za perosku
Pozdravljeni!
Imela bi nekja vprašanj v zvezi z vašo izkušnjo. Skoraj 13 letni hčerki se je malce nad komolcem naredilo nekja cca 2-3 mm velikega malce izbočenega, rdečkastega (najprej je rekla, da je bilo v barvi kože, sedaj je bolj rdečkasto), cca 2 tedna nazaj.
Pokazali sva pediatrinji, ki je vse skupaj pogledala in rekla, da je to fibrom, da je 100% nenevarno, da naj nas ne skrbi. Da če začne rasti in motiti se pa izreže. Hčere nič ne boli nič.
Do tu vse lepo in prav….ampak jaz sem brala vašo zgodbo in ne morem, da me ne gloda v sebi. Tudi pri vas sem zasledila, da ste imeli netipičen primer, nekaj še najbolj podobnega mazolju.
Rada bi, če mi lahko kaj več poveste. Zelo bi bila vesela. Rada bi verjela pediatrinji, ki ji sicer zelo zaupam in je zelo dobra…ampak po vaši prebrani zgodbi me kljuva.
Se vam lahko javim na mail, da vam povem kaj več…pa da mi vi poveste kaj več…seveda, če želite…kako se je začelo, kako je zgledalo, kaj so rekli zdravniki,….
Hvala in lep dan!
Nataša
Pri hčerki je izgledalo podobno-izboklina velikosti morda 3-4 mm,na videz še najbolj podobna mozolju.Sicer ni rasla,je pa rahlo srbela,predvsem pa ni hotela izginiti.Po nekaj mesecih je žena to povedala pediatrinji ,ki je ugotovila ,da je to nenevarno,šele po daljšem prepričevanju je dala napotnico za odstranitev .Tudi kirurg,ki je znamenje odstranil je zagotavljal,da to ni nič nevarnega-na žalost se je čez tri mesece izkazalo drugače.Mislim,da bi vsaj 99 % zdravnikov reklo enako,saj gre za redko obliko MM,predvsem pri relativno mladih ljudeh (pod 18 letom se pojavlja v ~1% primerov že tako zelo redkega raka).Na videz bi še najbolj ustrezal tako imenovanemu Spitz nevusu,ki se pri mladih pogosteje pojavlja in je nenevaren.Na podlagi vizuelnega pregleda vam verjetno tudi najbolj izkušen onkolog ali dermatolog ne bi mogel ugotoviti za kaj gre,šele na podlagi histološkega izvida je to možno.
Verjetnost da gre pri vaši hčerki za enako zadevo je po mojem sicer minimalna,bi pa bilo pametno zadevo opazovati ali morda celo preventivno odstraniti.Seveda se mi lahko javite tudi na mail -če vas še kaj zanima bom z veseljem odgovoril.
Lep pozdrav
Skušek Peter
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Sicer mi je to hčerka pokazala pred 3 dnevi, sama pa pravi, da ima kakšna dva tedna, včeraj sva pokazali zdravnici.
Kolikor mi je zdravnica rekla, to naj ne bi izginilo…je sicer rekla, da lahko, ampak da ni pa nujno, da lahko postane tudi še bolj rdeče. Da to ostane za celo življenje.
Mi je pa groza po vašem napisanem. Ne vem kaj naj naredim. Glede na včerajšen odziv zdravnice, da naj me ne skrbi…bi najbrž zelo težko izprosila napotnico za odstranitev…pa še hčerki v teh letih se zdi, da pretiravam in paničarim….ampak, če pa je kaj takega…potem je pa sedaj zelo na začetku in bi bilo verjetno vse ok. Sploh ne vem kaj naj naredim. Enostavno imam eno veliko kepo v trebuhu. Seveda bom zadevo opazovala, ampak saj v bistvu niti ne vem na kaj bi bila pozorna, ker je zdravnica omenjala, da lahko tudi raste, pa ni nič hudega.
Edino mogoče, če bi vam poslala sliko na mail, pa bi vi iz vaše izkušnje povedali, če je podobno, ali ne.
Upam, da je z vašo hčerko sedaj vse ok in vam želim, da je tako tudi naprej1
Nataša
mogoče sploh na nepribližani sliki, je še najbolj podobno temu:
Kaj pa glede odstranitve, je to pomembno, da naredi dermatolog, plastični kirurg, ali je vseeno, če naredi katerikoli kirurg v lokalni bolnišnici (tu bi, če bom izprosila napotnico, najhitreje bile na vrsti), le da se pošlje v histološki pregled?
Razloga za paniko ni,statistično gledano je takšna možnost res zelo majhna,mogoče stotinka procenta ali manj.Je pa res,da je hčerino znamenje bilo zelo podobno temu na sliki in se v teku 4-5 mesecev skoraj ni spreminjalo.Kar se odstranjevanja tiče bo še najhitrejše pri običajnem kirurgu (vsaj mi smo se takrat odločili za to možnost,ker je bila čakalna doba najkrajša),čeprav bi bilo sicer boljše to opraviti pri plastičnem kirurgu ali onkologu-v vsakem primeru pa mora vzorec na histološko preiskavo (to bi se naj sicer avtomatsko opravilo pri vsakem takem posegu).
Poskušajte se še pogovorit s pediatrinjo,osebno mislim,da je preventivna kirurška odstranitev v vsakem primeru boljše in še najmanjše zlo v primerjavi z kakšnimi drugimi (čeprav minimalnimi) možnostmi-morda je dovolj že estetski vidik.Jaz bi se odločil za preventivo,čeprav medicinsko gledano verjetno ni skoraj nobenega razloga za to.Če se boste odločili za odstranitev je to bolje storiti čimprej.V času zdravljenja na OI mi je ob nekem pogovoru ena izmed onkologinj povedala,da so imeli že tudi primere,ko je šlo za sicer nenevaren Spitz nevus,iz katerega se je izcimilo rakasto obolenje.Da se ne bi prenaglili bi morda bilo dobro govoriti še z kakšnim onkologom-upam,da se bo preko foruma oglasil “mladi zdravnik”,to bi bilo po moje še najbolj relevantno mnenje v vašem primeru-saj veste kogar kača piči se še vrvi boji (to bi lahko rekli za moje mnenje).
Lp
Skušek Peter
Najlepša hvala za vašo prijaznost!
Bom skušala ob priliki govoriti s pediatrinjo in ji povedati svojo skrb v povezavi z vašo izkušnjo.
Naše hčere to nič ne boli, niti nič ne srbi, srbenje kolikor se spomnim ste vi omenjali. Mogoče zadevo tudi slikam in vam jo ob priliki pošljem na zaseben mail, seveda, če se strinjate, pa boste potem povedali primerjavo…seveda vem, da to ne bo strokovno mnenje, ampak le podatek iz vaše izkušnje.
Vse dobro vam želim!
Nataša
Pa še to…je glede na vaše izkušnje, sploh možno priti do kakšnega dermatologa – onkologa, da bi podal svoje mnenje, brez napotnice? Na napotnico so pa itak najbrž dolge čakalne vrste…sploh, ker predvidevam, da zdravnica na napotnico ne bo napisala nujno, glede na njeno mnenje…že predno sem sploh vprašala, mi je namreč zagotovila, da 100% ni nevarno.
No saj jaz nisem strokovnjak…in brez, da bi prebrala vašo izkušnjo, bi me njena izjava pomirila.
Je torej sploh možno pridobiti brez napotnice še kako drugo strokovno mnenje…seveda vem, da lahko samoplačniško…saj ni problem denar…samo niti ne vem na koga naj bi se obrnila…mogoče če bi šla h komu in samoplačniško zahtevala odstranitev in pregled.
Koliko časa pa je imela to vaša hči, predno ste se odločili za odstranitev? Se ji je v tem času kaj spreminjalo po velikosti, barvi,…? jo je že takoj srbelo, ali šele kasneje?
Oprostite za 1000 in 1 vprašanje…samo me malce gloda…
lp, Nataša
Verjetno najmanjši problem bi bilo priti do dermatologa (seveda samoplačniško),saj jih večina tako dela preko koncesije oz.privat.Težje bo priti do onkologa,čeprav bi lahko vsaj neko načelno mnenje lahko kdo podal tudi po telefonu.Obstaja še ena možnost-namreč da povprašate za mnenje onkologa preko Društva onkoloških bolnikov Slovenije (na spletu imajo tudi forum,ki sicer nekako ne zaživi,ima pa to prednost da lahko zastavite vprašanje,na katero vam odgovori kakšen izmed onkologov na OI-kar lahko traja nekaj dni).
Hči je imela znamenje nekako pet do šest mesecev preden so ga odstranili,srbeti jo je začelo kmalu po nastanku,se pa praktično ni spreminjalo ne po barvi in po velikosti.Pri njeni obliki MM (nodularni ) namreč ni tistih tipičnih znakov za razpoznavanje začetnih faz MM (ABCD klasifikacija-ena starejših tem foruma,mislim,da jo je zelo dobro opisal “Prijatelj”),zato tudi verjamem da v hčerkinem slučaju verjetno nobeden pediater ali splošni zdravnik ne bi bil sposoben oceniti da bi lahko šlo za MM,še onkologi verjetno ne bi posumili na kaj takega,tako da jim te njihove napake v začetnem diagnosticiranju nikakor ne bi mogel očitati.Lahko se samo zahvalim ženi (materinski šesti čut?),ki je takrat bila tista,ki je pediatrinjo tako dolgo gnjavila,da je na koncu napisala napotnico z besedami “naj bo,da bo mama lažje spala”.Pa še to-v treh letih kar spremljam ta forum,nisem zasledil podobnega primera, med celotno populacijo v RS je nekje 5-6 primerov letno (z diagnozo MM nodularnega tipa).
Vem,da vam odločitve nisem kaj dosti olajšal,upam da se bo še kdo oglasil,predvsem kdo ,ki lahko na to gleda bolj z distance,sam morda gledam na to preozko,bolj iz mojega zornega kota.
Meni osebno bi bilo v veliko veselje prebrati kaj o tem meni “Prijatelj”,kot dober poznavalec tovrstne problematike in katerega mnenje je vselej bilo na mestu.
Lp
Skušek Peter
Samo še en dodatek za realno sliko-register raka RS v letu 2006 ima registriranih nekaj nad 400 primerov MM,od tega med populacijo mlajšo od 20 let zgolj 2 (MM se nadalje deli na 4 različne tipe,nodularni je sicer najnevarnejši med njimi, je pa prisoten v samo 10-15% celotnih primerov).Torej se ne čudite,če vas bodo zdravniki smatrali za paranoično (blago rečeno),če boste izrazili sum,da gre za kaj podobnega pri vaši hčerki.
Jaz sem sicer še vedno za preventivno odstranitev (če bi šlo za invazivni MM nodularnega tipa je le ta namreč v nasprotju z ostalimi tipi MM invaziven že takoj od nastanka),vsak normalen zdravnik vam bo pa verjetno glede na golo statistiko in medicinsko doktrino verjetno svetoval samo opazovanje.Če se boste slučajno odločili za odstranitev,dajte vsekakor odstraniti kirurško in predvsem poskrbite da dobite histološki izvid-to vam bo vsaj razblinilo dvome in negotovost “kaj pa če…”
Obilo sreče in upam,da se vaša zgodba na tem forumu čimprej srečno zaključi (seveda ste vedno dobrodošli,vendar upam le kot opazovalka,ki ni vpletena v kakšno izmed tukajšnjih zgodb).
Lp
Skušek Peter
Dermatolog dr. Kralj ti znamenje pregleda za ca. 50 eur in sliko poveča na rač. monitorju, ima izkušnje s temi kožnimi spremembami. Čakalna doma je le nekaj dni – naročiš se lahko po telefonu. Po potrebi, če sumi, da je znamenje bolje odstraniti, ti lahko predlaga tudi plastičnega kirurga v Ljubljani, ki ti znamenje odstrani brezplačno. Naročiš se prav tako po tel. – čakalna doba nekaj dni.
Mislim, da je takšna pot še najboljša, saj se izogneš vsakemu sumu in dvomom, še zlasti, če je znamenje, ki si ga pokazala na sliki, na takem mestu, da hčerko tudi nekoliko moti in se draži z oblačili. Mene kranjski plastični kirurg sploh ni želel operirati – češ, da znamenje ni nevarno, po pregledu pri dr. Kralju, so mi odstranili kar 2 znamenji – na srečo ni bil melanom, sem pa pomirjen. Vsakih nekaj let bom šel na samoplačniški pregled k njemu, saj je pojavljajo tudi nova znamenja. Običajni dermatologi v zdr. domovih (zanimivo!!) običajno ne pregledajo morebitnih sprememb na lasišču in petah, nekateri so prav površni, kakor, da bi jih motilo, da kdo sam od sebe pride na preventivni pregled znamenj.
Poseg pa je čisto kratek in enostaven.
Sem tudi že razmišljala o tem dermatologu in mu tudi postavila vprašanje na sosednjem forumu.
Sva se pa z možem pogovarjala in se odločila, da je to najbolje odstraniti ne glede na sve možnosti. Sedaj samo še razmišljam ali naj grem do pediatrinje po napotnico. V naši lokalno bolnišnici, bi se dalo precej hitro priti na vrsto za odstranitev, skrbi me le, ali vska kirurg opravi odstranitev z varnostnim robom, ter potem pošlje v histološko preizkavo, da se ne bi kar sam odločil, da je nenevarno in ne bi poslal. In druga možnost, da gremo to odstranit nekam samoplačniško, ker na napotnico bi pri dermatologu ali plastičnemu kirurgu bilo predolgo za čakat.
Mogoče kakšen nasvet, izkušnja od koga?
Aja pa še to, kako se pa pride brezplačno do plastičnega kirurga v parih dneh? Je možno tudi brez obiska dermatologa, ali je v nasprotnem primeru pač čakalna vrsta precej daljša?
Zanima me tudi ali se da pri omenjenem dermatologu istočasno opraviti pregled in odstranitev, mislim na isti dan, ker nismo iz Ljubljane?
Nataša
Samo, da sporočim, kako sva s hčerjo to uredili. Naročila sem jo pri omenjenem dermatologu, samoplačniško. Ta ji je pregledal to pod tisto napravo, ki poveča…in ugotovil, da gre za navadno bradavico, ki pa je sicer nastala na precej nenavadnem mestu in je zato težko s prostim očesom ugotoviti zakaj gre. Bradavico je zamrznil.
Sem vesela, da se je vse tako dobro končalo.