Vraščena mirena
Spoštovani,
Minilo je 5 let, kar sem imela vstavljeno mireno, brez posebnih težav, pa tudi brez menstruacije. Ginekologinji se je slednje zdelo zelo čudno, da me je po 4,5 letih – ne prej, poslala na krvno testiranje, ali sploh še imam ovulacijo in me napotila na ultrazvok.
Vse je bilo seveda ok, še več, na UZ mi je zdravnica svetovala, da je mirena za moje razmere najbolj idealna zaščita, tako da naj pri njej ostanem oz. po 5ih letih kar zamenjam staro za novo. Žal se je pri tem zapletlo, ker se mi je nitka obrnila navznoter v maternični vrat in sem morala na histroskopsko odstranitev. Izkazalo se je, da se mi je poleg tega še z enim “krakom” zarasla v maternično steno oz. mi jo prebodla proti trebušni votlini (pred 6,5 in 5. leti sem imela carska reza). Kljub bolečinam mi jo je uspela potegniti ven in mi seveda nove ni mogla vstaviti, temveč mi je predlagala vsaj 3-5 mesečno prekinitev in nato ponovno vstavljanje. Po odstranitvi sem po dveh dneh dobila rahlo, 4 dnevno krvavitev in izcedek rjave barve. Sedaj je od tega minilo že 36 dni in nisem dobila ponovne menstruacije. Zanima me, kaj in kdaj jo lahko pričakujem in kakšno je vaše mnenje glede uporabe mirene še naprej?
Hvala za odgovor že vnaprej in upam, da sem navedla vse potrebne podatke. Mogoče še to, stara sem 37 let.
Majarona
Zaplete ki jih opisujete opažamo pri kateremkoli materničnem vložku, nekaj več jih je pri stanju po carskem rezu zaradi brazgotin, več težav pa je lahko tudi pri sami vstavitvi, ker je kanal materničnega vratu ožji. Glede ponovne menstruacije je kar težko napovedati kako bo ciklus tekel. Načeloma bo tak kot ste ga imeli pred uporabo Mirene.Ko boste ponovno vstavili Mireno bi bilo dobro, da je menstrualna krvavitev kar solidna, da bo vrat bolj odprt, pred posegom pa priporočamo 2 tableti lekadola, da bo vstavitev lažja. Tudi pri ponovni uporabi Mirene je mogoče da boste sčasoma brez menstruacije. to je posledica delovanja Mirene na sluznico maternice in ne odsotnosti ovulacije. Vse preiskave in strah pred nepravilnim delovanjem jajčnikov je odveč, ker ti delujejo, pa čeprav ni navzven vidno z menstruacijo. Želim vam zadovoljstvo z Mireno tudi v bodoče.