vrste protez

Zaradi posledic gronoloma mi na spodnji čeljusti manjkajo petica in šestica. Kroni štirice in sedmice pa sta zdravi. Zobozdravnik meni, da je med tema zobema prevelika razdalja za mostiček tako, da mi je predlagal protezo. Omenil mi je dve vrsti protez, t.i. plastično in drugo, ki vsebuje tudi nekaj kovine, obe za vstavljanje. Del teh protez pride pod jezik. Na vaši spletni pa so nekateri omenjali tudi t.i. fiksno protezo.
Ker si ne predstavljam vsakodnevno vstavljanje in občutek kovine v ustih, se na Vas obračam z vrpašanjem kakšne vrste protez poznamo. Zanima me tudi, glede na podatke, ki sem Vam jih posredovala, kakšna je najbolj primerna v mojem primeru.

Spoštovana Mica,

prav gotovo je imel vaš zobozdravnik v mislih kaj drugega, ko vam je predlagal protezo in ne le preveliko razdaljo. Za izdelavo mostička se odločamo, če manjkajo 3 zobje, izjemoma celo 4. Verjetno gre pri vas za “manjvredne” nosilce, ki ne bi prenesli dodatne obremenitve. Nič niste napisali, če so to edini zobje, ki vam v tej čeljusti manjkajo. Če vam npr. na drugi strani manjkajo vsi zobje od 4 naprej, potem res ni smisleno tukaj delati mostiček, ker mora zobozdravnik poskrbeti za popolno rehabilitacijo čeljusti – to bo naredil s protezo, ki bo imela vklučeno tudi vrzel na omenjeni strani.
Skratka, za komentar predlaganega protetičnega načrta se napisali premalo.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close