za logopeda
POZDRAVLJENI,
imam vprašanje za ga. logopedinjo,
zanima me glede govora, imamo 13,5 mes staro hčerkico in skoraj nič ne govori. Do devetega meseca je govorila izključno A, kasneje I, in O. pri 13 mesecih zna reči ATA, namesto mama pa reče PAPA, če kaj želi reči naznani z iii oz. z eee..
Pri 8ih mes. je začela plazit, pri 9ih mes je sama vstala in sedaj pri 13 mes je pa shodila. Je zelo dobrovoljna, motorična je zelo, razume veliko, govori pa res skoraj nič. Sem zelo v skrbeh. Ko je bila stara tri tedne je bila tudi tri tedne v bolnici od tega dva tedna intubirana zaradi rsv bronhiolitisa, hude pjučnice, kolapsa pljuč. Zanima me ali je to, da tako malo govori vredu in kaj lahko storim.
hvala in lep pozdrav.
Nevi,
ko otrok shodil, običajno razvoj govora “stoji”. In razvoj se spet “nadaljuje”, ko je otrok v hoji siguren. Oglasite se čez kakšen mesec – vmes pa zapisujte vse, kaj se pojavlja /tudi skovanke/.
Za enkrat ste čahko brez skrbi.
Pozdravljeni,
imam hčerko, ki je dopolnila 3 leta in še vedno govori “po svoje”. Vmes pove kakšno besedo ali dve, da jo vsaj malo razumemo, v večini pa ne, drugi jo nič ne razumejo, jaz sedaj že skoraj vse razumem kar pove. Zelo rada bi kaj povedala, ampak pove po svoje. Razume pa kar veliko stvari, vsega še ne, nekatere stvari pa, vsaj zdi se mi, noče razumeti, oziroma me ignorira in ne posluša. Sicer obiskujeva logopedinjo (bili sva šele drugič), pa vseeno me zanima, kako bi jo lahko vzpodbudila, da bi me poslušala,ko govorim oz kako bi jo lahko motivirala, saj tudi pri igri nima potrpljenja, naveliča se po maksimalno 10 minutah, tako, da knjigice, tudi zelo kratke zgodbice, ne moreva nikoli prebrati do konca. Je pa tudi zelo trmasta in glasna ( s tem mislim na dretje, če kaj ne gre tako kot hoče). Imam pa tudi sina (1 leto), ki pa je od hčerke bolj poslušen in tudi bolj govori. Z obema se enako ukvarjam, ampak razlika je ogromna.
Prosim za odgovor in se Vam lepo zahvaljujem.
modre oči,
enaka vprašanja postavite logopedinji na prihodnjem obisku. Sem prepičana, da vam bo dala bolj natačna navodila, saj tudi deklico malce bolj pozna kot jaz.