Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Vprasanje

Vprasanje

Spostovani!

Doma imamo skoraj 4 mesecno deklico rojeno na rok s tezo 3620 gr. Danes ima 6900 gr. Ze od samega zacetka je imela hude krce ki so se vlekli cez cel dan. Mesec in pol se je hranila z mojim iscrpanim mleko in dodatkom. Dojenje ni steklo in nadaljevale smo samo z ad mlekom. V casu krcev je bilo blato vedno zeleno, odvajala je vsak dan. Okoli 3 meseca so krci prenehali blato je postalo zenf barve normalno. Nasa sreca ni trajala predolgo. Sedaj jo ze 14 dni ponovno zvija, napenja se, prdi in tako posledicno cez dan spi zelo malo, ko pa uspe zaspati se po 20 min v krcu prebudi in spanja je konec. To se dogaja po vsakem hranjenju vcasih med hranjenjem. Potrebuje skoraj uro in pol da jo uspavam po hranjenju in sem srecna ce nama uspe zaspati za uro in pol s tem da spi na meni in ko jo zgrabi krc da se dvignem in hitro potolazim kar tudi ne uspe vedno. Zacela se je zbujati tudi ponoci kar se prej nikoli ni, tudi ob pojavu prvih krcev. Nasemu pedijatru je to vse nornalno in je rekel da so to krci. Bil je pregledan urin in kri vse bp. Puncko sem na lastno pest dala na allernovo na kateri je 3 dni a krci so se vedno tu edino blato je postalo temno zeleno, tekoce in zelo smrdece.
Imate mogoce kaksen nasvet kaj bi to lahko bilo in ali so taksni krci se vedno normalni pri tej starosti. Razmisljala sem da bi samoplacnisko dala pregledati se blato? Je mozno da ima kaksnih klic v blatu prevec in jo zato muci? In ali obstaja sploh zdravilo za to?
Hvala za odgovor!

Lepe pozdrave!

Glede na hitro in primerno pridobivanje teže dvomim, da ima vaša dojenčica kakšne pomembnejše zdravstvene težave.
Barva, gostota, smrdljivost blata nista vezani na bolezni – dovoljeni so vsi odtenki zelene – senf – rumene – rjave barve (kar določajo barvila iz žolča, ki se izloča v odvisnosti od maščob v mleku ter vrsta bakterij v črevesju, ki spreminja barvo teh barvil), različne gostote, tudi nekaj sluzi ni nič posebnega.
Krčki so zelo nespecifičen znak – lahko so povezani z nezrelostjo črevesja, slabo prebavljenostjo mleka (kar ne opravijo črevesni encimi, nadaljujejo bakterije – pri tem pa se lahko sprošča več kislih presnovkov in plinov – zlasti v primeru, ko ima dojenček premalo laktaze, ki razgrajuje mlečni sladkor), enako pogosto pa so povezani s količinsko prevelikim obrokom (“prenažrte” dojenčke vse tišči, zato nergajo – in se tolažijo z dodatnim sesanjem…) ali pregretjem (“napaka” večine staršev je, da dojenčke oblačijo s tremi plastmi več kot sebe, enako v starosti novorojenčka kot čez nekaj mesecev…). Še najredkeje je razlog črvičenja kakšna okužba ali bolezen.
Pregled blata vam ne bo dal nobenega odgovora – v črevesju je ogromno bakterij, s katerimi živimo v sožitju in so le redke (npr. salmonela) smatrane kot nevarne.
Kaj torej lahko naredite: bodite pozorni, da dojenčici ni vroče.
Lahko zamenjajte mleko – in uporabite tim. hidrolizat (delno že razgrajeno mleko, vprašajte v lekarni – tudi Allernova je v redu, a vztrajajte vsaj 2 tedna – šele v tem času se sluznica pomiri in regenerira).
Pričnite z uvajanjem goste hrane.
Dodajte kakšen probiotik.
In bodite čim več zunaj – tam dojenčki uživajo, svež zrak in okolje gozda, parka jih pomirja – tudi njihovo prebavo.
Upam, da so ob zamudi z odgovorom težave že itak minile 🙂

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni!

Da vam javim da sva bile na opazovanju na pediatriji ker je pricela zavracati hrano, po popitih par pozirkih se pricne jokati in prava muka jo je nahraniti, lacna je in ne more jesti – bolece prdi, v zelodcku pa se cuje kako se ji pretaka. Narejen je bil uzv trebuha vse bp, urin bp, v blatu ni skritih krvavitev je pa najden astro virus. Odpuscena domov z receptom za mleko alfamino ki ji ga gostim z rizevimi kosmici. Hranjenje je se vedno prava muka in niti ene flaske ne popije brez joka tudi v spanju se pocne zvijati takoj ko zacne piti.
Uspe nama popiti med 600 in 750 ml mleka dnevno in bojim se da bo prenehala napredovati na tezi. Na tem mleku sva sedaj 7 dni.
To je moj 3. otrok, zivimo na morju na otoku v Dalmaciji, zunaj smo tako rekoc non stop moji otroci pa so med najmanj oblecenimi tukaj tako da to sigurno ni vzrok. Prav tako sva ujele ritem kdaj je, se kopa in gre spat ceprav nama to napenjanje in nezmoznost spanja kar otezuje vso situacijo.
Resnicno sem ze cisto obupana in zalostna ker se tako muci.
Na uzv pa so ji bili pogledani tudi jajcniki, levi 2.6×1.6 cm kjer je na levem cista v premeru 12 mm , desni 1.6×1.1 cm in me je pediater prestrasil da bova morale k endrokirologu na pregled ker so lahko ciste tudi na ledvicah in pljucih.
Tako da mi je povzrocil se dodatne skrbi ceprav gastroenterolog ni temu namenil vecje pozornosti.
Vsekakor zacnem z GH cimprej in upam na najboljse.

Hvala vam in vse dobro!

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni!

Samo da se vam javim. Puncka je potem po 4 dneh pricela normalno jesti, sele sedaj sem povezala to nejescnost s cepivom 6 v1 ki ga je ravno ta cas prejela.
Sedaj vsako flasko popije brez joka in napenjanja. Veliko lazje zaspi ceprav se se vedno zbudi ko jo “zasraufa” je pa vse v bistveno blazji obliki kot prej in je sedaj veliko bolj naspana in zadovoljna puncka. Tudi GH uvajava zelenjavo, ki jo tudi lepo sprejema.
Bega me sedaj edino to ali je to alergija na KM glede na to da tezave niso cisto izvenele so pa v bistveno milejsi obliki ali ima se vedno toliko obcutljiv prebavni sistem in toliko tezje prebavlja beljakivine KM.
Ce in kdaj jo lahko testiram za alergijo, da test ne bo lazno negativen? Predvsem me to zanima zaradi GH, jogurtov navadnih, skut, putra, kisle smetane.

Hvala vam za pomoc! Vse dobro vam zelim!

No, sem vesela, da včasih zamuda pri odgovoru že reši večino težav…

Kar se tiče “cist na jajčniku”, so te v prvih mesecih pri deklicah kar pogosta, praviloma slučajna najdba ob UZ pregledu trebuščka. So posledica izvenevanja materinih hormonov (ki v nosečnosti prehajajo na plod) in so praviloma povsem nenevarne, izginejo najkasneje do starosti 1 leta. Res ne vem, zakaj bi bile povezane s cistami na ledvicah, v pljučih????

Alergija na beljakovine KML je ali pa je ni, ne more biti delna. Ker pa so v fermentiranih izdelkih (jogurt, skuta, maslo…) itak že hidrolizirane, imajo dojenčki s to “diagnozo” večinoma težave le po pitju “čistega” mleka, ne pa pri prebavi mlečnih izdelkov. Testiranje v laboratorioju nikoli ni 100% zanesljivo, predvsem zaradi navzkrižnih preobčutljivosti (veliko je lažno pozitivnih testov, negativnih pa malo). Bolj zanesljiv je “domači” test: najprej izločanja (hrana brez mleka = težave v 2 tednih izvenijo) in obremenitve (ponovna uvedba mleka = sproži težave). Ker pa v tem času preverjanja otroci odraščajo, spreminja se tudi njihova prehrana, takšne težave izvenijo tudi same od sebe :-).

Seveda je poleg alergije na beljakovine KML zelo pogost razlog napenjanja, polivanja, prdenja, krčkov… tudi pomanjkanje laktaze – to je encima, ki razgrajuje mlečni sladkor. Če jo je premalo, to razgradnjo opravijo bakterije – a na način, da se tvori več plinov in kislih razpadlih produktov, kar draži črevesje. V odrasli dobi je ta težava zelo pogosta in znana – mnogi po pitju mleka postanejo napihnjeni, dobijo drisko.

Lepo se imejte, uživajte dalmatisnko pomlad,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close