Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza vrste oz. oblike MS

vrste oz. oblike MS

Ojla!

Zanima me, katere vrste MS imate in kdaj so vam določili vrsto MS (koliko časa po postavitvi diagnoze)?

Koliko časa so pri vas trajala obdobja brez znakov bolezni oz. zagonov? Ali se takrat počutite kot da bi bili povsem zdravi?

Lep pozdrav od radovedne Motovilke!

Hoj!

Meni so, ker sem bila v bolnici na preiskavah (zaradi suma na MS) določili in postavili – potrdili diagnozo remisivno-remitentna MS v roku 1 tedna. Prej nikoli nisem (pa tudi drugi niso) niti pomislila na kaj takega, saj nikdar nisem imela težav.
V resnici sem imela samo dva zagona (prvi v zares čisto blagi obliki pred 4 leti, drugi pa pred enim mesecem, pa še vedno kar traja…) Seveda so pa ugotovili, da sem imela vmes kar nekaj zagonov, vendar ne takih, ki bi jih čutila, torej se niso pojavili “na zunaj”.
Moram priznat, da glede vmesnih obdobij moj odgovor ni ravno verodostojen, samo jaz nisem imela nobenih težav v teh vmesnih štirih letih. Kako bo pa od zdaj naprej, pa ne vem. Upam, da bo vse zopet normalno, kot je bilo, da bom lahko vsaj za nekaj časa spet pozabila, da imam MS.

Lep dan… 😉

Tina, praviš, da je bil tvoj prvi zagon čisto blag-kakšne težave si pa imela?
Ali so ti diagnozo postavili po prvem zagonu ali sedaj po drugem?
Kako pa izgleda zdajšnji zagon, ki še kar traja?
Koliko si pa stara (čeprav se žensk tega ne sprašuje)?
Veš, zanima me vse v zvezi s simptomi MS, jaz sicer še čakam na izvide.
Ali so to, da si imela zagone tudi vmes, ugotovili na podlagi MR ali kako drugače?

Moj prvi zagon je zgledal tako, da nisem čutila konic prstov desne roke. Lahko sem se špikala, pa me ni nič bolelo. Sicer ni bilo nič bolečega, me je pa malo motilo, ker sem bolj težko pisala en teden (tak čuden feeling, ko držiš kuli v rokah).
Zdaj je bilo pa tako, da sem imela najprej nekaj dni tako težko levo roko, pa kot da bi imela strašno oteklo dlan (na zunaj je izgledalo vse OK, sam čuden občutek), potem me je pa kar naenkrat po celi levi strani telesa koža na dotik pekla. Zanimivo: milimeter levo od hrbtenice – vse peklo; milimeter desno pa popolnoma nič. Sem šla k zdravnici, dobila napotnico za nevrologa in že sem se znašla v bolnici. So mi naredili vse preiskave, ki jih delajo za MS in mi po enem tednu, ko so že imeli izvide, sporočili “veselo vest”, da imam MS. Zdaj me pa samo še malo leva roka ne uboga. Pa je zdaj itak že mimo, tako da je vse OK.
Za vmesne zagone so pa videli na MR-u (je kar nekaj belih pikic bilo videti), ker jaz nisem v teh štirih letih popolnoma nič abnormalnega čutila.
Zdaj pa čakam še na končne izvide (neke oligo… trakove v likvorju morajo še pregledat), potem se pa odločimo za terapijo – injekcije… Bomo videli, kaj bo.

Aja, stara sem pa 26.

LP

New Report

Close