Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva VREDNOST BETAHCG V 5. TEDNU IN JEMANJE FOLNE KISLINE

VREDNOST BETAHCG V 5. TEDNU IN JEMANJE FOLNE KISLINE

Pozdravljeni, sem v 5. tednu nosečnosti. Prvi dan ZM je bil 27.11.12. Ker me je G naročila na prvi pregled šele po novem letu, bi imela par vprašanj.
1.Ali je vrednost beta hcg v krvi 2231,95 zadostna za normalen potek nosečnosti? Vem da je odvzem potrebno ponoviti čez 48 h in se mora vrednost podvojit a me vseeno zanima vaše mnenje.
2. Kako naj jemljem folno? zjutraj, zvecer, pred/po obroku?
3. Ali je pitje ene majhne žličke orehovega olja škodljivo za plod? Pijem ga namreč zaradi boljše prebave.
Najlepša hvala za odgovore.

Spoštovani,

ne vem, zakaj bi si dvojno preverjali vrednost ßhCG, če nimate nobenih simptomov ali znakov IMN. Le to bi namreč bilo pomembno. Sicer pa se pri vrednostih ßhCG nad 1000 U/L nosečnost večinoma vidi v maternici že z UZ preiskavo. FK lahko jemljete kadar želite, saj gre za običajni vitamin iz skupine B. O orehovem olju nevem kaj dosti, vendar gre za živilo, zato mislim,da za nosečnost ni problematično.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani!

Prebrala sem marsikatere odgovore, pa se kljub temu obračam na Vas. kaj pa vem…
S partnerjem se nekako od Maja trudiva zanositi. Vem, da eno leto še ni okoli…
Zadnjo menstruacijo sem imela 2.11 in danes sem kontrolirala vrednost hcg v krvi=2. Vem, da to načeloma pomeni da ni nosečnosti, pa kljub temu sprašujem, če je vrednost res tako kritična da se iz tega ne da nič dobrega “izcimit”. Vem, da ste že napisal, da dokler ni menstruacije je vse mogoče in da se nahajam nekako v sivi coni. Kaj pa vem, vseno ne vem čisto dobro kje sem. Kaj pravite? Hvala Vam za odgovor. LP

Hvala za odgovor, vendar še vedno ne vem ali je ta vrednost beta hcg v krvi primerna za približno 5 teden nosečnosti. Zanima me ali je možno da nimam nobenega znaka nosečnosti razen izostanek M in rahlo boleče prsi? Hvala!

Spoštovani,

vse vrednosti ßhCG pod 10 so negativne in jih lahko enačimo z 0. Metoda oziroma laboratorijski test namreč ni tako natančen ali pač kot ßhCG zazna tudi podobne molekule v razponu tako nizkih vrednosti, da je tak test pač negativen. Šele med 10 in 40 U/L lahko razmišljamo o nosečnosti, šele nad 40 U/L pa smo v nosečnost lahko prepričani. Trenutno torej zanesljivo (še) niste noseči.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

da, omenjena vrednost je možna tudi pri 5 tednih nosečnosti in res je, lahko bi bili tudi brez vseh znakov nosečnosti, ker ti znaki, ki jih pričakujete, niso zanesljivi znaki nosečnosti. Zanesljiva znaka nosečnosti sta samo in izključno dva: plodovi gibi in plodov srčni utrip, vse ostalo je mogoče tudi le premenstrualni sindrom, prebavne motnje, druge internistične bolezni itd. itd.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Dr pušenjak…se vam iskreno opreavičujem, šele sedaj sem videla da sem se zatipkala…Vrednost beta hcg v krvi imam 2231,59. Iskreno se opravičujem in vas prosim še enkrat za odgovor ali je ta vrednost normalna za ta čas nosečnosti. Najlepša hvala in se še enkrat opravičujem.

tisto, kar je za vejico je popolnoma nepomembno. odgovor je torej enak.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

pozdravljeni

danes sem bila na potrditvenem uz-ju nosečnosti. noseča sem 5 tednov in 3 dni po postopku z klomifenom. veliki smo 4,2 mm vrednost beta hcg 1000. po mnenju zdravnice smo premali in je vrednost prenizka za 5 teden nosečnosti. čez 2 dni imam spet kri in uz. suma na imv po besedah zdravnice ni.
a ste vi enakega mnenja?
hvala

se strinjam, da ni več suma na IMN, ne strinjam pa se, da bi bil ßhCG nujno prenizek. Morda pogrešam natančnejši podatek o tem, kaj je veliko 4,2 mm, gestacijska vrečka ali zarodek in če se vidi zarodek, bi se moral tudi srčni utrip.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

mislim da je 4,2 mm velik zarodek. srčnega utripa pa ni bilo, no vsaj omenjen ni bil, sploh nevem če je zdravnica to preverila.
hvala

kaj hočemo? Čim se da izmeriti zarodek, bi moral biti prisoten tudi utrip in iskanje utripa je tudi obvezen del preiskave, da ne rečem kar najpomembnejši .

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

podravljeni

spet jaz

danes bila spet na beta hcg ki je narasel na 1340, pre 2 dnevi 1000.

v sredo je bila gestacijska vrečka velika 2.4 mm danes 3.2mm.

sem očitno jaz zamešala, da je plod velik 4.2, ker sem danes izrecno vprašala če mi lahko pove še enkrat mere od zadnič, se opravičujem.

od zadnje menstruacije je 5t 5d, od ovolacije pa nekje 3t 2d.

vem da stanje ni rožnato ampak me vseeno zanima vaše mnenje?
hvala

res je. STanje ni rožnato, ampak vsaj ne gre za IMN. Za zdaj bi še počakal kak teden dni, sicer pa bi pričakoval, da bo v 2 dneh ßhCG zrasel malo več, recimo nekje na 2000 ali vsaj blizu.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni, kot sem vam danes že pisala je moj test bete hcg danes padel na 20, v ponedeljek pa je bil 75. Danes sem zopet opravila test in je pokazal +… zanima me, kaj naj to pomeni?

Hvala za vas odgovor,

Lp

+ ni dovolj. Lahko bi komentiral le številko, če bi jo izmerili. Vemo, da + pomeni pozitivno, koliko nad 10 U/L posamezni test pokaže prisotnost hCG pa ne vem. Če želite interpretacijo izvida, more ta biti kvantitativen, torej ßhCG.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni!

danes sem ime test betahcg in je bil 584, začetek zadnje menstruacije pa je bil 5.1.?
Je raven hormona zadovoljiv?

glede na to, da je od ZM manj kot 5 tednov, bi rekel, da je omenjena vrednost ßhCG zadovoljiva.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni!

Pred 19.dnevi sem imela transfer 2 zarodkov. Danes sem imela hcg 4143. Danes sem torej v 4 tednu in 4 dni. Ali hcg nakazuje vgnezditev obeh,saj je kar visok? Pregled imam šele 10.aprila,se vam ne zdi to pozno za prvi pregled v nosečnost?
Hvala

iz vrednosti ßhCG se žal ne da sklepati na število vgnezditev, saj so vrednosti pri enem zarodku v istem času lahko tudi do 10x različni.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
Pozor: Preden bo vaš komentar javno viden, ga mora odobriti moderator.

New Report

Close