Pozdravljeni,

potrebovala bi vaš nasvet. Zadnji mesec opažam, da nekaj ni v redu z mojo šestico. Pri zobarju sem naročena naslednjo sredo. Zob ne ne boli, je le bolj občutljiv – predvsem na hladno. Od včeraj pa opažam tudi neprijeten vonj iz zoba – predvsem ko žvečim čingum. Naj povem, da zelo skrbno skrbim za mojo ustno higieno. Kaj se po vaše dogaja z zobom (je brez zalivke). Se lahko do naslednje srede stanje poslabša?

Hvala za pomoč,

Sara

Spoštovana sara,

verjetno imate karies. Če je grizna površina brez sprememb, potem je karies lahko tudi na stranskih ploskvah zoba. Neprijeten vonj verjetno izhaja iz ostankov hrane, ki razpadajo v karioznem defektu.
Do srede se stanje ne bi smelo bistveno poslabšati,v primeru bolečin pa le pojdite k zobozdravniku prej.
Lepo pozdravljeni!

Spet se oglašam. Danes sem si namreč z ogledalcem pogledala problematični zob. Videti je luknjico ob robu zoba-mislim, da gre za karies v umesnem prostoru. Je to normalno, da ne čutim bolečin, ali je to le “zatišje pred nevihto”. Vsake toliko le čutim neprijeten okus s tega zoba – gre lahko za kakšen vnetni proces? Grozno me je strah, da bo do naslednje srede prepozno. Kaj mi bo zobozdravnica po vaše naredila?
Strah namreč premagujem tako, da se poskušam čim bolj informirati o zadevi in tak forum je ravno pravšnji. Lepo prosim, če mi lahko poveste vaše mnenje – čeprav vem, da je pošti to lahko težko.

Hvala za pomoč,

Sara

Spoštovana sara,

še enkrat – če ne bo bolelo, potem bo sreda čisto pravi datum (v primeru bolečin pa takoj k zobozdravniku).
Če je na zobu karies, ga bo zobozdravnik odstranil (če vas je strah bolečine, prosite za anestezijo). Ko odstranimo ves karies, zob očistimo in nato izdelamo zalivko.
V primeru bolečine bo verjetno potrebna odstranitev živca in nato zdravljenje zoba. Ob koncu terapije se na zobu izdela zalivka.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close