Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Vnetje mandljev?

Vnetje mandljev?

Spoštovani!

Doma imam 3 leta staro punčko. Ker ne hodi v vrtec je zelo malo bolana. Vsega skupaj 3 x vročina z nahodom in 1 x, ko je dobila antibiotike v 3. mesecu starosti. Pred kakšnim mesecem sem pri umivanju zob opazila v žrelu povečane mandljne(mislim da so to mandljni – na sredi je jeziček na vsako stran pa po dve rdeči zelo napeti “kroglici”). Obloženi so bili z malimi belimi pikicami. Dnevno smo ji dali po eno tableto septolete in pikice so izginile, “zabuhline” pa ne.

Problema ne bi opazila, saj punčka nima vročine in tudi kakršnih koli drugih težav (zadihanost, utrujenost…). Sedaj ko sem malo bolj pozorna opažam, da ponoči, če spi na hrbtu težko diha. Če jo položiš na stran in diha skozi nos, teh težav ni.

Zanima me ali je to angina in je nujen pregled pri zdravniku in zakaj pride do teh težav (suh zrak, dihanje skozi usta, virusi …)?

Hvala za nasvet in nasvidenje!

Spoštovani!

Opsali ste sicer tipično sliko angine, vendar nenavadno brez vročine. Povečani mandeljni so lahko prisotni kot posledica vnetij. Ob sistematskem pregledu povprašajte, da vam pojasnijo, kakšno je pravzaprav stanje in potrebe po ev. operaciji.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Zasledila sem odgovor, da je pri angini nenavadno, če nima otrok vročine. Moj sin jo ima velikokrat brez vročine. Da je bolan vidi po gnoju na mandeljih in slabem počutju. Ko gre k zdravnici, ta pove, da ima gnojno angino.
Pravi tudi, da so te angine lahko tudi zelo nevarne, ker jih tako včasih prav lahko tudi spregledamo. Kaj pravite na to dr. Kersnik? Ali to pomeni, da ima angina torej več obrazov? Pa lep dan želim!

Spoštovani!

Otrok praviloma na vsako okužbo reagira z vročino. Seveda so nenazadnje lahko tudi izjeme. Močno pa dvomim, da bi ob nobeni angini ne imel vročini, saj streptokokna okužba ni samo okužba mandeljnov, temveč celega telesa. Angine in viroze so lahko “nevarne”, saj se tu in tam zaradi katere pojavi kak zaplet na drugih telesnih organih, vendar zaradi tega ni treba biti pretirano v skrbeh. Prav z zdravljenjem angin in običajnimi ukrepi so ti zapleti minimalni. Nekatrim se pač ne da izogniti in se ukrepa, ko se pojavijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close