Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja ZA STARŠE DVOJČKOV / poročilce s srečanja

ZA STARŠE DVOJČKOV / poročilce s srečanja

Srečanje je zelo uspelo, bilo nas je res veliko ter kar nekaj bodočih mamic… in pogovarjali bi se lahko še ure in ure…

Zmenili smo se, da smo podporna skupina, ki jo tvorimo vsi starši in si vsi pomagamo z nasveti – česar ne ve en, ve drug…, ter si v te namene izmenjali e-mail naslove.

Sicer pa smo se pogovarjali o tem:

SPLETNA STRAN
– da bomo postavili web page z osnovnimi informacijami o tem, kako je če dobiš dvojčke in priporočenimi branji (članek o dojenju dvojčkov, dojenje nedonošenčka, seznam priporočene opreme) Dodali bi lahko še forum… Na tem že delam.

OPREMA IN POPUSTI
Zmenili smo se, da bomo organizirano klicali proizvajalce opreme za dojenčke in jih vprašali ali nudijo staršem dvojčkov kakšen popust: ker v tujini je tega veliko. Gverilska akcija prepričevanja ponudnikov naj bi potekala približno takole:

1. Korak: Kadarkoli gremo kamorkoli vprašamo pri blagajni ali se bi dalo dobiti še kakšen popust za starše dvojčkov (ker v tujini to obstaja, tudi pri nas v Kolinski imajo ta popust in ker “beseda ni konj” in ker “kdor jezik špara, kruha strada”, pa še po naši zaslugi Slovenci ne bomo tako hitro izumrli in bla bla bla…) Mogoče nam uspe, predvsm pa s tem pripravimo “teren”za 2. korak

2. Korak: kličemo v razna podjetja (PEJO GROUP – produktni vodja za pleničke Huggies, P&G – produktni vodja za program Pampers, Hipp, Podravka, Baby Center, Ariel – tako za program Avent kot maloprodaja, … skratka, uvozniki, zastopniki, proizvajalci, trgovine…) Vse povprašamo ali imajo kakšne ugodnosti za starše dvojčkov (in jimpovemo, daje to nekaj običajnega v tujini)

3. Korak – kličemo iz podporne skupine staršev dvojčkov in jih vprašamo isto, povemo pa jim, da če zrihtajo kakšen ugodnosti, kupončke, kartice s popusti etc etc – skratka za protiuslugo jim bomo na naši spletni strani objavili zahvalo in jih priporočili.

Če se kdo spomni še koga, naj nam prosim napiše, vsi pa poskušajmo še sproti kaj povprašati.

Teja in Matjaž sta pametno pripomnila, da je morda že zdaj čas, da to isto povprašamo tudi proizvajalce šolskih knjig in zvezkov, saj pri dvojčkih rabiš dva kompleta in ne moreš nič prihraniti. In seveda, počitniški aranžmaji, letalske karte…

(Zaenkrat imamo dogovorjen samo 10% popust pri nakupu bombažnih plenic Štroklja na http://www.storklja.si in 20% popust za hrano za dojenčke v Kolinski v njihovi trgovini)

DOJENJE DVOJČKOV
Potem nas je zaneslo še v temo dojenje dvojčkov, kjer smo bili precej izčrpni, saj je bilo med nami kar nekaj bodočih mamic in smo mamice že nekoliko starejših dvojčkov želele biti v vspodbudo in oporo, saj smo se očitno skoraj vse kje srečale s predsodkom, da je dvojčke težko dojiti – če ne celo nemogoče) in smo to nekako prebrodile. Povedati smo hotele, da so na voljo knjige (pri La Leche League se da izposoditi Mothering Multiples) oziroma, da se v primeru dvoma ali težav lahko pokliče svetovalke za dojenje LLLS, ki marikdaj vejo o dojenju veliko več od zdravstvenega osebja (ki z najnovejšimi odkritji na tako na tekočem, kot punce z LLLI in z njihovimi rednimi izobraževanji)

TERMINI SREČANJ
IMAMO NOVE TERMINE – srečanja bodo od 16.30 do 18.00 ure!
(in ne od 17. do 18.30) Dvorano moramoizprazniti ob 18.00.

DATUMI:
22.10 – Program dela podporne skupine in oprema in organizacija ter nasvetki za novopečene mamice, literatura + razno = aktualna vprašanja (te del je v celoti uspel 🙂

17.12 – nosečnost, porod in prvi dnevi (povabili bomo babico iz Lj. porodnišnice, morda tudi porodničarje) in poseben poudarek na nedonošenčkih, kje se naučiti handlinga.. + razno = aktualna vprašanja + bolšji sejem?

21.1. – dojenje in hranjenje po steklenički, in spanje dvojčkov+ razno = aktualna vprašanja (povabimo svetovalke za dojenje)

18.2. – prvo leto: vzgoja dvojčkov v dve samostojni, samozavestni osebnosti, preprečevanje konflikotv med njima, igrače, oblačenje, … ter kaj lahko naredita mamica in očka zase (za njun odnos, ki je prvi dve leti hudo obremenjen z dvojnimi zahtevami) + razno = aktualna vprašanja

22.4. – Doba malčka: varstvo, vrtec (skupaj ali ločeno?), varnost okolice (dvojčki sodelujejo!), preventiva, predšolska doba + razno = aktualna vprašanja

20.5. – vprašanjapodaljšanje porodniške, krajši delovni čas, predlogi za zakonske spremembe (daljše porodniška – recimo za študentke, ki rodijo dvojčke je le 12 mesecev) – predlog, da bi pred trgovskimi centri in zdravstvenimi domovi ter bolnicami starši dvojčkov lahko parkirali na posebej označenih parkirnih mestih (za invalide?) + razno = aktualna vprašanja

17.6. – zaključni piknik v naravi

Zato ste vabljeni vsi starši dvojčkov (in več), še posebej je koristno za bodoče mamice dvojčkov, simpatizerji, mamice dveh otrok z majhno starostno razliko in vsi, ki želite klepeta v prijetni družbi.

Vstopnine ni, dobrodošla je kakšna igračka, da se bodo otroci med tem zabavali. S seboj prinesite še copatke ali tople nogavičke, saj v dvoranico ne smemo s čevlji.

PA ŠE POSEBNA ZAHVALA:
Očkom dvojčkov, ki so aktivni starši – od nosečnosti, poroda, prvih dni, prvih korakov… . Ker resnično pomagajo, in znajo odlično previti, obleči, nahraniti, nasmejati, pocrkljati dva otroka (in še mami).
Ker odgovorno sprejmejo svoje starševske obveznosti – česar ne storijo ravno vsi očki – zgleda pa, da vsi očki dvojčkov.
In to z velikim veseljem!
Zdi se mi, da ravno tako, kot se dvojčki ne zgodijo ravno vsakemu (ampak tistim, ki jih zmoremo z veseljem in ljubeznijo) – se očitno zgodijo le prekrasnim očkom. In mamicam.
Dvojna hvala.

Dvojne pozdrave,

Nataša

PS.: Pogovarjali smo se tudi o tem,d a bi 17.12. organizirali “bolšji trg” opreme za dvojčke. Razmišljam, da bi morda to naredili kakšen drug dan v večjem prostoru in to malce bolj oglaševali? Kaj menite? Mislim da bi se dalo morda v kakšen vrtcu dobiti kakšen prostor?

Kje pa so ta srečanja?

Zavod za gluhe,
ritmična soba, (nad telovadnico)
Vojkova (mislim da 48) ulica,
Ljubljana

(nasprotio ministrstva za obrambo, blizu pop tv-ja)

Bi mogoče naredili forum za starše dvojčkov???

Primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Jaz sem absolutno za. lp

Ja, prosim!!!
večno hvaležna, N:)

Tudi jaz sem za samostojen forum.

LP

Nata6a,

jaz sem ti ze vnaprej hvalezna (in vsem vam), da se tako trudite. Sem se cisto na zacetku nosecnosti z dvojcki (10 t 6/7), pa ze razmisljam, kako bo… Zelo se veselim, malo me pa tudi skrbi, zato se mi zdi krasno, da lahko vprasava tiste, ki o tem najvec vedo. O dojenju, vozickih, opremi, stroskih… Ze v petek sva nameravala priti, pa zal ni slo, ker sva imela ze prej dogovorjene obveznosti, naslednjic pa zagotovo prideva, sedaj, ko so datumi znani.

Lepo se imej – naslednjic se vidimo!

Lp, A.

Sem za!

Pozdravljena!

Ker nismo iz Ljubljane, bi te rada vprašala naslednje:
Ali na ta srečanja prihajajo tudi družine z večjimi dvojčki?
Bili smo na srečanju v Tivliju, pa sem bila kar malo razočarana, saj so bili v glavnem sami taki dvojčki, ki so bili še v vozičkih in tako se niso niti otroci imeli s kom igrati, niti meni se ni zdelo vredno za to hoditi v Ljubljano.
Drugače pa si zelo želim srečanja z drugimi družinami dvojčkov.

Mi smo stari 5 let.

Pa še ideji: mislim, da bi bilo vredno poskusiti tudi pri prodajalcih (ali proizvajalcih) OBLAČIL.

Kaj pa pobuda za večjo olajšavo pri dohodnini?

Tudi jaz sem absolutno za samostojen forum!

Lp

Suzana

Tudi jaz sem se spomnila, da je ena že nekaj časa nazaj tu na forumu pisala, da je dobila prilagojeno hrano na recept, mislim, da je iz Maribora. Glede na to, da je očitno to možno, predlagam, da bi poskusili kaj narediti v tej smeri, saj je strošek nakupa prilagojene hrane v primeru dvojčkov res velik, četudi je v Kolinski 20% popust, je to še vedno veliko denarja. lp

Kar se hrane tiče – na recept se baje dobi samo pregomin, to je za alergike. Imam pa še en predlog: na ministrstvo za delo, družino,.. bi bilo dobro podrozat za višje otroške dodatke za dvojčke, trojčke,… Ker so stroški z dvojčki dejansko višji, kot če imaš dva otroka enega za drugim (vsa oprema in obleka je dvojna). Enkrat, mislim da je od tega več kot leto, sem že slišala, da naj bi v parlamentu to predlagali, pa je potem vse potihnilo. Mogoče peticija?
Drugače pa se zahvaljujem vsem za trud in vas (žal zaenkrat samo doma za računalnikom) podpiram! Vse naštete ideje so super! Upam, da nam bo kdaj časovno zneslo tudi kaj aktivnega.

X2,

Nekje je pač treba začeti in ker zaenkrat na srečanju še nismo imeli več kot 3,5 let starih dvojčkov, predlagam, da se morda srečanja (če želiš) udeležiš sama kot mami, brez petletnikov, če meniš, da bi se otroka dolgočasila – res ne morem zagotoviti, da bo še kaj petletnikov, ker se udeležujemo srečanj čisto po želji in brez poprejšnje napovedi ali potrditve.

Veliko nas pride z otroci, še posebej v zgodnejši fazi, ko smo neločljivi, vendar sama priznam, da mi zdaj velikokrat prav “paše”, da pridem na srečanje sama, saj se lahko res posvetim srečanju (in tudi bolj sprostim:).

Čisto po želji, popolnoma neobvezno in predvsem naj bi se vsi imelo OK.

Jaz pa se bom sicer še naprej trudila, da bodo srečanja zanimiva in da nas bo vse več in seveda vseh starostnih skupin – da bo za vsakega kaj. Seveda bomo potem potrebovali tudi večji prostor… – to bo žur!

Definitivno je treba našo prošnjo za popust pri dvojčkih nasloviti tudi na trgovine z oblačili.

N:)

Živjo, Nataša!

Sem mamica 10 mesecev starih dvojčic – pojavili smo se pred meseci tudi v Mostecu. Zelo sem vesela, da sem spet “ujela” tvoje sporočilo. Nisem namreč vsak dan na internetu. Še en razlog več, da DOBIMO SVOJ FORUM!!! Rada zahvalila za tvoje angažiranje glede organizacije in idej, ki bi nam in otrokom olajšale vsakdan.

Kar tako naprej in upam, da se kmalu vidimo!

Teja z Najo in Tijo

New Report

Close