Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Z ovratnico na zabavo

Z ovratnico na zabavo

Pozdravljeni!

Sem nadrejena delavki, ki je bila udeležena v prometni nesreči. Po njenih besedah je načeloma vse ok, slikanje glave in hrbtenice ni pokazalo nobenih poškodb, vendar pa je kljub temu za nekaj dni (za občasno nošnjo) dobila opornico za vrat. Od nesreče je minilo dva tedna, kontrolo ima prihodnji teden.
Zanima me, ali sme delavec na bolniški s takšno diagnozo iti v mesto po opravkih ali se udeležiti zabave oz. večerje (brez plesanja). Razumem, da če si na bolniški zaradi zlomljene roke, to ne pomeni, da moraš biti ves čas doma. Menim pa, da bolniška, kakršno ima moja delavka ne dopušča “vandranja” naokrog.
Hkrati me zanima, kakšne so sankcije, če delavec na bolniški ne počiva doma.

Prosim za vaše mnenje.

Prijazen pozdrav!

Spoštovani!

Dobro vas razumem in vse “šefe” in se sprašujem, kdaj bodo s svojim vplivom dosegli, da se bo zakonodaja s tega področja malce spremenila, saj dopušča popolno anarhijo. “šefi” pa navadno lovijo “reveže”, “lumpi” jo pa tako, kot navadno, dobro zvozijo. Bolniški stalež ja pravica, ki izhaja iz dela, torje bi moralo biti popolnoma naravno, da delavec v času, ko bi moral biti na delu, oz. med 6.00 in 12.00 in 14.00 in 17.00 ne bi seml biti drugje, kot le doma z izjemo potrjenega obiska o obisku pri zdravniku ali izvajanju konkretno določenih aktivnosti. V ostalem času je prost, kot med normalnim delom. V slovenskih razmerah je nedovoljena le pridobitna dejavnost in neupoštevanje zdravnikovih navodil.

Vsako podjetje mora imeti v svojih pravilnikih določeno, katera oseba je pristojna za nadzor zaposlenih v bolniškem staležu. Če tega nima, bo težak boj. Zgolj videti ni dovolj. Navadno se za te zadeve določi osebo, ali najame službo, ki potem formalno nadzira zaposlene v času bolniškega staleža. Tudi ob takem nadzoru se ljudi, ki bodo zlorabljali bolniški stalež ne boste znebili, saj so dovolj nabriti, da poznajo luknjasto zakonodajo. Na cesto bote spravili kakšnega naivnega in skoraj nedolžnega.

Pri vratni hrbtenici kljub odsotnosti vidnih poškodb delavec lahko več tednov ni sposoben za osemurno delo. V bolniškem staležu seveda lahko zmore marsikatero aktivnost, a mu odsotnost z dela omogoča, da se lahko odpočije, ko ga začen boleti. Verjemite, da so poškodbe vratne hrbtenice neprijetne in boleče še po tistem, ko se že vrnejo na delo.

Če še vedno nosi ovratnico, slabo upošteva nasvete, ali pa je dobila neustrezne. Ovratnica neugodno vpliva na zdravljenje, saj se mišičje vratu ne krepi dovolj in se zato bolečine še bolj vlečejo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close