Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Vprasanje

Vprasanje

Pozdravljeni.
Cca 1 mesec nazaj sem bila na pregledu pri oftamologu. Izvid brez posebnost – le malo bolj izsusene oci.
Sedaj pa opazam, ce kaj berem preko telefona in v svetlem prostoru, da se mi ob robu desnega ocesa pojavi kot nekaksna majhna “smet”, ki je ne morem odstraniti. Kot bi bilo nekaj na steklovini. To se pojavi ce pogledam skrajno desno in potuje, ce premikam oci.
Najbolj je zadeva opazna ce gledam v belo steno.
Prosim za vase mnenje.
Hvala
Lp

Spoštovana, po opisu, ki ste ga podali, je v očesni steklovini tako imenovana “mušica”. Vsako oko ima prisotno 1 ali dve mušici, ki sta plavajoči v očesni steklovini in sta ostanek embrionalnih žilic, ki so prehranjevale očesno steklovino, kasneje pa sta se “posušili” ko nista bili več potrebni. Se jih tudi ne da odstraniti, niti to ni potrebno.
Če se pa pojavijo v večjem številu in nenadoma, pa je to že bolezensko dogajanje v očesu in je seveda potrebno zdravljenje.
LP dr Gorazd Kolar

*******************************************

Najlepsa hvala za odgovor.
Samo en mesec nazaj ni bilo v izvidu to nic opisano: steklovina cista, brez motnjav.
Se to potem naredi kar od enkrat?

Spoštovani, največkrat ta posušena žilica (“smet) leži nekje na periferiji ali dnu zrkla in šele ko prosto zaplava v steklovini postane vidna.
Še enkrat pa opozarjam, če bi jih nastalo večn ali večje, je potrebno takoj na očesni pregled,
LP dr Gorazd Kolar

*******************************************

Aha.. kako hitro se pa potem ob morebitnen nevarnem stanju “mnozijo” te “smeti”? Ker opazila sem jo v ponedeljek in do danes je stanje nespremenjeno, prakticno zadeve sploh ne opazim ker ni direktno v vidnem polju, ampak skrajno desno in se “vidi” sele pogledam res skrajno desno in se to v cisto belo podlago.
Se enkrat hvala.

Spoštovani, to hitro povečanje je možno že po nekaj urah (krvavitev v steklovino ali akutno vnetje). Kratkovidna očesa imajo vedno večje število motnjav kot pravovidna očesa.LP dr Gorazd Kolar

*******************************************

New Report

Close