Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Vprašanja novorojenček

Vprašanja novorojenček

lep pozdrav, imam teden dni staro malčico in imam kar nekaj vprašanj (rojena je bila v 38t 5/7 s težo 2760 in 50 cm, imela sem streptokok b, dobila je tudi zlatenico drugi dan v bolnišnici, ugotovljen iugr med nosečnostjo, ob porodu popkovnica zavita okrog vratu s stisnjenjem, apgar 9/9)

prvo UZ kolkov: zanima me kako slab je rezultat in kaj lahko pričakujem:
Izvid uz:

DESNI LEVI
koščeni prekritje: dobro zadovoljivo
rob acetabula: zaobljen zaobljen
pokrov iz hrustanca širok širok
jedro glavice: manjka manjka
sonografska ocena: stabilno stabilno
alfa kot 57% 58%
beta kot 57% 58%
kategorizacija oba ocenjena z 2a

Na glavi je med porodom dobila ogromen hematom, vendar se ji kar vztrajna majnša. Zanima me ali lahko pusti kakšne posledice ali je hematom res samo posledica počene žilice?

Zdravnica je tudi omenila hipertonijo mišic. ali je to na začetku normalno ali lahko sklepamo da bo šlo za kaj resnejšega če se to ne popravi

med spanjem na desnem boku večkrat glavico obrača zelo nazaj da zgleda kot en kifelj, pa tudi dojenje na levem boku zavrača isto z glavico sili nazaj. ali mislite da gre za ekstenzijo? na levem boku se to skoraj ne dogaja

In še zadnje vprašanje, nikakor ne moremo podret kupčka pa tudi če se eno uro trudimo, prve tri dni pa ji jeto uspevalo prej kot v minuti po vsakem podoju. ima vetrovne kapljice pa še kljub temu jo črviči

NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVORE

Spoštovana,

ad 1. Izvid UZ kolkov kaže na nezrelost (še ni vidnega “jedra” glavice, zaobljen rob acetabula), ki pogojuje ponovni pregled čez 4-6 tednov. Do tedaj ni potrebno nobeno ukrepanje, pričakuje se dozorevanje in (prej ali slej) normalen izvid. Le izjemoma bo izvid še vedno nespremenjen in boste napoteni na pregled še k ortopedu.

ad 2. Kefalhematom je zelo pogosta porodna poškodbe, ki nastane, ko se med popadki glava (ki vstopa v porodni kanal, med kosti medenice) “drgne” ob vaše kosti, zato se lahko natrgajo drobne žilice v pokostnici temenskih kost – te začno puščati, posledica je nabiranje krvi med kostjo in pokostnico, ki se le počasi “vsrkava”. Tako lahko traja več tednov ali mesecev, da buška povsem izgine – v času izvenevanja je vse bolj “elastična”, včasih ob pritisku nanjo dobite vtis “žogice za namizni tenis, ping-pong”. Otroka boli, ko nastaja (no, takrat je še “plod”), kasneje pa nič več. In nima nobene povezave z možgančki ali z razvojem otroka.

ad 3. Hipotonija (nižja napetost) mišic je zelo splošna “opazka”, niti ne diagnoza, saj je lahko napetost mišic dojenčka manjša le zato, ker je dojenček sit in zaspan ter se ne da motiti zdravnici, ki jo remetava. Enako velja za oceno “hipertonije” – če dojenčka pregledujemo takrat, ko je lačen, nezadovoljen, mu je prevroče…

ad 4. Siljenje z glavo navzad je pri novorojenčkih med spanjem zelo pogosto in je lahko posledica vzorcev položajev “iz maternice” ali iskanja položaja za najbolj neovirano dihanje. Stalno spanje v takem položaju pa ni priporočljivo, saj si dojenček s tem krepi “napačne” mišice in lahko ta vzorec prenaša v položaje med budnostjo. Zato svetujemo, da mu ob polaganju v posteljico pokrčite medenico (da bi nogice stegnil, lahko preprečite z zvitimi pleničkami ali odejico) – položaj vam lahko najbolje pokažejo v posvetovalnici ali pri fizioterapevtki. Ne bo pa nobene panike, če boste zdravnico o tem povprašali ob naslednjem obisku.

ad 5. Za podiranje kupčkov je veliko nasvetov, ki pri nekaterih dojenčkih pomagajo, pri drugih pa ne. Enako velja za preprečevanje in lajšanje trebušnih krčkov. Zato velja poskušati predvsem s položaji, z masažo trebuščka, tudi z dieto (če dojite – predvsem je koristno omejiti vnos mleka, ki dela težave tudi prenekateri mami s premajhno aktivnostjo encima laktaze v črevesju). Pri krčkih so lahko (ali pa ne) v pomoč razne kapljice (SAB simpleks, vetrovne kapljice, pa še marsikaj iz tujih lekarn), po poročilih naj bi ugodno delovali tudi probiotiki (Bio Gaia, Waya). Enega samega (čarobnega) nasveta žal ni.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

lep pozdrav še enkrat in najlepša hvala za odgovore.

ampak ker imam še par vprašanj upam, da boste tudi na te lahko odgovorili.

No najprej sem zelo vesela vašega odgovora na prvo vprašanje, saj smo mi dobili navodila da moremo malčico povijat na široko ampak imamo s tem ogroooomno težav. Ko je povita na široko zelo težko odvaja ali skoraj nič, nato sem jo en dan pustila samo v pamperski in plenice z blatom sem morala menjavat na eno uro toliko se je tega nabralo v njej. sedaj jo povijam samo z eno plenico (lažje očku za nosit)

Do sedaj smo več kot 10 dni uporabljali vetrovne kapljice proti krčem ki so dokaj močni sedaj pa se mi zdi da je učinek vedno slabši, zato sem kupila še sab simplex. Zanima me ali naj popolnima pridem na sab s. ali lahko to dvoje kombiniram in če je v kakšnem razmerju?

4 ali 5 dan se je malčici naredila na veki modrica ali znamenje? Ker smo bili pri pediatrinji in od nje dobili odgovor da kaj takega še ni videla se obračam na vas če boste kaj bližje odgovoru.
Modrica je vidna že 14 dni je temno vijoličaste- modre barve, se ne spreminja, ne raste, barva ne bledi ali se kako drugače spreminja, ni nad ravnijo kože tudi to okico normalno odpira. ŽAl ne morem pripet slike (vam jo je možno poslat kam drugam? )

Draga Hana2013,

povijanja “na široko” že kar nekaj časa (vsaj 2 leti) ne svetujemo več – tako so nas “poučili” ortopedi. Če je s kolki res kaj narobe, je potrebno njihovo posredovanje – s posebnimi “hlačkami”, sicer pa svetujejo, da otrok čim več giblje, neovirano brca, kar zagotavlja optimalne razmere za zorenje kolkov.

Vetrovne kapljice in SAB simplex kapljice sta bolj “nežni” zdravili, ki naj bi (pa večinoma ne) pomagali pri odpravljanju krčev. Po sestavi sta bistveno drugačni in se ne bo nič zgodilo, če dajete obe, enega (ali nobenega). Prav tako ni potrebno nobeno postopno “odvajanje” od zdravila. Ko krčki enkrat minejo (in to pogosto kar “čez noč”), minejo in pika.

Kar se tiče modrice nad očesom, se mi zdi, da bo šlo za žilno znamenje – hemangiom. Ki bo najverjetneje viden kar nekaj časa. A bi za kaj bolj določnega morala spremembo videti. Fotko mi lahko pošljete po e-pošti: [email protected].

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Še enkrat najlepše hvala za odgovore. Slike sem vam pa poslala na mail.
HVALA

Lep pozdrav še enkrat.

Najlepša hvala za vse prejšne odgovre, sedaj me bega pa še nekaj in sicer kako v tem vremenu obleči otroka starega mesec dni?

V stanovanju imamo 25-26 stopinj otrok pa je oblečen v body s kratkimi rokavi in tankim pajacem. včasih se temperatura dvigne še za kakšno stopinjo ali dve takrat ji je tako že vidno vroče. Ali naj ji pustim zgoraj kratke rokave?

Kako z otrokom ven? če je zunaj enaka temperatura 25-26 stopinj je lahko enako oblečena kot v stanovanju?
Kaj pa če je temperatura od 18-22 stopinj? jo je potrebno bolj obleči?

Kako je s kapico/ trakcem pri takih temperaturah?

Vem da so rekli da naj otroka oblečemo plast več kot sebe, ampak tudi vse plasti niso enako debele in so različni materiali. In če sodim po sebi plast več pol bi moral biti moj otrok zdaj samo v kratkih hlačah in majčki (tako sem tdui jaz oblečena in mi je blazno vroče)

HVALA, upam na čimprejšen odgovor.

Spoštovana,

če je zunaj enaka temperatura kot v stanovanju, pa ne piha ali se ne vozite npr. s kolesom, je seveda debelina oblačil lahko enaka. Če piha, je izguba toplote takoj večja – in je bolje natakniti bombažen “bodi” z dolgimi rokavi in hlačnicami. Ob vetru je priporočljiva tudi bombažna kapica, ki zmanjša izgubo toplote z gave (ki je pri dojenčku velik del telesne površine in še brez las). Trak nima prav nobene funkcije, sa je ne “prehladimo preko ušes”.

Ena plast oblačil več pomeni, da ima dojenček enak material kot vi – če ste vi v bombažni kratkorokavni majici, naj ima dojenček dolgo “opravo” iz enakega materiala, torej ne volneno.

Še najbolje je, če se ven odpravite oblečeni na način, da ga lahko “slačite” po plasteh – da dojenčka pregrejete, mora biti (seveda v normalnih razmerah, ne pri 30 stopinjah v volnenem pajacu) preveč oblečen vsaj kakšne pol ure. In v tem času vam bo dajal jasne znake, da mu je vroče – postal bo bolj rdeč v obraz, nemiren, nekaterim se na nosku in čelu pojavijo celo znojne kapljice. In takrat je pravi (zadnji) čas, da ga slečete za eno plast. In če še ni bolje, še za eno…

Brez skrbi, hitro boste dobili občutek, kaj, kdaj, koliko in kakšnih oblačil dati nanj.

Uživajte tople pomladne dni, ne pozabite pa na zaščito pred soncem!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close