Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Vzpostavitev ponovne produkcije mleka samo s črpalko

Vzpostavitev ponovne produkcije mleka samo s črpalko

Pozdravljeni,

zanima me, ali je mogoče vzpostaviti več produkcije mleka samo z rednim črpanjem? Ne dojim, ker ne gre več, ampak bi želela otročička vseeno hraniti s svojim mlekom (čeprav 100% ne uspe in je delno hranjen z dodatkom). Koliko časa bi potrebovala, da bi spet nastalo dovolj mleka? Sedaj si vsakič načrpam iz obeh dojk nekje 20ml, črpam vsake 2-3 ure. V enem dnevu znese torej glih dobro za en obrok, 120-130. Otrok je star 3 mesece.

Hvala za odgovor.

Telo potrebuje nekaj dni, da uskladi povprasevanje s produkcijo. Pri crpalki lahko tudi vec.

Glede na lastne izkusnje vam polagam na srce, da ni dovolj, ce samo crpate. Ce boste zaradi tega na koncu z mocmi, ce boste zraven se super mami, ki vse naredi sama in zna/upa/zeli prositi na pomoc, mleka morda tudi ne bo. Pa seveda dobra zdrava prehrana in dovolj tekocine. In spanja.

Po odhodu moza v sluzbo sem pri slabih treh tednih malcice zacela delat vse sama. V dobrem dnevu je izobilje mleka izginilo in se ustavilo. Naslednjih nekaj dni sem bila samo proizvajalka mleka. Moja mami je poskrbela, da sem jedla vsaj 5x na dan, pocivala, sla na svez zrak. Vse ostalo je bilo prepovedano. Po nekaj dnevih crpanja sem prisla do kolicine, ko je bil le vecerni obrok dodan, cez teden dni pa je bilo mleko ze tudi na zalogo.

Pomagajo tudi caji za dojenje, pa nekatera hrana tudi. Pozor, nekatere zacimbe (recimo zajbelj) pa laktacijo zavira.

Kravdija, pozdravljeni!

Tvorba mleka se pri dojenju ali tudi iztiskanju mleka dviguje tako, da se 1-2 dni simulira povečano povpraševanje. Vzemite si 1-2 dni, ko boste večinoma doma, in poskusite podvojiti frekvenco črpanj, recimo v urah, ko ne spite in ko je bolj mirno, ne nujno enakomerno po urah. Pomembnejša od časa črpanja je frekvenca – število izčrpavanj, saj to dojki daje signale, naj tvori mleko hitreje. Če se mleko slabše izceja ob črpanju oz. rabite dolgo, da pride do izcejalnega refleksa, vam lahko pomaga tudi sprej Syntocinon (na recept).

Priporočam, da preberete tole. Prsne črpalke:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6723558 (bo šlo z električno črpalko bolje?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6983322,7041493#msg-7041493 (nasvet glede črpanja)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4917161 (3m, kako povečati količino)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=580&t=580 (povečati količino)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,7463259,7578132#msg-7578132 (dober nasvet, el. črp.)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4480707 (8t, kako nazaj na dojenje)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
nova
Uredništvo priporoča

Hvala za odgovor.
Sem poskušala tri dni nonstop črpati, čimvečkrat, vendar je potem tretji dan že prišla menstruacija (dobre tri mesece po porodu, bila sem prav žalostna 🙁 Verjetno sedaj ni več upanja po dojenju? Oz. vsaj črpanju mleka?
Sin namreč že kar nekaj časa ne želi več dojke, imeli smo ogromno problemov s tem, predvsem to, da je bil 8. dan po rojstvu hospitaliziran in 3 tedne na antibiotični terapiji zaradi gnojnega meningitisa. Že v porodnišnici sva dobila dodatek, ker mleka ni bilo takoj in niti nisem znala prav pristavljati, pokazati mi pa tudi ni znal noben; sin je jokal in jokal, cel dan in celo noč, pristavljala sem, kolikor se je le dalo, spala nisem v 4 dneh niti minute, popolnoma izčrpana. Med porodom z oksitocinom prejela tudi dolantin in masko.
Porodna teža 3360, najnižja 3290, odpustna 3310. Doma sva tiste 4 dni prav lepo se dojila, dodali smo samo dodatek 60ml ponoči.

Kar se tiče pediatrične klinike, kjer sva preživela 3 tedne, se najprej prve 3 dni ni smel dojiti, ker naj bi bil prešibek in ga ne bi želeli dodatno vznemirjati, prav tako je bil priklopljen na monitorje in težko izvedljivo bi bilo še dojiti, je bilo pojasnilo. Črpala sem si mleko, vendar si lahko mislite, da količine ni bilo; v enem dnevu 20-40ml. Ko sem lahko ponovno začela dojiti, se je po želji, tekom noči je dobival dodatek. Tehtanje med podoji je pokazalo od 40ml pa vse do 90ml. Vseskozi sem poslušala, da nimam dovolj mleka, vsakič ko sem začela dojiti, je prišla ena od sester (ne pretiravam) in gledala, če res sesa, spraševala, ali sesa ali se samo crkljava, ipd… Si lahko mislite, kakšno sproščeno okolje za podoj, ampak zdravje in terapija sta bila takrat na prvem mestu. 🙂 V enem mesecu od poroda je pridobil 850g.

Skratka, ko sva bila izpuščena, sem bila trdno odločena, da bom naredila vse, da bo mleka dovolj in da bo napredoval, prebrala sem si malodane cel vaš forum in se s pozitivno naravnanostjo vrgla v ta “projekt”. Spila vsaj 3 litre vode na dan, jedla tako kot vedno 90% organsko pridelane hrane, ogromno sadja in zelenjave, si ustvarila mirno, sproščeno okolje (fant je bil takrat tisti teden doma)… Zdelo se mi je, da nam odlično gre, dojil se je rad, na momente se je sicer “kregal”, na desni dojki skoraj ni želel piti, ampak sem večkrat pristavljala na levo; dodajala sem mogoče 1-2x v celem tednu. Tehtnice nisva imela.
Po enem tednu sva bila na kontroli na pediatrični, kjer so ugotovili, da je “shujšal” 40g, kar je bilo precej nezaželeno, zato je bil predpisan dodatek pri vsakem obroku. Bila sem kar malo šokirana, saj sem res mislila, da lepo napreduje. Ker me je bilo strah, sem potem res pri vsakem obroku oz. ko se mi je zdelo, da je še lačen, dodala.
Kontrola po enem tednu je pokazala napredek, sicer le 70g, kar naj bi bilo še vedno premalo, zato spet predpisan dodatek vsaj 100ml pri vsakem obroku. Seveda je tudi dojenje postajalo vedno bolj težavno, ker je vedno manj sprejemal dojko in se vedno bolj “kregal” – mislim, da so se takrat sosedje prebujali. 🙂 Takrat sem si izposodila tehtnico in poblaznelo tehtala vsak mililiter mleka, ki ga je spil, popisala cele papiruse podatkov.
Spet kontrola čez en teden, ki je pokazala 210g, tako da sva takrat zaključila z obiski.
Ravno je naneslo, da sva imela potem prvi sistematski pregled čez en teden, kjer so po pregledu podatkov in kontrol spet ugotovili, da je premalo teže v enem tednu in je bilo potrebno ponovno pojačati dodatek. Ponovna kontrola čez en teden je pokazala dober napredek 300g.

Sedaj, pri 3,5 mesecih ima 5800g, kar je nekje rahlo pod povprečjem, vendar še vedno sprejemljivo.

Kaj sem želela povedati? Pravzaprav vas vprašati, kje je bila “napaka” pri vsem tem? Prav tako to, da se mami ustraši, ko dojenček “shujša” in so pediatri “panični” in je zapovedan dodatek z rednimi kontrolami teže; ne veš, kaj bi in ali prav delaš, ali bi res želel samo dojiti in s tem morebiti ogrožati zdravje otroka?
Najbolj od vsega sem pa žalostna, ker mi ni uspelo polno dojiti in ker se sedaj to končuje, pri dobrih treh mesecih; res je en čudovit občutek, ko se male učke razširijo, ko se prvič prisesa mala živalca. 🙂

Hvala za morebiten nasvet.

Kravdija, žal mi je za pozen odgovor, upam, da vam gre dobro.

Menstruacija ne vpliva na tvorbo mleka v tem smislu, da bi mleko začelo količinsko upadati. Včasih hormoni ponagajajo dan ali dva, vendar pa dolgoročno ne bi smelo prav nič vplivati na črpanje ali na dojenje.

Žal mi je, da fantek odklanja dojko in vam ne pomaga pri vašem trudu in vztrajnosti. Vsekakor je bil začetek življenja zanj zelo težak, za vas pa tudi, vsekakor je najpomembnejše, da ste to premagali. Gotovo je na njegovo voljo in zmožnost za sesanje vplivalo vse skupaj, težak porod, dolantin in druga zdravila, predvsem pa bolezen, po vsem tem je lahko otrok še tedne ali tudi mesece bolj občutljiv in razdražljiv in je morda manj potrpežljiv, kot bi si želeli.

Zelo zelo dobro, da ste mu v teh za vaju oba težkih časih lahko dajali tudi svoje mleko, saj je bilo tedaj bogato z mlezivom in mu je dodatno koristila vsaka kapljica. Kar jezna postanem, ko mamico v taki situaciji kregajo, da nima dovolj mleka, namesto da bi jo spodbudili in ji povedali, da se trudi več, kot verjetno v resnici zmore, tudi če otrok dobi le enkrat na dan še njeno mleko, kaj šele, če se šibek dojenček uspeva saj delno pri mamici podojiti večkrat na dan. prepričana sem, da ste v bolnici dali od sebe vse, kar ste zmogli, in morda tudi več, tvorba mleka pa ni odvisna od vas, ampak od vašega tedaj šibkega dojenčka, ki dojk seveda ni mogel dobro stimulirati in iz njih povleči toliko, kot bi idealno rabil za polno dojenje. Takih stiuacij po porodu je zelo veliko.

Ni napake, Kravdija, verjetno gre za to, da vaš fantek ni dobro vlekel, da je bil šibek. Težko rečem, vi bolje veste, kako je na dojki vlekel, ali je bil še šibek, ali je veliko spal, ali se ni dobro odzival in je raje morda kar dremal, namesto aktivno požiral mleko. V takih situacijah včasih tudi najboljša strokovna pomoč ni dovolj, da bi se otrok polno dojil sam, nekateri tedne ali tudi mesece potrebujejo materino pomoč dohranjevanja. Dobro sicer je, v skrbi za dojenje v prihodnje, da mamici že od začetka svetujejo drug način dohranjevanja, ne stekleničke, torej v izogib sesalni zmedi, a v praksi včasih tudi to pač ni izvedljivo in otrok postane na dojki razdražljiv in jo odklanja, saj ve, da po steklenički teče bolje.

Če še niste prenehali, pa imate še voljo, pozabite na menstruacijo in otroka še poskusite kdaj pristaviti, saj ni pomembno koliko teče. če rajši ne bi, če se bojite zavrnitve, pa je morda bolje, da poiščete vrsto pozitivnih stvari, ki ste jih v teh treh mesecih naredili zase in za svojega otroka, preberete kakšno zgodbo, si dovolite žalovati za dojenjem in se hkrati veselite, da vaš otrok tako dobro napreduje in da so pred vama še številni drugi načini topline in povezanosti, ki jih bosta odkrila.

http://med.over.net/forum5/read.php?1,4322033 (dojenje ni steklo, reševanje občutkov krivde)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,4113019 (dojenje za vsako ceno?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4166535 (2m, občasno črpanje)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni,

hvala za izčrpen odgovor; žal se ne dojiva več, kaj kmalu po zadnjem prispevku tukaj, je popolnoma zavračal in ni bilo moč vzpostaviti. 🙂 Seveda se vsak dan učimo, tako da upam, da kdo najde tudi v mojem primeru kak odgovor, napotek, voljo in vztrajnost.

Srečno vsem! 🙂

Z enakim namenom, kot je napisala Klavdija, bom tudi jaz na kratko zapisala svojo izkušnjo, morda bo komu koristila kakšna informacija.

Sinko je bil zaradi zapletov pri rojstvu prvi mesec hospitaliziran in sem si mleko ves čas črpala, nato pa ni več znal sesati in tako sem pristala izključno na črpanju; uspelo mi je “pridelati” dovolj mleka, da ni potreboval nobenih dodatkov. Menstruacijo sem dobila po 6 mesecih, a sem s črpanjem nadaljevala. Danes je fant star 9 mesecev, poje vse, kar se mu ponudi, zjutraj in zvečer (pa tudi ponoči, ko rastejo zobki) pa pije moje mleko. Edino kar je bilo zaznati, je, da mi je v času menstruacije količina mleka nekoliko upadla, zato sem si naredila nekaj zaloge mleka in ga dala v skrinjo, da je imel v tem času rezervo, če je bila ravno velika lakota (v času izraščanja zob je veliko več pil).

Ena ugotovitev, do katere sem prišla šele pred nedavnim, je ta – ČRPANJE PONOČI (vsaj 1x) zeloooo spodbudi produkcijo mleka. Sama sem že mislila, da bomo počasi zaključili, ker je fant vedno več pil, mleka pa je bila ves čas ista količina, saj sem s črpanjem manj spodbudila, kot bi fant z dojenjem, sedaj pa kak teden zaradi študijskega dela pozno v noč bedim in si načrpam mleko okrog 2. ure zjutraj. Posleično imam veliko več mleka tudi čez dan (črpam torej ob 2. uri zjutraj, nato okrog 8. ure, potem nekje v času kosila, popoldne ali šele zvečer pred spanjem in okrog 10. ure; kak dan pa tudi manjkrat).

Upam, da bo ta info kaj koristila kateri od mam, ki želi spodbuditi količino mleka! Se splača potruditi, je bolj zdravo za otroka, ceneje, bolj preprosto (ni treba vsakič na novo mešati mleka, saj je veliko manjša nevarnost bakterij in lahko mleko bolj dolgo “stoji”). Skratka, super stvar, tole dojenje, mati narava je to dobro pogruntala 🙂

Edini problem je, da je naš fant malo ljubosumen na črpalko in jo mora najprej celo zgristi, potem pa lahko grem črpat, sicer je ogenj v strehi 🙂

Lep pozdrav!

Se pridruzujem z izkusnjo tudi sama.. dojili sva se samo 10 dni potem se je ustavilo zaradi njene lenobe.. potem sem zacela z crpanjem mleka.. prve mesece tudi po 8krat na dan.. sedaj po 7 mescih crpam 5krat na dan in imam viska mleka.. sama sam dobila menstruacijo 2 meseca po porodu vendar nisem obupala.. menstruacija in dojenje oz. crpanje nimata nic skupnega..
Je naporno in zoprno ko se sama igra ti pa crpas.. vendar se navadita obe oz. oba .. naj potolazim vse mamice ki se odlocajo da bodo crpale-na zacetku je zoprno in hudo potem pa pride tako v navado da je ze lusno.. pa se otrocek bo zdrav..
To je moja izkusnja-samo crpaj ko bo jedla in to je to.. tolikokot poje toliko crpanj imej..pa bo dosti mleka.. sama imam aventovo elektricno crpalko in je super.. vzdrzna in hitra..

Pozdravljeni!
Imam 3m fantka, prvi mesec je bil polno dojen, ker pa ni zadosti pridobival na tezi nam je patronažna sestra svetovala adaptirano mleko po vsakem podoju. Ko smo pričeli z AM smo ga dodajali samo 20ml pri vsakem dojenju , potem pa se je ta doza počasi večala prišli smo na 90ml AM in se samo na tri podoja na dan, mali je začel odklanjati dojko začela sem z brizganjem mleka vendar je mleka bilo vsak dan manj bila sem zelo pod stresom ker sem si močno prizadevala , da bi bil otrok dojen, mleka pa ni bilo dovolj sedaj si ga črpam na dve uri in komaj , da ga načrpam 10ml za cel dan. Ali lahko sploh še vzpostavim zadostno laktacijo mleka kajti otroka si zelo zelim dojiti. Sedaj ,ko ga pristavim naredi dva pozirka nato pricne jokati, ker nic vec ne pritece.

Hvala.

Lep pozdrav

Pozdravljeni,

pravkar sem napisala odgovor na zelo podobno vprašanje vašemu. Vabim vas k branju na: http://med.over.net/forum5/read.php?94,6036375 .

Želeli ste in želite si dojiti. Žal nasvet, ki ste ga dobili od patronažne ni bil najbolj primeren za vas, ki ste si želeli dojiti več. V kolikor želimo povečati količino mleka, morajo dojke biti bolj stimulirane. Dojenček se mora dojiti dlje časa in bolj pogosto ali pa si mora mama črpati mleko čim večkrat. Torej najbolje, da si mleko čim večkrat črpate in daste to mleko piti dojenčku. Lahko najprej na eni dojki, potem na drugi in potem spet na prvi in še na drugi. Morda preberete še kaj na našem forumu. Nekatere dojenčke, ki se sicer nočejo dojiti, lahko mamice pristavijo ponoči, med spanjem oz. ko se zbudijo in so še napol dremavi.

Lep pozdrav,

Urška V. Škerlavaj,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Hvala vsem za podporo!

New Report

Close