bila pijana ali omamljena s čimerkoli do te meje, da ne bi vedela zase in to se mi res zdi tista meja, ki jo moramo najstniku vcepit v glavo.

Sem še najstnik in se ga še nikol nisem ornk ulil. Ko grem vem, seveda spijem pir, kakšnega jegra, kuhanca, včas koktejl, ampak zmerej vem, kdaj mam dost. Če mi ni, ne pijem, pa čeprav vsi okol mene.Včas doma glaž vina pa tud pir si komot vzamem iz hladilnika, ampak se to zgodi redko. Pri men alko ni bil nikol prepovedan, se pa ve, kje je meja in da ni za vsak dan. Vidim pa v živo, da so najhujš tisti, ki majo prepoved, ko pa je priložnost, se jim utrga. Je pa res žalost videt pokozlane suhcene punce, ko ne vejo zase, pa tega ni mal.

Pa v kaksni se ti to druzbi nahajas?
Jaz se kot najstnica marsikdaj nisem napila, pa se nisem pocutila niti malo odrinjeno. In kot najstnica sem bila kompleks od kompleksa, okoli mene pa vsi pijani.
Zdaj se tudi ne pocutim nic slabse, ce ne pijem, Pac moja odlocitev. Vcasih kaj spijem, velikokrat ne. Jaz s tem nimam tezav, ce imajo pa drugi tezave z mojim nepitjem, je pa to njihov problem 🙂[/quote]

Pogosto se počutim bedasto, ker odklanjam vabila na “kavico”, ki ni “kavica” ampak pir in čik. Zato se počutim bedasto, saj sem med cca 20 ožjimi sodelavci, edina ki ne kadi in ne pije. TI praviš da vseeno kdaj kaj spiješ, v tem pa je razlika med mano in tabo, jaz pač ne pijem. Če jih gre 20 na “kavico” in jih 19 vedno znova naroča pivo, jaz pa res kavo, se prej ali slej počutim skrajnje bedasto. Je pa tudi res, da med temi 19 je pa vsaj 9 takih ki tudi ne bi, pa pač spijejo samo zato, ker drugi pijejo……..ker so tko navajeni, ker moraš delat tko kot večina dela in ostali blablabla razlogi. Sej se sicer ne obremenjujem tako zelo hudo, so pa situacije, ko pa si dejansko razmišljam a sm jez izjema al onih 19…..

Pa v kaksni se ti to druzbi nahajas?
Jaz se kot najstnica marsikdaj nisem napila, pa se nisem pocutila niti malo odrinjeno. In kot najstnica sem bila kompleks od kompleksa, okoli mene pa vsi pijani.
Zdaj se tudi ne pocutim nic slabse, ce ne pijem, Pac moja odlocitev. Vcasih kaj spijem, velikokrat ne. Jaz s tem nimam tezav, ce imajo pa drugi tezave z mojim nepitjem, je pa to njihov problem 🙂[/quote]

Pogosto se počutim bedasto, ker odklanjam vabila na “kavico”, ki ni “kavica” ampak pir in čik. Zato se počutim bedasto, saj sem med cca 20 ožjimi sodelavci, edina ki ne kadi in ne pije. TI praviš da vseeno kdaj kaj spiješ, v tem pa je razlika med mano in tabo, jaz pač ne pijem. Če jih gre 20 na “kavico” in jih 19 vedno znova naroča pivo, jaz pa res kavo, se prej ali slej počutim skrajnje bedasto. Je pa tudi res, da med temi 19 je pa vsaj 9 takih ki tudi ne bi, pa pač spijejo samo zato, ker drugi pijejo……..ker so tko navajeni, ker moraš delat tko kot večina dela in ostali blablabla razlogi. Sej se sicer ne obremenjujem tako zelo hudo, so pa situacije, ko pa si dejansko razmišljam a sm jez izjema al onih 19…..[/quote]

Jaz vedno obvezno narocim kavo, pa ce vsi ostali pijejo pivo. In ce narocim se kaj zraven kave (na 100 pijack 1x), so to ponavadi borovnicke. Pa drudi lahko pijejo viskace in pivce kolikor hocejo. Jaz se sploh ne pocutim bedno zraven njih.