vnetje

Hčerka je pred 4 dnevi dobila ospen 1000 -stara je 14 let. To je že drugič v 1 mesecu. Boli jo vrat in včasih tudi uho, začelo pa se je z vnetim grlom. Dali so ji ospen brez pregleda krvi. Ne vem, ali naj jo jutri spet peljem k zdravniku, ker se mi zdi da ni nič boljše , jutri pa bo pojedla že polovico škatle ospenov. Seveda me skrbi ker berem o memingokognem vnetju od česar otroci tudi umirajo. Pa tudi hči je precej panična, ker o vsemu temu bere in sliši na TV.

Spoštovani!

Objave o teki bolezni kot je meningokoni meningitis v javnih občilih pač ne koristijo nikomur, kvečjemu zbujajo nepotrebne bojazni ali celo paniko, kar ste opazili tudi sami. S tem se ne da preprečiti pojava meningokoknega meningitisa, ki je res nevarna bolezen in bolj pogosto tudi smrtna kot večina drugih okužb. Glede na opis pri hčeri je verjetnost take okužbe zanemarljiva.

Vi govorite o verjetno virusni okužbi, zato tudi po antibiotikih ni nič bolje. Takšne okužbe se vlečejo tudi 10 in več dni ter se rade ponavljajo. Kot ste tudi sami opazili, antibiotiki ne spremenijo poteka bolezni. Potreben bo čas, da se pozdravi in opomore od bolezni, pri čemer vam zdravnik kaj prida ne more pomagati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Samo ne razumem zakaj je potem dal antibiotike. Mislim da se po krvi vidi ali gre za virusno ali bakterijsko okužbo. Hčerka na vsak način sili v šolo, čim se malo bolje počuti, jaz pa mislim da bi bilo dobro da je vsaj 1 teden doma.

Spoštovani!

Presoja o tem, ali so bili antibiotiki potrebni ali ne, je takole na daljavo precej tvegana. Pogosto naredimo t.i. terapevtsko poskus, tj. damo zdravilo, ki bi utegnilo v določeni situaciji pomagati, hkrati pa ne škoditi, če diagnoza ni točna. Mnogi zdravniki seodločijo(mo), da napišejo(mo) antibiotik, čeprav bolj kaže na virusno okužbo. Pri tem je seveda pomembnih veliko dejavnikov. med drugim npr. strah pred nevarnimi okužbami, pritisk bolnika, slabo izboljševanje brez antibiotika ipd.

Na krvi bi se videlo le ali gre za večji ali manjši sum, da gre za bakterijsko okužbo. Ker pa se je odločil za antibiotik, bi dodatna preiskava ne spremenila odločitve. Po moje je tudi odveč ljudi, zlasti pa otroke zbadati ob vsakem obisku.

V šolo naj gre po svojem počutju. Modro je, da je en dan brez vročine doma, vse ostalo pa je odvisno od njenega počutja in motiviranosti za šolo(delo).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close