Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika VISOKA DIOPTRIJA

VISOKA DIOPTRIJA

PROSIM ZA ODGOVOR!

ALI STE ŽE KDAJ IZDELALI OČALA ZA MALEGA OTROKA (2,5 LETI) Z DIOPTRIJO -18?SPLOH NE NAJDEM BESED, DA VAM POVEM, KAKO ME SKRBI.SINU SO JO NAMREČ NAMERILI, PA NE POZNAM SPLOH NIKOGAR S TAKO HUDO VISOKO KRATKOVIDNOSTJO.VSI, KI MISLITE, DA IMATE PRI -5 ALI PA -10 VISOKO DIOPTRIJO, NAJ VAM POVEM, DA BI LAHKO BILO VELIKO SLABŠE.
KAJ LAHKO PRIČAKUJEM ,ALI VAM LAHKO POŠLJEM IZVIDE, DA MI PODATE MNENJE?DO KATERE STOPNJE PA SE MERI SPLOH DIOPTRIJA?

KAJ PA POMENI PROCENTUALNO IZRAŽANJE SPOSOBNOSTI VIDA)-DA IMA NEKDO NPR. LE 20% VIDA?

STOKRAT HVALA ZA ODGOVOR!!!

Za tako malega s tako visoko dioptrijo še ne. Smo izdelali za odraslega -28 dpt. brez problemov. Če ima nekdo 20% vida, lahko to dobesedno vzamete, da vidi samo 20%, kar vidimo mi. Dioptrija navzgor ni omejena, omejene so tehnične zmožnosti.

Lp.

Ne bi se primerjala s tvojim otrokom, saj sem “malce starejša” (32) in to lažje prenašam. Ampak ne omejuj otroka sama s svojimi strahovi.

Jaz imam dioptrijo L:-15 in D:-21 ter L: 39% in D: 1,5% preostanka vida. Ni nas malo s tako dioptrijo, le da se to ne vidi, saj imamo večina očala s stanjšanimi stekli, pa tudi funkcioniramo čisto normalno, saj smo s temi omejitvami navajeni živeti.

Ali si to izvedela pred nedavnim? Kako to sprejema otrok in kako ti oz. cela družina?

LP,

Neda

ZDRAVO,NEDA!

JA, TO VEM NEKAKO 4 MESECE.OBNAŠAMO SE POPOLNOMA NORMALNO,NIČ GA NE POMILUJEMO OZIROMA TRETIRAMO KAJ DRUGAČE OD BRATCA DVOJČKA, KI IMA POPOLNOMA NORMALEN VID.
KAJ POMENI L:39% IN D:1,5% PREOSTANKA VIDA?
HVALA, DA SI SE OGLASILA.

L.P.,KATJA

39% in 1,5% pomeni, da na tisto oko vidim samo še 39% oz 1,5% od normale, od tega, kar vidijo tisti z normalnim vidom. Po določeni dioptriji ni več pomembna samo dioptrija oz. ne pove vsega. Če bi imela le -21 dioptrije, se jo da kompenzirat z očali ali lečami v precej visoki meri (dokler je bilo vse OK celo do 80% normalnega vida pri meni), zdaj ko imam še druge okvare, pa to ni več možno in vid izrazijo tudi v % za boljše razumevanje. Samo dioptrija včasih ne pove zadosti.

Laična razlaga.

LP,

Neda

Kako pa izračunajo % vida tako natančno? Vem, da je treba pri okulistu brati tiste številke in da potem napiše gor 0,9 ali 1,0. Vendar pa še nisem videl, da bi mi kdaj na izvid napisal 0,95 ali še kaj bolj natančnega (npr. na tri decimalke).

New Report

Close