Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Vrtoglavica

Vrtoglavica

Pozdravljeni,

zadnjih nekaj dni se mi pogosto vrti v glavi (ne nisem na novo zaljubljena itd.). Vrtoglavica je pogostejša v jutranjih in večernih urah, sploh pri hitrejših premikih glave (npr. ko se vležem v posteljo, vstanem itd.) Posledica česa je lahko. Na zadnjem zdravniškem pregledu pred pol leta so bili izvidi krvi OK, z izjemo malo nižjih vrednosti hemoglobina in eritrocitov (tik pod spodnjo mejo).
Zahvaljujem se vam za odgovor
Mel

Spoštovani!

Ker je vrtoglavica povezana s spremembami položaja glave, gre verejtno za vzrok v vratni hrbtenici. Lahko so posledica starih poškodb, sprememb na kosteh… Odvisno tudi od vašega dela, starosti in telesne zgradbe.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Hvala za hiter odgovor,

stara sem 35 let in kakšne 4 kg pretežka, pred 4 leti sem imela zvin nateg vratnega dela hrbtenice (prometna nesereča, lažja poškodba), vendar me vrtoglavica ni mučila. Kakšne spremembe na kosteh so možne (osteoporoza ??). Ali je pametno, da se vseeno oglasim pri svojem osebnem zdravniku?
LP Mel

Spoštovani!

Pri vaših letih osteoporoza še ne more biti prisotna, predvsem ne v takem obsegu, da bi lahko povzročala težave navratni hrbtenici. Verjetno so to posledice poškodbe, ko je prišlo do natega in verjetnega raztrganja nekaj vezi, potem se je dodalo še enolično delo, manjša mišična moč vratnih mišic, zardi omejene rabe in premalo vaje in spremembe na kosteh. Vrtoglavica ob spreminajnju položaja glave namreč kaže na hrbtenico kot najbolj verjetni vzrok težav. Del žil v možgane priteka po vratnih vretencih in vsak najmanjši pritisk nanje ob takšnih gibih lahko povzroči vrtoglavico. Delati morate vaje za krepitev vratnih mišic in vsaj določeno obdobje pazljivo obračati glavo pri vstajanju in se izogibati sunkovitih gibov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Hvala lepa za ponoven odgovor
LP mel

New Report

Close