Najdi forum

Zanima me zakaj se pri nas ne da dobiti vitamina A – samo kot betakaroten? Ali je lahko dodatno jemanje vitamina A škodljivo ? Koliko vitamina A se priporoča na dan -v enotah I.U.? Kaj pa dodajanje vitamina A pri onkoloških bolnikih – kaj menite o tem ? V tujini se ga namreč dobi v prosti prodaji v lekarnah

Mojca,

A vitamin se setoji iz retinola, retinala in beta-carotena. Beta-karoten je drugače znan tudi kot pro-vitamin A, zato ker se lahko pretvori v vitamin A, če se v telesu za to pojavi potreba.

Velike količine kateregakoli izoliranega nutrienta niso priporočene. Ponavadi, vse multivitaminske tablete kot standard vsebujejo ali vitamin A ali beta-karoten.

Za odrasle se priporoča dnevna doza 5,000 I.U. Otroci naj ne bi zaužili več kot 3,500 I.U dnevno. Glede beta-carotena pa ne obstaja uveljavljena dnevna vrednost, vendar po nekih splošnih priporčilih naj bi znašala nekje med 5-20mg dnevno.

glede dodajanja teh vitaminov onkološkim bolnikom, teško dam svoje mnenje ker za kaj takšnega res nisem šolan. Lahko pa vam povem za kaj naj bi vitamin A bil dober:

– za zdravo kožo
– zdravljenje aken in ostalih kožnih nepravilnosti
– izboljšuje vid
– preprečuje infekcije
– zavira staranje celic
– zavira rakaste celice

LP,
Goran

New Report

Close