Najdi forum

Pozdravljeni!
Na kaj naj pazim? Plačala sva aro za parcelo, podpisala pogodbo o ari. Sedaj po predolgem času čakanja, želiva ali parcelo ali vrnjeno aro. Posrednik se končno strinja, da ta situacija res ne pelje nikamor. Dogovorjeni smo za sestanek, čutim pa, da se bo hotel zmazati samo z vračilom najinega plačila, ne pa z dvojno aro, ki nama pri odpovedi (beri izmikanju) lastnice pripada. Zadeva je motna, mene pa zanima, na kakšen način speljati, da bova dobila vrnjeno kot je zapisano po podpisani pogodbi. Če bi recimo ponujal samo najino plačilo are, kakšen dokument sestaviti, da ne bo potem izpadlo, kot da sva dobila celotno plačilo?

Prosim za nasvet.

Lep dan.

Dvojno aro moraš običajno kar iztožiti, redki so tisti, ki jo vrnejo prostovoljno, tudi če je to zapisano v pogodbi. Tožbe pa, kot veš, se vlečejo. Kolegica je tako na preostanek denarja čakala skoraj deset let, ampak ker je bila tako užaljena zaradi pristopa in obnašanja prodajalke, je vztrajala. Sicer je dobila znesek z obrestmi vred, tako da se je v desetih letih nabrala kar lepa vsotica, priznava pa, da se tega ne bi šla, če bi bila prodajalka pač v redu in bi šlo za normalne okoliščine.

Ara je znak za sklenitev pogodbe in posrednik se iz tega ne more izmazat tako, da pač vrne aro, če se seveda vidva s tem ne strinjata. Sicer so pa vajine možnosti naslednje:
Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je prejela aro, sme druga stranka po lastni izbiri zahtevati bodisi
izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče,
bodisi povrnitev škode in vrnitev are,
bodisi vrnitev dvojne are.

Kadar druga stranka zahteva izpolnitev pogodbe, ima vselej tudi pravico do povrnitve škode, ki jo ima zaradi zamude.

New Report

Close