Najdi forum

Pozdravljeni!

Mene pa zanima nekaj. Sin je star 13 let in naročen pri ortodontu za odtis zobnega aparata. Že kar nekaj let so težave z vnetjem zgornje zunanje dlesni najbolj nad dvojko, ki včasih tudi zakrvavi.
Poskusili smo že z vsemi variantami, da se odpravi ta težava trajno, vendar neuspešno. Trenutno je največ uspeha z uporabljanjem Gengigela, ampak se še občasno pojavi vnetje nad dvojko. Ortodont je rekel, da ne bo prej aparata dokler ne bodo pozdravljene dlesni kar se mi zdi razumljivo. Je pa tudi razložil kaj je vzrok vnetja-odprta usta in izsušitev zgornje zunanje dlesni.
Zanima me ali bi v tem primeru bilo bolje, da nosi snemljiv aparat in ga takrat odstrani, ko se bo pojavilo vnetje, ker me skrbi, da sploh nikoli ne bo prišel do aparata, če se bo to vnetje ponavljalo.
In če ortodont predlaga fiksni aparat ali se imam pravico odločit za snemljivega?
Ali traja zdravljenje z snemljivim dalj časa kot s fiksnim?
Hvala.

Spoštovani,
zastavili ste več vprašanj, zato pojdimo kar lepo po vrsti. Predpogoj za začetek ortodontskega zdravljenja so zdravi zobje in zdrava obzobna tkiva, torej tudi zdrava dlesen. Ta je najpogosteje vneta zaradi dlje časa prisotnih zobnih oblog. Lahko pa so vzrok tudi previsne zobne zalivke ali prevleke. Deloma lahko k občutljivosti dlesni res prispeva tudi izsušenost sluznice zaradi drže odprtih ust. Pri otrocih pa so najpogostejši vzrok prav zobne obloge. Težavo reši torej le natančno, pravilno in dosledno vsakodnevno čiščenje zob.
Kakšen aparat je najprimernejši za vašega otroka, bo ocenil vaš ortodont, ki stanje pri vašem otroku pozna. Pravila ZZZS naročajo, da v primeru, ko je možno nepravilnost uspešno rešiti s snemljivim aparatom, ZZZS krije le tak način zdravljenja. Kadar nepravilnosti s snemnim aparatom ni mogoče uspešno rešiti, pacientu pripada fiksni aparat. Če je prisotno vnetje dlesni, je kakršnokoli aktivno ortodontsko zdravljenje kontraindicirano, saj lahko povzroči več škode kot koristi. Trajanje zdravljenja je odvisno od vrste nepravilnosti in je zato primerjava zgolj v vrsti aparata nemogoča.
Lep pozdrav,
Stanka Herman

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close