Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija VIŠJA DRŽA RAME

VIŠJA DRŽA RAME

Pozdravljeni.

Imam hčerko, staro 6 let. Od rojstva naprej sesa palec, kar jo sedaj odvajamo (mažemo lak in mislim, da deluje). Smo poskušali že prej, pa ni šlo. Tudi starejša je sesala prst do 8. leta in jaz sama do nekje 8. leta. Deklica je prst sesala zelo pogosto čez dan (vedno, ko sem pogledala, je bil prstek v ustih), pa tudi čez noč. Ko je sesala prst, je desno ramo vedno nekoliko privzdignila oz. potisnila proti bradi ter nagnila glavo v desno proti prstku (kot bi se stiskala k prstku). Sedaj sem opazila, da je desna rama v višji legi kot leva rama. Ko se prikloni mislim, da je hrbtenica še ravna. Imam občutek kot da ima zategnjen ramenski obroč od cuzanja prsta. Naročeni smo pri pediatrinji, na sistematskem pregledu pred enim tednom nepravilnega položaja niso opazili, dejansko pa se vidi, ko deklica stoji, da je ena rama višje kot druga. Kaj storiti? Počakati, da neha sesati prst in opazovati nekaj časa, če bo sama sprostila ramo, dobiti napotnico za ortopeda ali fizioterapevta???? Vrat je ne boli, telovadi normalno, boka sta v isti višini. Pri petih letih sva bili pri psihologinji zaradi sesanja prsta, ki je dejala, da naj počakamo do 6. leta in začnemo potem ukinjati, ko bo že razumela, da to ni prav, da naj ne poskušamo na silo ukiniti prsta. Sedaj ukinjamo, razložili smo ji, da hrbet zaradi sesanja ni takšen kot bi naj bil… Hodili sva v razvojno ambulanto od 8. meseca, ker je obe roki držala narazen in nazaj, shodila je normalno pri 14-ih mesecih, telovadi normalno, je gibčna, normalno hodi. Kakšno je vaše mnenje? Bi lahko bilo sesanje prstka krivo za dvignjeno ramo? Tudi sama imam težave s hrbtenico, bolečine non stop, operacije hernije, vendar brez izboljšave, ukrivljena hrbtenica.

Hvala in lp.

Zakrčenost zaradi prisilne drže roke/rame/glave je lahko vzrok motnjam, ki jih opisujete. Glede na to, da se že hodili v razvojno ambulanto, bi bil ponovni pregled primeren, po tem pa najverjetneje dodatno ukrepanje (fizioterapija), če gre res za motnjo mišic.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

New Report

Close