Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija vprašanje in…

vprašanje in…

Pozdravljeni,

prosila bi vas za mnenje – svojo zobozdravnico vedno pozabim vprašat, ker se mi vprašanja porajajo vedno kasneje, ko že pridem domov….

Danes sem si menjala plombo – imela sem sivo in zdaj zamenjala z belo. Plomba je bila stara mislim da 6-7 let. Sredi menjave je zobozdravnica rekla, da še dobro da sva jo odprli, ker je spodaj karies….to me je kar začudilo, saj me zob sploh ni bolel, ne skelel, nič skratka.

Zaradi tega bom menjala še preostali dve sivi plombi (še iz srednješolskih let). Moje vprašanje pa je – kako je lahko karies pod plombo, če le ta ni ne počena, ne okrušena? Vse ostale plombe imam bele in te baje držijo tudi manj časa – je to res? Na koliko časa bi jih bilo potrebno menjavati?

Zahvaljujem se vam za odgovore in prijaznost. Če dovolite pa bi imela le eno manjše sporočilce za vse “strahopetce” med katere sem nedavno sodila tudi sama….

Pri zobarju nisem bila kar nekaj let (kakih 6) in seveda sem bila primorana it, ko mi je en začel hudo nagajat in ga je bilo potrebno zdraviti – čistiti in polniti kanale ipd. Nič prijetnega skratka… AMPAK tu se je uveljavil rek, da je v vsakem slabem nekaj dobrega…..spoznala sem eno super zobozdravnico – takrat je ravno diplomirala in mislim, da sva bili obe po svoje malce prestrašeni 🙂. Zaradi nje so obiski pri zobozdravniku, ne bom rekla prijetni, ampak čisto nekaj normalnega. Najbolj mi pomeni to, ker vem, da me upošteva, vedno vzame zares, ko rečem, da me kaj boli in tudi pokaže, da ji ni vseeno.

In iz velikega strahopetca je nastal nekdo, ki zdaj redno hodi na preglede in ima predvsem zdrave in negovane zobe…..

Se opravičujem, ker sem bila nekoliko daljša, ampak iz lastnih izkušenj vem, koliko motivacije ti lahko da en tak testimonials….Tudi jaz sem namreč zelo redno prebirala ta forum, ko sem se še soočala s strahom in mi je neverjetno pomagal – predvsem, ker sem videla v vas človeka in ne zobozdravnika.

Še enkrat hvala – morda se niti ne zavedate, kako lahko prijazna beseda – četudi preko računalnika – pomaga.

Želim vam še obilo uspehov, predvsem pa zadovoljnih pacientov z lepimi in zdravimi nasmehi 🙂

Kaja

Spoštovana katy,

karies je lahko pod zalivko, ker je tam ostal še iz časom izdelave prejšnje zalivke – če ob zalivki res ni bilo razpoke ali kakšne druge manjše napakice. Bolečine ponavadi nastanejo, ko že pride do prizadetosti živca.
Bele zalivke so res manj obstojne, nekateri svetujejo menjavo na 5 let, ob dobri higieni menim, da lahko zdržijo tudi dalj časa.
Hvala za vašo pohvalo in, v imenu boječih, tudi za spodbudne besede.

Jaz sem tudi bivša boječa.
Ko sem z odlomljenim zobom šla k zobarci, sem si želela, da bi me na poti v zdravstveni dom strela vžgala in mi ne bi blo treba it. Pa me ni.
Sicer sem zamudila vlak (ampak RES nenamenoma 😉 pa sem vseeno prišla na vrsto.
In zdaj je moj zobek zakrpan in SPLOH NI BLO TKO HUDO!!!
Ej! Česa sem se bala??

🙂 Kr korajžno vsi ta prestrašeni 🙂

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

New Report

Close