Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Vnete oči / alergija

Vnete oči / alergija

Pozdravljeni,

1 letna hčerkica ima že tri tedne težave z očesom. Oko (pravzaprav le del očesa od notranjega kotička do šarenice) je pordelo, vidne so žilice, včasih je motno in “pajkasto”… Ob tem ni videti, da bi jo karkoli motilo/bolelo/srbelo. Je živahna, dobre volje… Prav tako ni nobenih izcedkov.

V ponedeljek 20.3. sva bili s hčerkico prvič pri zdravniku zaradi učke in ker je bilo vnetje blago je zdravnica svetovala zgolj spiranje s fiziološko raztopino, deklico pa smo dali normalno v varstvo. Tri dni kasneje se je stanje nekoliko poslabšalo, zato sva se vrnili in pedatrinja je predpisala Azyter ter svetovala, naj bo deklica striktno notri. Oko je bilo že drugi dan videti dobro in tretji dan (po zadnji prejeti kapljici antibiotika) smo šli za kakšno uro ven (bilo je toplo in brez vetra) – nakar pa se je zelo hitro spet pojavila rdečina in se stopnjevala… V ponedeljek 27.3. smo šli ponovno do zdravnice in dobili napotnico za okolista. Hčerko so pogledali na očesni kliniki in potrdili, da je vnetje blago in da naj tudi vnaprej le spiramo s fiziološko tekočino – še naprej sva bile notri in oko je bilo do konca tedna spet popolnoma normalno – stanje pa se je spet poslabšalo takoj, ko smo šli spet ven. In nato se je ista zgodba ponovila še tretjič – od torka do petka je bilo oko belo, bistro – danes (sobota) pa smo šli na sprehod po parku in v dveh urah je bilo oko spet rdeče.

Je možno da gre za alergijo na cvetni prah, kljub temu da je prizadeto le eno oko in da ne izgleda, da bi jo srbelo? Oz. imate kakšno drugo razlago, kaj bi lahko bilo krivo? In kako naprej…? Če gre za alergijo – to pomeni da mora biti deklica celo pomlad notri, ne sme v varstvo, niti v naravo? Ali naj – dokler so simptomi blagi in jo ne moti, delamo vse kot običajno?

Že vnaprej hvala za odgovor!

Petra

Malo verjetno je, da gre za alegijo. Alergijsko vnetje očesne veznice se le izjemoma pojavlja pritako alem otroku in ker niste pisali o nobenih alergijah v obdobju dojenčka (kravje mleko, jajce, atopijski dermatitis), je ta diagnoza še manj verjetna. Tudi sicer ljudje z znanim alergijskim vnetjem očesne veznice niso izolirani doma več mesecev, kot pač traja cvetenje (pelodi zgodnjih dreves, poznih dreves, trav, ambrozija – to traja do septembra). Glede na to, da ne opisujete gnojnega izcedka in da je bila deklica pregledana prii okulistu, ki ni našel vzroka ali tujka ali poškodbe veznice, izpirajte s fiziološko dalje in opravite kontrolni pregled, če v nekaj dneh ne bi bilo bolje.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46