Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja vneto uho, bakterijsko – kaj se zgodi, če nič ne zdraviš z AB?

vneto uho, bakterijsko – kaj se zgodi, če nič ne zdraviš z AB?

Izkušnje?
Če slučajno spregledamo oz. ne bo otrok kazal očitnih znakov …

Ne moreš spregledat.Če otroka boli uho (do 2l veliko jokajo, se praskajo, tipajo za uho; po 2 l povejo)ga vedno pelješ k dr. in mi vztrajamo, da se vzame kri, kljub pregledu in takoj vidimo pri čemu smo. ORL mi je pa tudi rekla, da se v 80% AB predpisuje tudi če gre zgolj za virozo, ker se velikokrat “nalepi” še kakšna bakterija in, da dr. lahko opravi pregled samo do bobniča, kaj je za njim pa ne vedo.vsekakor to niso heci in ne smeš spregledat.
LP, D

Lahko se zgodi.Včasih je kljub laboratoriju težko ločit, ali je samo viroza “prilezla” iz žrela v srednje uho, ali pa se je na virusno nacepilo še bakterijsko vnetje. Otrok dobiva paracetamol in ga kljub temu, da pritisk v srednjem ušesu zaradi gnoja počasi narašča, ne boli tako zelo, kot bi ga sicer. To bi se lahko zgodilo v t.i. časovnem oknu, ko zdravnik kljub opravljenim preiskavam ne potrdi bakt. vnetja in otroka naroči na kontrolo,predpiše paracetamol, ki zbija vročino IN zmanjša bolečino, do kontrole pa se potem lahko zgodi marsikaj, če ta ni zadosti kmalu. Končni rezultat bi bil počen bobnič, ki bi omogočal, da gnoj izteka. Je pa tako, da se bakterijsko (gnojno) vnetje slej ko prej pokaže.Če bobnič ne poči sam od sebe, ga včasih potem otorinolaringolog prereže. Če se je gnoj enkrat nabral v gnojni kolekciji v ušesku, to onemogoča dovolj uspešno prodiranje antibiotika, zato ga je treba odstranit.
Potrebno je torej dobro opazovanje otroka (precej pove tudi,koliko je!) , ne prehitro poseganje po antipiretikih (paracetamol) in zadosti pogosta kontrola do očitnega izboljšanja.

Po mojih izkušnjah zares vnetega ušesa ne moreš spregledati, ker boli kot hudič. najboljši pokazatelj je, da se otrok ponoči veliko zbuja (če gre za malčke, ki še ne znajo povedati, da jih boli). Ponavadi spremlja tudi vročina. In to brez zdravljenja ne mine kar samo od sebe (vsaj ne hitro).

*katka*, a mine pa samo od sebe vseeno ali so možne kake posledice?

Seveda so možne posledice, moj starejši je že prvi mesec vrtca imel vnetje ušes, vendar nismo vedeli, da ga ima, saj ni tožil, da ga boli, bil je sicer slabe volje, ampak to je bil že ves mesec, ker se dolgo ni navadil na vrtec. Vročino je imel samo en dan, pa smo mislili, da ima virozo, do takrat pač, ko sem bila z njim na porodniški, ni bil nikoli bolan, in sploh nisem vedela, kako poteka vnetje ušes.

No, ko je čez tri dni zopet dobil vročino, smo šlo do zdravnika, in je mali imel mastoiditis (vnetje se je preselilo iz ušes v kost za ušesom), in je moral nujno na operacijo.

Brez zamere, meni se zdi, v kolikor veste, da gre za vnetje ušes, zelo neodgovorno, da ga ne peljete zdravniku, saj so lahko posledice zelo hude. Nam so zdravniki na ORL povedali, če ga ne bi operirali, bi lahko gnoj šel na možgane ali kaj podobnega. Pa sluh je lahko poškodovan…

Torej, če ste prepričani, da gre za vnetje ušes, čimprej do zdravnika!

lep pozdrav

iris2

Jaz sem že dobila AB za malo. Sprašujem le za naslednjič, da bom dovolj hitro šla do zdravnika, in da bom zelo zelo pozorna.

Potem se opravičujem, očitno me je zavedel naalov!

lep pozdrav

iris2

Nič se opravičevati, saj nikjer nisem navedla, da smo že dobili AB. Povprašujem informativno, kakšne so izkušnje že izkušenejših staršev.

Jaz vedno zahtevam preglede krvi (vsakih dva do tri dni), da določajo CRP. Smo dobili AB že na virusno zadevo in sploh niso prijeli. Tako, da se zdaj ne dam več prepričati.

Nasa je, ko je zacela hodit v vrtec, kar stirikrat v zelo kratkem casu dobila vnetje uses. Po tistem smo zaceli vec ali manj brez prestanka uporabljati fiziolosko raztopino (se posebje, ko se pojavi prehlad) in imamo sedaj ze kar nekaj casa mir.

pri nas fiziološka+operil nič ne pomagata. vnetja ušes imamo vsak mesec. jutri bo cepljen proti pnevmokoku in do maja ne bo šel v vrtec, pa bomo videli, če bo kaj bolje.
Drugače pa ja – ko je vnetje, se ponoči zbudi, brca z nogami, joka…v glavnem, takrat pomaga le še Calpol in na Metelkovo po AB.

Nisem zdravnica, tako da ne vem točnega odgovora.
Verjetno lahko mine tudi brez posledic (saj ljudje niso od nekdaj poznali antibiotikov in so tudi imeli bakterijska vnetja), zelo verjetni pa so seveda zapleti, saj gre za bakterijo.

srečno Bodi, kar si, ostalih je tako že preveč!

New Report

Close