za Nata6o:))

Nata6a, a mi lahko prosim, če ni skrivnost seveda poveš, kakšne razvojne težave sta imela tvoja dvojčka, da so ti podaljšali porodniško še za 6 mesecev? Za tak primer namreč prvič slišim. Zanima me, če recimo oba hodita na fizioterapijo, a potem lahko podaljšajo za vsakega 3 mesece, a se šteje da za oba skupaj 3 mesece? Kakšni razvojni razlogi so bili v tvojem primeru, da so ti podaljšali porodniško? Katero dokumentacijo si priložila? A si se kaj pritožila oziroma a so ti takoj odobrili? Oprosti za toliko vprašanj, ampak jaz bi tudi rada zaprosila za podaljšanje, pa ne vem, kako naj se tega lotim? Hvala že vnaprej in lep pozdrav!

Jana,

Pravice se seštevajo. Zato za vsakega otroka, ki je do podaljšanja upravičen, dobiš podaljšanje za 90 dni. Podajšanja se seštevajo. Ravno tako ste upravičeni do podaljšanja za toliko dni, kolikor sta otroka rojena pred 260 dnem. Vse je natančno razloženo v nadaljevanju, s pravnimi osnovami vred.

Takole je šlo pri nas:

Nace je imel hudo hipotonijo in je redno hodil k nevrofizioterapevtki, v razvojno ambulanto, k nevrologu, k oftalmologu… Poleg tega so ugotovili, da ima razvojni zaostanek. Podobno je bilo pri Rudiju, le da je on imel več bolezni in ne oftalmologa, pa manjši razvojni zasotanek – toda tudi on je potreboval redno in intenzivno nevrofizioterapijo. Vendar pa nista imela NOBENE HUDE bolezni oziroma nobene bolezni iz spiska (tam so res hude bolezni), ki ga ima komisija za ugotavljanje upravičenosti do podaljšanja. Link na pravilnik je na koncu sestavka, ampak pojdimo zdaj naprej –
natančno sem si torej prebrala “Pravilnik o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo”
in sicer je zame zmagovit 7. Člen:

“Za otroke z več motnjami se po tem pravilniku štejejo otroci, ki imajo hkrati dve ali več motenj ali diagnosticiranih bolezni, ki vsaka po sebi sicer ne predstavlja take stopnje motnje ali bolezni iz predhodnih členov tega pravilnika, na podlagi katere otrok potrebuje posebno nego in varstvo po tem pravilniku, njihova kombinacija pa upravičenost do posamezne pravice utemeljuje.”

To pomeni, da lahko najdeš več milejših težavic vse skpuaj pa so dovolj za podaljšanje.

Na CSD sem nesla: vse (fotokopije) izvidov razvojne ambulante, nevrologa, zdravniške kartoteke z vsemi opisi prebolenih bolezni in komplikacij – skratka vse papirje od rojstva dalje, vključno z zadnjim izvidnom razvojne ambulante, kjer so med vrsticami napisali, da priporočajo podaljšanje. Priložila sem še mojo lstnoročno napisano prošnjo, v kateri sem napisala, da prosim za podaljšanje, zato da bi lahko doma še naprej polno izvajali nevrofizioterapijo in da ju v vrtcu ne bi izpostavljali novim infektom in tveganju ter da, kljub temu, da nimata nobene res hude bolezni, se sklicujem na 7. člen – da imata vsak od njiju več motenj: razvojni zaostanek, težave z vidom (Nace je škilil), hipotonija, asimetrija, ravno sta prebolela eno serijo bolezni (in smo vse našteli)…

Vse skupaj sem nesla na CSD, kjer sem izpolnila še en list in nato so vlogo poslali na komisijo na Pediatrično kliniko, od koder so v 14 dneh dobili ugodno rešeno za oba dvojčka, torej za vsakega še devetdeset dni.

Jaz sem bila medtem že v službi – namreč prvič sem zaprosila za podaljšanje še po starem zakonu, ko je bil za podaljšanje še pristojen Zavod za zdravstveno varstvo – in so mi prošnji zavrnili. Zato sem se pritožila in ker se je vmes zamenjal zakon je naslednjo vlogo že obravanavala komisija pri Pediatrični kliniki, ki je strokovno tisočkrat bolj pristojna za tako odločanje kot ZZZS, saj o tem odločajo pediatri in ne specialisti medicine dela (kot so se podpisali pod zavrnitev vloge). Ko so o tem odločali pediatri in nevrologi, ap so mi prošnjo odobrili. Vendar naj to tebe ne skrbi, saj od 1.1.03 naprej o tem odloča edino ta, nova komisija pediatrov s klinike.

Presenetljivo pa je bilo, da na CSD-ju niso vedeli, da lahko kljub temu, da sem že prenehala s porodniško, se spet vrnem nanjo še za 6 mesecev in da se pravici seštevata in najprej sploh niso hoteli govoriti o tem z menoj, ker da nov zakon zame ne velja, ker da sem svoje že izkoristila. Zato sem morala v resen boj, z markerjem podčrtanimi odstavki Zakona – o čemer sem se tudi tu na forumu precej razpisala…. Bistvo je, da je na koncu uspelo:

In da bo uspelo tudi vam, vse jasno piše tule:

Zakon o starševskem varstvu

26. člen (trajanje dopusta za nego in varstvo otroka)

Eden od staršev ima pravico do dopusta za nego in varstvo otroka v trajanju 260 dni neposredno po preteku porodniškega dopusta.
Ob rojstvu dvojčkov se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za dodatnih 90 dni.
Ob rojstvu več hkrati živo rojenih otrok se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za vsakega nadaljnjega otroka za dodatnih 90 dni.
Ob rojstvu nedonošenčka se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za toliko dni, kolikor dni je bila nosečnost krajša kot 260 dni.
Ob rojstvu otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za dodatnih 90 dni na podlagi mnenja zdravniške komisije Pediatrične klinike v Ljubljani (v nadaljnjem besedilu: zdravniška komisija), ki jo imenuje minister, pristojen za varstvo družine (v nadaljnjem besedilu: minister).
Dopust za nego in varstvo otroka se podaljša v primeru, ko starša že ob rojstvu otroka varujeta in vzgajata najmanj dva otroka do starosti 8 let, za 30 dni, za tri otroke za 60 dni in za štiri ali več otrok za 90 dni.
Pravice iz prejšnjih odstavkov tega člena se seštevajo.

28. člen
(kasneje ugotovljeno zdravstveno stanje otroka)

Če je motnja v telesnem ali duševnem razvoju oziroma dolgotrajna hujša bolezen otroka ugotovljena potem, ko sta se starša že vrnila na delo, po poteku dopusta za nego in varstvo otroka, otrok pa še ni dopolnil starosti osemnajst mesecev, ima eden od staršev pravico do dopusta za nego in varstvo otroka 90 dni od dneva priznanja pravice.

Moje stališče je bilo tako:

Moram poskusiti vse, če mi podaljšajo bo fajn, saj bom lahko še naprej veliko delala nevrofizioterapevtske vaje z njima doma, in bosta lepše napredovala, če pa mi ne bodo podaljšali, boma pa tudi vesela, ker to pomeni,d a jim ani nič hudega in da sta zdrava.

No, meni je teh 6 mesecev prišlo prav in res smo veliko delali, prav danes pa moji zvezdi praznujeta tretji rojstni dan in sta popolnoma zdrava mulčka, le z Nacetom še delamo vaje za oči in občasno hodimo na igrice k spec. pedagogu.

Skratka, želim ti zdarve otroke in čimdaljšo porodniško! Lep dan,

Nata6a

Linka za Zakon o starš. varstu v celoti:

Link na pravilnik o kriterijihza posaljšanje:

Nta6a:)), najlepša ti hvala, ker si si pri dveh otročkih vzela čas in mi vse podrobno obrazložila. Pri mojih dveh je bil zaenkrat ugotovljen samo hipertonus in to pri enem zmeren, pri drugem pa blag, je pa res, da sta stara šele slabih 5 mesecev in nista bila še na nobeni drugi preiskavi. Bom pa vseeno poskusila. Še enkrat hvala za tako prijaznost in želim ti še naprej tako zdrava otročka! Lep pozdrav, Jana

Nataša iskrene čestitke tvojima malčkoma za tretji rojstni dan!

Jaz sicer nisem dobila podaljšane poroniške za nobenega od dvojčkov, a je k sreči sedaj pri 19. mesecih vse vredu in jaz prav rada hodim v službo, ker se s tem tudi malo razbremenim. Zadnjič si sem mi zdi, ravno ti pisala o tem, da razumeš, kako je to, ko gresta malčka vsak v svojo smer in se jima ne da nič dopovedat. Mi smo sedaj ravno v tistem obdobju. Zadnjič smo šli v trgovino s čevlji, pa je eden začel plezat po škaltlah, drugi pa je metal čevlje z polic. Meni pa je bilo žal, da ju nisem posadlia v voziček, predno smo se odpravlili po nakupih:-)))
Malčka sta v vrtcu od sep. in sta se res presenetljivo dobro navadila na novo okolje. Ničkaj ni bilo joka in histeričnih izpadov, kot sem pričakovala.

Jana upam, da ne zameriš, ker sem kar pod tvojim postom pisala vse skupaj!?
Želim , da ti uspe in mislim, da ti bodo Natašini napotki res pomagali, da boš dosegla podaljšanje.Jaz vsekakor držim pesti!

Nataša, se vidimo kaj na Pikinem festivalu v Velenju?

Lepo se imejte!

Suzana

Suzana,

lepo te je slišati (no – brati!). Insuper, da sta tvoja mala dva zdaj OK.
Kar se nakupovanja z dvojčki tiče pa sem prebrala v eni knjigi naslov poglavja: SHOPPING WITH TODDLER = MISSION IMPOSSIBLE
in se ene po lure valjala od smeha po tleh.

Res, kaj bi rekli šele za nakupe z dvojčki: MISSION IMPOSSIBLE 2?
MISSION TOTALY IMPOSSIBLE?

🙂)))))))))))))))

Za Pikin fesival pa še ne vem, res me mika, le imamo v septembru toooliko družiskih praznovanj rojstnih dnevov, da nam ponavadi ne uspe do Velenja. Vseeno pa upam, da se bomo kdaj srečali, da spoznam tvoje tri korenjake!

Lep pozdarv,
NAtaša

New Report

Close