Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Vprasanje

Vprasanje

Pozdravljeni.
Stara sem 35 let. Kot dijakinja sem se žal znašla s cigareto, ki me je spremljala kar nekaj let. Imela sem obdobja, ko sem kadila več, ko sploh nisem kadila…. Kajenje sem opustila oziroma sme pa tja se kakega po kadim, priznam.

Predlani pa so mi prvič slikali pljuča, da je zdravnica potrdila sum na virusno pljučnico. Približno leto dni zatem sem ponovno zbolela. Pri prehladu in kašljanju sem enkrat izpljunila malo krvi – zdravnica me je preventivno poslala na pregled k pulmologu. Tam so mi naredili ponovno rtg pljuč, ki je pokazal senco na istem mestu, kot pred enim letom , le da je bila malo manjša. Spirotmetrija je bila v mejah normale. Pulmologinja se je odločila, da me pošlje na ct pljuč. Izvid je pokazal naslednje:
“Majhen fibrozni traček v 3. segmentu desno spredaj, drobna trakasta atelektaza v medialnem delu srednjega režnja, v 3. segmentu levo spredaj in v 8. segmentu levo bazalno, verjetno postvnetne spremembe. Sicer v pljučih ni infiltratov ali intersicijskih sprememb. Bronhi so normalno prehodni, niso zadebeljeni, bronhiektazij ni. Bezgavke v hilusih in mediastinumu niso povečane. Srce je normalno veliko, pljučne arterije so normalno prehodne. Plevralno ni izliva ali drugih sprememb. MNENJE: Manjše trakaste atelektaze (postvnetne)”.

Zanima me.. Kaj so te trakaste alaktaze? Seveda sem v tipkala v Google in me ne skoraj kap,saj se pojavijo zadetki kot so kolaps pljuč, tumor… 😱

Lp

Ne rabite dr Googlesteina brat, če bi namesto tega horror doktorja bolje prebrala izvid, bi v njem našla zapis, da te najdbe izgledajo zgolj kot spremembe po vnetju.
Lep dan 😉

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close