Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza vprašanja

vprašanja

Pred kratkim sem izvedela, da ima dobra prijateljica sum na to bolezen in me v zvezi s tem nekaj zanima:

– kakše tri leta ima probleme z očmi, me pa zanima koliko prej se začnejo pojavljati ti problemi, da potem nastopi bolezen, oziroma ta poslabšan vid je lahko posledica te bolezni, ampak kako dolgo se razvija ta bolezen, da izbruhne, kar čez noč verjetno ne zboliš…
– zanima pa me še to;
~ kolikšna je verjetnost, da dejansko imaš to bolezen, če obstaja sum nanjo…
– kako poteka MR in ali je 100% za postavitev te diagnoze
– kako vemo, kako dolgo že traja bolezen (ali štejemo od prvih težav, ki so se pojavile)?
Hvala in lp vsem

Jaz sem imel simptome, ki jih danes zdravniki specialisti pripisujejo MS že pred več kot dvajset leti, diagnozo pa imam komaj nekaj let.

Verjetnost je odvisna od podatkov in izkušenj, ki jih tisti, ki je sum postavil ima. Torej je najbolje opraviti preiskave. Če je obolenje nevrološko, je lahko precej bolezni, ni nujno, da je MS. Ob uporabi MRI je diagnoza kar zanesljiva

MRI poteka podobno, kot CT. Je neboleč postopek. Oddaš vse kovinske predmete, se vležeš na ležišče, tehnik te namesti, ležišče se potisne v velik valj, tehnik se umakne iz prostora, začne se MRI. Med postopkom se slišijo neki udarjajoči zvoki. Če je MRI s kontrastom, vbrizgajo v žilo kontrast pred slikanjem. Slikanje glave traja 20 minut. Če slikajo s kontrastom in brez, bo trajalo nekje 45 minut. MRI je samo ena preiskava na poti k diagnozi a zelo pomembna. 100%-ne diagnoze ne morejo napraviti z nobeno preiskavo, kvečjemu 99%. 100%-no diagnozo lahko napravijo le na obdukciji a je takrat za pokojnika nepomembna. Če ima preiskovanec klaustrofobijo preiskave verjetno ne bodo opravili.

Mogoče sem kaj izpustil, zato bo verjetno kdo drug iz foruma vedel več povedati,

Probleme z očmi pa itak ima vsaj polovica zemljanov, eni večje, drugi pa manjše.

LP, B.

Z MR bo ugotovila, kakšno poškodbo mielenske ovojnice ima. Potem bo pa verjetno nekaj časa potrebovala, da se bo bolj podrobno seznanila z MS. Če bo sprejela terapije zdravnikov, je odvisno predvsem od nje sama in od bolečin, ki jih (bo imela) ima.

lp, p

New Report

Close