Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Vneti mandljni in beli cepki

Vneti mandljni in beli cepki

Lep pozdrav!
Ze nekaj let si sama cistim gnojne cepke, ki se nabirajo na mandljnih – predvsem na desni strani. Naredile so se mi ze brazde in videti je polno cevcic. Imela sem zdaj pa, ko si cistim te cepke, pa imam veliko manj pogoste angine, vmes je bila kdaj tudi gnojna, ampak gnojnih zdaj nimam vec – odkar si cepke odstranjujem.
Zanima me, zakaj pride do teh cepkov in zakaj sem jih jaz npr. lahko opazila, sestra in ostali clani pa sploh ne morejo videti mandljnov?
Vceraj pa sem po dolgem casu zopet hotela ocistiti mandljne, ker me je zacelo boleti grlo. Ko sem odprla usta, sem od strahu skoraj onemela – verjetno je prislo do infekcije, katere sem se zelo bala, saj so mi domaci svetovali, naj tega nikar ne pocenjam – na levi strani so bili mandljni popolnoma rdeci, cevke so bile rdece od krvi, na pritisk se je ta kri izlocala in je zaudarjala kot tisti beli cepki, tkivo okoli je bilo trdo, ceprav je bilo vcasih mehko.
Kaj tocno se je zgodilo? Je prislo do infekcije, je to nevarno? Kaj moram zdaj storiti – je treba cimpreje k zdravniku. Svojemu zdravniku svojega pocetja – ciscenje cepkov – nikoli nisem zaupala. Cepke sem cistila s kovinsko majhno zlicko, ki sem jo ali pa nisem razkuzila z alkoholom.
Kaj mi svetujete?
Vnaprej hvalal za vas odgovor,
Naett

Spoštovani!

Sedanji znaki kažejo na vnetje in bo najbrž (glede na izgled ob pregledu) treba jemati antibiotike. Dreganja v mandeljne vam ne priporočam, ker zna biti prej škodljivo kot koristo, navkljub vašim pozitivnim izkušnjam, ker se vam v teh lakunah zadržujejjo v ostanku celic tudi bakterije, ki so krive za ponavljanje vnetij. Mogoče bi bilo smotrno razmisliti o odstranitiv mandeljnov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close