Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Za nami je dan dneva boja proti melanomu..

Za nami je dan dneva boja proti melanomu..

Projektu , ki je potekal 31.maja menda kar v 20 državah, se je letos prvič priključila tudi Slovenija. V okviru tega projekta in pod sponzorstvom LA ROCHE-POSAY je tudi 26 slovenskih dermatologov (t.j. polovica) prostovoljno pregledovalo pigmentna znamenja v 22 dermatoloških ambulantah v bolnišnicah, zdravstvenih domovih ter zasebnih ambulantah v desetih slovenskih mestih (Ljubljana, Celje, Maribor, Koper, Nova Gorica, Novo mesto, Jesenice, Domžale, Rogaška Slatina in Ankaran).

Organizatorje je očitno presenetilo izjemno zanimanje za tovrstne preventivne preglede, saj je so bili termini izredno hitro popolnjeni in so lahko na pregled prišle le osebe, ki so se predhodno naročile preko brezplačne modre telefonske številke.

V raziskavo je bilo od pregledanih vključenih 315 ljudi. Med njimi so prevladovale ženske (70,8 odstotka). Starost obiskovalcev je bila v 48,9 odstotka primerov od 16 do 45 let, v 43,5 odstotka primerov pa so bili obiskovalci starejši od 45 let. Največkrat je bila motivacija za obisk dermatologa brezplačen pregled (52,1 odstotka), 33 odstotkov obiskovalcev pa se je odločilo za preventivni pregled pigmentnih znamenj, ker so sami opazili sumljive spremembe na koži.

V skupini 315 pregledanih ljudi, ki so bili vključeni v epidemiološko raziskavo, je bilo odkritih 17 primerov suma na različne vrste kožnega raka (5,4 odstotka):
• pri osmih ljudeh (2,5 odstotka) obstaja sum na melanom,
• pri dveh ljudeh (0,6 odstotka) obstaja sum na ploščatocelični karcinom,
• pri sedmih ljudeh (2,2 odstotka) obstaja sum na bazalnocelični karcinom.

Na predstavitvi izsledkov raziskave pa je strokovni vodja projekta, prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., povedal, da so izsledki raziskave vsekakor skrb vzbujajoči in da je melanom vsako leto nevarnejši sovražnik. Po zadnjih podatkih slovenskega registra raka za melanomom najpogosteje zbolijo odrasli med 40. in 75. letom (poročilo št. 46, 2004). Povprečna letna stopnja obolevnosti je bila med letoma 2000 in 2004 14,5 obolelih na 100.000 prebivalcev pri moških in 14,9 obolelih na 100.000 prebivalcev pri ženskah. Napoved za leto 2007 je bila 19 obolelih na 100.000 prebivalcev pri moških in 20 obolelih na 100.000 prebivalcev pri ženskah, kar predstavlja v povprečju 32,5-odstotno povečanje v kratkem obdobju treh let.

Tudi mene so zgornji podatki zelo presenetili, zato povzemam, kar sem prebral v časopisih. Nadaljnje komentarje prepuščam Vam.

SREČNO, prijatelj - Jože

New Report

Close