Najdi forum

vprašanja

Lep pozdrav! Imam nekaj vprašanj glede nosečnosti.
1. Nuhalna svetlina… ta test se naredi v 12tednu, ne? In je samoplačljiv, ne? Vem, da obstaja še en test za nuhalno svetlino, ki pa je precej drag (če se pač sama odločiš, da ga boš naredila)…zanima me, kje naredijo ta test (mogoče samo v ljubljani?) in koliko približno stane?

2. Solarij… v nosečnosti je solarij čisto prepovedan, ali ga lahko vsake toliko nosečnica obišče (tukaj mislim na zelo poredko, mogoče 1x/2tedna)? Kaj pa sonce?

3. Malo neumno vprašanje, ampak želim samo vaša mnenja..po vaše, je bolje/lažje roditi pozimi ali poleti? Ne glede poroda (ker ta je “težek” v vseh letnih časih), amapk glede otroka.

Hvala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jaz ti bom znala odgovorit samo na zadnje: imela sva srečo, da sva lahko rojstva planirala na pomlad in ti povem, da je to zakon – no, drugi je rojen konec februarja in se nam je bilo dosti težje spravit z njim ven, ker je bilo v marcu še zelo mraz, aprilski, majski in junijski otroci so pa zakon – prvič, praktično nisi noseča poleti, v vročini, ko prideš iz porodnišnice, je zunaj že skoraj poletje in si lahko z otrokom veliko na svežem zraku.

pa pozimi je več viroz in več možnosti, da se dojenček od koga česa naleze. no, edino glede uvajanja goste hrane imajo zimski prednost, saj je takrat, ko imajo 5, 6 mesecev veliko domačega svežega sadja in zelenjave.

aja, pa če so rojeni konec leta, se pri dobrih 5 letih sprašuješ, ali so zreli za šolo… poletni lahko rojstni dan praznujejo zunaj… če greš rodit pozimi, lahko naletiš na snežne zamete ali zameteno garažo…

jaz sem torej za pomladne in poletne otroke! vendar se dobro zavedam, da imam veliko srečo, ker sem sploh lahko izbirala… marsikomu je vseeno, če se rodi januarja ali junija, samo da končno uspe dolgo zaželjena nosečnost!

Drugi test se imenuje amniocinteza. Predvidevam, da mislite tega.

Amniocenteza (punkcija plodne vode) je prenatalna invazivna diagnostična metoda, s katero se navadno med 16. in 18. tednom nosečnosti testirajo morebitne bolezni ploda. Metoda poteka tako, da se skozi trebušno steno pridobi vzorec plodovnice (amnijske tekočine). Vzorec plodovnice (plodove vode) se molekularno genetsko pregleda in določi tudi število kromosomov. Povprečen človek ima 46 kromosomov, sestavljenih iz 23 parov – diploidnih celic. Ta metoda se običajno uporablja pri nosečnicah, ki imajo zvečano tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom. Rezultat preiskave, ki pove število 46, pomeni, da novorojenec nima okvarjenega kromosoma. Pri preiskavi se običajno poda še rezultat XX, ki določa ženski spol, ali XY, ki določa moški spol otroka.

Vzpostavljeno iz »http://sl.wikipedia.org/wiki/Amniocenteza«

Cena za opravljen pregled je cca 600€, za nosečnice starejše od 37 let pa je brezplačen.

http://www.pikolino.eu

Ja, to bo to. Ampak..kako se pri nosečnici ugotovi, da ima npr. zvečano tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom? Z nuhalno svetlino?
Hvala!!!

Da. Kot prvi presajalni test se šteje nuhalna svetlina, na katerem se določi stopnjo tveganja. Šele na podlagi rezultata nuhalne svetline je smiselno razmišljati o nadaljnjih raziskavah.

http://www.pikolino.eu/

Jaz imam julijskega otroka in je tudi pri tem terminu nekaj slabosti. Ko sem jaz rodila je bilo noro vroče, zato smo na sprehod lahko šli le zjutraj in zvečer. Mene je to ubijalo, ker smo bili veliko doma. Pa da ne bo kdo mislil, da smo kakšni zapečkarji, skoraj vsak dan smo šli v hladnejše kraje – na Krvavec, v Kamniško bistirco, a to ni isto kot npr. sedaj, ko je mali že večji in greva lahko ven kadarkoli (tudi če je zelo vroče) in ostaneva cel dan zunaj. Velik plus pa je, da je moj z lahkoto koristil dopust in smo bili praktično celo poletje skupaj.

Glede Downovega sindroma pa še to – če je rezultat NS večji od 1:300, stroške amniocinteze krije ZZZS.

pri nuhalni svetlini določijo samo kolikšna je stopnja verjetnosti, da bi otročiček imel npr. Downov sindrom. rezultati so velikokrat lažni, saj tudi mamice pri katerih se določi da je zvečano tveganje za downov sindrom, na koncu rodijo popolnoma zdravo bebico. pri amniocentezi pa punktirajo amnijsko tekočino in na podlagi nje, izdelajo kromosomsko karto iz katere vidijo, če ima plod nepravilnosti v številu kromosomov (tudi downov sindrom).

Jernej-Pikolino???
Halo! Se ti v prostem času igraš zdravnika, specialista ginekologije in porodništva? Bolano! Ali zgolj promoviraš svoje izdelke. Je res hudič, če se trgovec spravi odgovarjat na strokovna vprašanja neukih nosečnic, ki na netu ne iščejo koristnih in formacija!

Ah, daj no…

Ah daj no ne bodi tako zagrenjena!
Kdo pa se igra zdravnika? Pupa 007 je zastavila preprosto vprašanje na del katerega sem samo preprosto odgovoril, pri tem pa celo navedel vir pridobljenih podatkov. In kaj je pri tem slabega. Nikjer nisem navajal, da je to moje mnenje ali znanje.
Če te pa že zanima kaj s področja amniocinteze ( ne s stališča strokovne medicine, ampak osebnih izkušenj ) ti tudi lahko povem kakšno stvar ali dve.
Resnično pa nisem hotel nekaj pametovati iz SVOJIH izkušenj, saj pri vseh teh testih moški samo prisostvujemo in ne direktno sodelujemo. Zato se mi zdi vsakeršno pametovanje nekredibilno!!!

Sicer pa dej nehi no, kaj me poznaš da lahko sodiš?

Ne, ne poznam Vas. Me pa zanima Vaša osebna izkušnja in naprošam, če jo lahko podelite z nami!
Hvala

Jernej-Pikolino
se moram kar strinjati z Ah, daj no..Počasi tudi meni že presedajo večne reklame in nepopolne informacije. Kje pa piše, da gre nujno za amniocentezo? V 12 tednu se opravlja tudi biopsija horionskih resic (mimogrede, cena je trenutno 700€). Napisati, da je šele na podlagi rezultata nuhalne svetline smiselno razmišljati o amniocentezi, se mi ravno tako ne zdi najbolj primerno. Če strokovnjak napiše, da bi amniocentezo priporočil vsaki ženski, če bi bilo to mogoče (zaradi financ) bom v vsakem primeru verjela temu in ne laičnim poenostavitvam.

Kar pa se tiče poletnih ali zimskih otrok:rodila sem septembra in januarja. September je za otroka zelo v redu, ker je še precej toplo, ni pa več najhujše vročine.Poletni zadnji meseci nosečnosti so precej naporni,vendar se mi zdi, da jih lažje prenašaš ”v enem kosu”, kot z novorojenčkom.Januar je pri nas ok, ker nimamo snega in sva bila prvič na sprehodu, ko je bil sin star 2 tedna, tako da ni bilo nobenega problema glede tega. Če bi lahko zbirala, bi se odločila za začetek pomladi.

Glede priporočila amniocinteze vsaki ženski bi se kar strinjal. Še več mnenja sem, da bi moralo biti obvezno. Venadar ni. Zato sem napisal, da je smiselno ( mogoče ni ravno najboljša beseda ) razmišljati o njej šele po nuhalni svetlini. Zakaj? Zato, ker AC vseeno ni tako nedolžen pregled in lahko prinese tudi nezaželene posledice. Mar ni bolje prej opraviti enostavnejši, ter nezahteven pregled in šele nato AC?
Strinjam se, da je pregled drag, vendar ga v primeru velikega odstopanja od povrečja ( na nuhalni svetlini ), krije socialno zavarovanje. Zato je smiselneje prej opraviti druge teste.
Vendar ni tudi vse tako črno-belo. Pri našem prvem otroku je rezultat nuhalne svetline pokazal zelo visoko stopnjo tveganja za motnje v razvoju. To v praksi pomeni, da starši dobijo napotnico za brezplačen pregled. Mi smo imeli še to “srečo” da je bilo to sredi poletja, ko so bili vsi na dopustih. AC smo zato opravili v Ljubljani. Sledili so precej dolgi 4 tedni do rezultatov, kateri so pa hvala bogu ovrgli vse sume na težave. Sedaj imamo čisto normalno razvito deklico, ki nima nikakršnih zravstvenih težav.

Osebno me je pri vsej stvari najbolj motila reakcija zdravnice, ki je opravljala NS, saj je ob pregledu zagnala nepotreben vik in krik. Mnenja sem, da je potrebno pacientom rezultate predložiti na bolj prijazen, “optimističen” način. Čeprav vem, da ne boste priznale, vendar ženska v nosečnosti drugače dojema in sprejema take stvari kot bi jih sicer. Malo sofisticiranosti nebi škodilo ( govorim za naš primer ).

Sama AC je potekala povsem normalno, tudi osebje je bilo zelo prijazno in glede tega ni pripomb. Lahko bi se edino več povdarka dalo na pogovor s starši, kaj AC je, kakšne so možne komplikacije in nevarnosti.
V prejšnjem postu sem napisal, da možje samo opazujemo in smo povsem neaktivni. Dobesedno. Lahko trdim, da sem ženo spremljal malodane povsod in skoraj nikjer te na vključijo zraven. Te nekako odrežejo stran, ker to pa le zadeva samo ženske.

md
Kje pa piše, da gre nujno za amniocentezo?

Odgovor na vprašanje se je glasil:
Drugi test se imenuje amniocinteza. Predvidevam, da mislite tega.

New Report

Close