Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Mršavljenje vježbe za starije

vježbe za starije

Draga PEtra. Čitam vaše savjete i čine mi se jako korisni. Raduje me kako vi mladi toliko s elanom radite posao. toliko mladi ne mogu nači posao i onda me veseli da ima i onih koji rade posao koji vole a na vama se to vidi. želim vam što više uspjeha u tome. a ja bi vas molila da savjetujete i nas starije. ja sa u mirovini i dosta sam aktivna. savjetujte nas kako vježbati da što duže sačuvamo zdravlje i kosti pogotovo. lijepi pozdrav šaljem vam iz Rijeke.

Poštovana Kata,

Prvo se zahvaljujem što nas pratite i što se osjeća ljubav i predanost prema poslu.
Hvala na željama i toplim riječima.

Mnogi se opuste pod stare dane, rekla bi ja mnogi se opuste i prije tih starijih dana pa umjesto da su za vrijeme mirovine puni elana, energije često se dešava da kada se uđe u mirovinu osobe se još manje kreću jer više sada ne trebaju napraviti ni te korake do posla, zatvaraju se u kuće, ne znaju kud bi sa sobom, mišići i tijelo samo polagano atrofiraju, sve su slabiji i onda krene onaj dio: tablete, doktori, operacije – a sve to samo iz razloga jer se pokušava pronaći lakši put do izlječenja.

Ako želite biti zdravi i vitalni u starijim danima tada treba vježbati, treba biti aktivan.

Svi mi, mladi ili stariji plaćamo visoku cijenu zbog neaktivnosti, a što smo stariji cijena je sve veća: pretilosti, bolesti srca, rana smrt u usporedbi s općom populacijom.

Obavljajte dnevne poslove kao što je kupovina (hodanje do trgovine), kuhanje, kućanski poslovi, igranje s unucima, no sve to bi trebalo trajati cca 1-2h neprekidno kako bi napor trajao dovoljno dugo u jednom niskointezivnom ali dugotrajnom tempu.

Primjer aktivnosti:

– Brzo hodanje
– Vožnja biciklom
– Aerobik u vodi
– Plivanje
– Guranje kosilice 
– Vrtlarstvo
– Nošenje tereta – naravno ne pretjerivati
– Planinarenje na manje staze s umjerenim usponom

Ono što bi naglasila, a često se stariji ljudi suprotstavljaju tome jest trening s utezima. Utega se ne trebate bojati, kroz jedan progresivan napredak možete podignuti zavidnu kilažu bez opasnosti po zdravlju, dapače što i dalje održavate veći postotak mišića zdravlje će vam biti puno bolje.

Savjetovala bih minimalno 60minuta dnevne aktivnosti, a dva puta po 60 minuta bilo bi odlično.

Na primjer:

1. prijepodne 60 minuta pospremate, peglate ….. + popodne lagana šetnja ili bicikl.
2. Prijepodne šetnja do trgovine i nazad + popodne plivanje
3. Šetnja do banke, kioska + popodne trening s utezima

Sve je bolje od sjedenja i gledanja televizije!

Važno je da ostanete aktivni, čak i da povećavate svoju aktivnost u starijim danima.
Pitanje je vrlo interesantno, stoga ću se posvetiti jednom članku vezano za ovu temu.
Puno pozdrava 🙂

hvala na lijepim riječima draga Petra. Da sve je bolje od televizije a onda nas privlače s onim turskim serijama, nas stare koji imamo vremena. Ja ču vas poslušati. Za početak bum pola sata uzela aktivnosti i onda 60 minuta kak ste rekli. Ugodan dan i svako dobro

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close