Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja vprašanje

vprašanje

Lepo pozdravljeni,

imam sina starega 17 mesecev… Do zdaj smo opravili naslednja cepljenja:

– rotavirus: 2 odmerka

– pnevmokok: 2 odmerka

– obvezno cepljenje 6-valentno cepivo: 2 odmerka

– meningokok: 1 odmerek pri 14 mesecih

– OMR: 1 odmerek

Zdravnica se je odločila in predlagala, da cepimo meningokok pri 14. mesecih, pa potem pri 16. 2. odmerek, ter nato pri 17. mesecih damo 3. odmerek pnevmokok in 6-valentno cepivo… vse lepo in prav, ampak je nas malček zbolel na datum predviden za cepljenje 2. doze meningokok… in potem zopet zbolel, ko smo bili ponovno zmenjeni in ima zdaj sum na adenovirozo…

zdaj pa me že pošteno skrbi, saj naj bi po programu dobil 3. dozo pnevmokoka in 6-valentnega cepiva do 18. meseca – on pa je zdaj star že 17. mesecev…

1.Kako bi oredlagali nadaljevanje sheme cepljenja? Lahko cepimo tudi, če še preboleva adenovirozo? Ali je v primeru zamudi 3. doze pričakovana slabša zaščita? Če prav razumem namreč lahko adenoviroza traja 6. tednov- v tem času bo malček dopoln že 19 mesecev…

2.in kaj se potem zgodi s cepljenjem za meningokok – če sem prav gledala shemo je tukaj opredeljen zgolj najmanjši razmak med odmerki in sicer vsaj 2 meseca- tukaj sklepam ni problem, če je bil cepljen pri 14. in zdaj probamo čim prej cepiti raje pnevmokok in 6-valentno cepivo, potem pa spet čim hitreje 2. dozo meningokok (recimo pri 20.mesecih? torej bi bilo potem med 1. in 2. dozo meningokoka 6 mesecev – ali je to prevec, vo zascita manjsa?)… res me zelo skrbi, da ne bi dobil dovolj dobre zascite…

Hvala za odgovor in lep dan!

Dober dan, med prebolevanjem akutne okužbe z vročino se  otrok ne cepi, prav gotovo bo zdravstveno stanje presodil pediater. Mesec ali dva ne igrata posebne vloge. Ko bo otrok zdrav, ga lahko cepite simultano (vse hkrtai) pnevmokok, 6-valetno in meningokok; seveda, na različna mesta. Možno je pa tudi pnevmok in 6 valentno in nekoliko kasneje meningokok. Kot ste že sami ugotovili, je pri meningokoknem cepljenju predviden le minimalni razmik – 2 mesecev, ki je lahko tudi večji.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close