vnetje
Spoštovani!
Naj vam opišem svojo “zgodbo”. Stara sem 22 let. Pred pol leta mi je moj zobozdravnik, ker me je bolel zob, na ven niti na sliki ni bilo nobenih znakov, odprl zob in očistil živec z iglicami, ga tapolnil in zaplombiral. Vse v 2 urah.Čez kak teden sem dobila napad hitrega bitja srca in ker imam rahel (neznaten) prolaps mitralke, mi je kardiolog reke, da moram vedno pred posegom jemati antibiotik. Potem se mi je zob pred kakim mesecem odkrušil in to ravno na predelu med obema zoboma, tako da je tam luknja. In sem se zato ponovno naročila, sedaj pa se mi je to področje (dlesen) vnelo in me močno boli in skrbi, da ne bi bilo kaj narobe s srcem. Sedaj me zanima, kaj narediti: najbrž zobozdravnik ne more opraviti posega, ker je področje vneto? Ali moram prej jemati antibiotik? Namreč sprašujem, ker moj zobozdravnik o tem malo ve in je rekel, naj vprašam splošnega zdravnika.
Naj še povem, da me pri mojem zdravniku zelo moti, ker ni higiene. Namreč, asistentke nima in ko si natakne rokavice, potem prijemlje predale, pa aparate in mobitel in potem gre s takimi rokami v moja usta.Zato bi vas rada vprašala, če poznate kakšnega dobrega zobozdravnika oz če ga lahko priporočite, še raje privat.
Hvala za odgovore in se opravičuje zaradi dolžine pisma!
Spoštovana Deja,
zaščita pri srčnih bolnikih naj bi bila vedno pred “krvavim” posegom. Ob krvavenju pridejo v kri patogene bakterije, ki lahko še dodatno okvarijo zaklopke.
Verjetno pričakujete krvavitev ob izdelavi zalivke, ker je vneta dlesen. Dlesen trenutno draži neraven rob zoba, torej je potrebno najprej odpraviti izvor draženja. Pri tem posegu niti ni nujno, da bo prišlo do krvavitve (seveda, če bo zobozdravnik pazil). Ko se bo dlesen pomirila oz. ko bo vnetje pozdravljeno, pa lahko dobite novo zalivko. Torej, če si bodo posegi sledili v tem vrstnem redu, potem ne potrebujete antibiotične zaščite. Če pa pričakujete “krvav” poseg, potem naj vam splošni zdravnik predpiše antibiotik, ki ga vzamete 2 uri pred posegom oz. po njegovih navodilih.
Zobozdravnika vam ne morem priporočiti in po mojih izkušnjah tudi na tem forumu ne bo veliko nasvetov ostalih forumovcev. Poskusite na forumu “zdravstvo pri nas”.
Glede privatnih zobozdravnikov brez asistentke pa nimam besed.
Lepo pozdravljeni!