viroza?

Spoštovani!

Danes ponoči mi je nenadoma postalo neprijetno v trebuhu- kot da se nekaj pretaka po želodcu in ne zelo izrazita bolečina, ki je delno izžarevala v spodnji del trebuha in križ, pojavila se je slabost in sililo me je na bruhanje. Občutek slabosti traja še zdaj, bolečine pa ni, razen na pritisk čutim, da je pod rebri neka “napetost”.
To je bil povod, da vam pišem, sicer pa se zadnje dni na splošno bolj slabo počutim: sem omotična, utrujena, ušesa se mi mašijo, otipala sem povečane podčeljustne (če se tako reče) in vratne bezgavke, ki so na dotik neboleče, oči imam rdeče in zabuhle veke, namesto možganov pa kot bi imela kamen- glava je težka, ne morem razmišljati in se koncentrirati.
Ali mislite da je to virusna okužba, kljub temu, da nimam povišane temperature in ne kašljam? Doma imam namreč otroka, ki že več kot teden preboleva virusno okužbo zgornjih dihal in ima temperaturo tudi nad 39, obenem pa smrka in kašlja. Skrbi me, ker so ravno prazniki pred vrati in ne bi rada obnemogla ležala doma, še bolj pa me skrbi, da ne gre za kaj hujšega, kjer bi potrebovala zdravniško pomoč.
Oprostite za nadlegovanje, ampak vem da me boste pomirili.

LP

Spoštovani!

Lahko gre za virozo, razen v tistem delu bolečin pod desnim rebrnim lokom, kjer bi se lahko ogalšali žolčni kamni. A ti se pomirijo, kot tudi hudo lahko bolijo. Stanej se mora pri virozi porpaviti v tednu dni, pri napadu žolčnih kamnov pa v nekaj urah.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Zahvaljujem se vam za odgovor!
Mogoče sem se slabo izrazila: bolečina na pritisk pod rebrnim lokom je bila na obeh straneh, pa tudi na sredini med rebri, ponoči pa me je verjetno bolel želodec, saj sem čutila tudi neko pretakanje tekočine, ki se je dvigovala v požiralnik. Občasno me je špiknilo tudi v predelu črevesja. Spomnila sem se, da sem pred spanjem pojedla 3 dni pretečeni sadni jogurt, ki sicer ni imel slabega okusa. Ali je možno, da sem se zastrupila z njim? Včeraj nisem bruhala, bilo pa mi je do večera slabo in nisem mogla jesti, enkrat sem šla na blato, ki je bilo tekoče. Danes je z želodcem bolje, me pa skrbi, ker še vedno čutim omotičnost, zmedenost in napetost v glavi. Bojim se, da ni kaj narobe z jetri, da ne morejo opravljati več čistilne funkcije. Prosim, svetujte mi kaj naj storim?
Lepe praznike vam želim!

Spoštovani!

Jogurte je najbrž sprožil le zatekanje želodčne kisline v požiralnik. Stanje se bo hitro umirilo. Po 19.00 ne jejte mleka ali mlečnih izdelkov, ali trde hrane.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Še enkrat hvala!

Zgleda, da res prebolevam nekakšno virozo, saj me je pred enim tednom dajal želodec, potem glava z omotičnostjo, nato so me bolele mišice in danes grlo, pa povečane bezgavke in utrujenost, temperaturo pa imam kronično nizko. Poleg tega sem še tesnobna in mislim, da imam vse najhujše bolezni, ko se pojavi kakšen simptom. Upam, da bo kmalu bolje.

Lp.

Spoštovani!

Privoščim vam, da bi se čim prej obrnilo na bolje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!

Tudi jaz vam želim srečno, zdravo in uspešno novo leto!

Še vedno sem zaskrbljena glede svojega zdravja. Od petka me že boli grlo, imam povečane bezgavke (velikosti fižola), na začetku samo podčeljustne in vratne, zdaj sem jih zatipala še v dimljah, pod žličko in celo na pregibu komolca. Vrat je tog in rahlo boleč, občasno čutim bolečine v sklepih in hrbtenici in nelagodje v prsih. Glava in trebuh sta bolje, utrujenost ni več huda, tudi kašljam ne veliko; včasih ciham in smrkam. Zanima me, če je možna (virusna) okužba, kjub temu, da temperature nikoli nisem namerila nad 37 (v roke in noge me zebe)? Strah me je, ker že od malih nog nisem bila resno bolna, res pa je, da je šel moj mali pred kratkim v vrtec in je vsak drugi teden bolan z visoko vročino. Ali se moje telo ne bori dovolj učinkovito? Ali naj grem k zdravniku ali še malo počakam?

Hvala še enkrat!

LP.

Spoštovani!

Včeraj sem vam pisala, pa ne vem, če je prišlo do vas, morda pa še niste utegnili odgovoriti. Nič hudega, saj sem danes obiskala zdravnico. Glede na to, da je krvna slika normalna in S-CRP tudi, pa da imam povečane bezgavke in rdeče, boleče grlo, je rekla da imam najverjetneje virusno okužbo. Predpisala mi je ospen, da ne bi prišlo do dodatnih zapletov. Mene vseeno čudi, kako da je kri bp, jaz pa toliko simptomov?

LP

Še nekaj sem pozabila. Zdravnica je govorila, da imam (sem imela) verjetno sistemsko mononukleozo, čeprav se mi zdi nenavadno pri takih izvidih in telesni temperaturi, res pa sem se počutila 14 dni zelo slabo. Kaj naj naredim z antibiotiki, ali naj jih vseeno vzamem (naša zdravnica jih zelo rada predpisuje)?

Najlepša hvala!

Spoštovani!

Res sem spet malo v zamudi z odgovori.

Pri virusnih okužbah s krvnimi izvidi navadno ni nič narobe. Težav pa je navadno še več kot ob streptokoknem vnetju žrela.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!

Tega pa sedaj ne razumem najbolje. Ste dobili antibiotik za virozo? Na podalgi katerega izvida je padlo mnenje o mononukleozi?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!

Oprostite, če sem malo nerazumljivo napisala.
O mononukleozi je zdravnica sklepala na podlagi opisanih simptomov (dolgotrajen potek bolezni in povečanih bezgavk skoraj po celem telesu), potem sem šele dala kri za diferencialno krvno sliko in CRP- vse normalno. Na osnovi tega je dejala, da ne gre za bakterijsko okužbo (v žrelu tudi ni gnojnih žepkov) temveč za virusno (ni več govorila o kateri). Vseeno mi je predpisala ospen 1.000.000- za vsak slučaj, da ne bi bilo kakšnih dodatnih zapletov (verjtno da zaradi oslabljenega imunskega sistema ne staknem še kakšne bakterijske okužbe?) Tega ne jemljem, ker se mi zdi nepotrebno, samo še svoje dobre bakterije bi uničila in staknila kakšno glivično okužbo.
Sploh pa se danes počutim že bolje- grlo manj boli, le zjutraj v vratu še čutim rahlo bolečino in togost in včasih me malo špikne v prsnem košu ter ledvenem delu hrbta, pa desno koleno me je zelo zapeklo pri počepu.
A mislite, da ni šlo za mononukleozo? Rada bi se testirala za EBV, da ne bi še koga okužila. Lahko to storim neplačniško pri svoji zdravnici?
Zelo mi je žal, da vas nadlegujem, saj vem da ste zelo zaposleni, a rada bi se rešila zdravstvenih težav.

Še enkrat hvala za vaše cenjeno mnenje!

LP

Spoštovani!

Po opisu osdeč ste pametno ravnali, da niste jemali ospena kar za vsak slučaj. Kot kaže, pa je bila okužba (virsuna) precej huda. Mononukleoze se zelo verejtno ne bi tako hitro otresli. Samoplačniško boste preiskavo lahko opravili verejtno kar v laboratoriju – odvisno od tega, koliko so dovzetni za “poslovnost”, ali pa pri zdravnici. To sicer zelo zelo redko in izjemoma počnemo, saj samo testiranje nima pravega smisla dokler ni hudih težav z utrujenostjo ali čim podobnim.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Še enkrat hvala!

Že dolgo nisem bila tako bolna, zato sem se malo ustrašila. Zaradi stresa, anksioznosti in občasne depresivnosti je verjetno moj imunski sistem tako oslabel, da se je viroza “razpasla” po celem organizmu. Danes se počutim že skoraj povsem zdravo. Malo bolj bom morala popaziti nase, predvsem na psihično počutje.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Meni navadno svetujejo, naj si privoščim malo razvajanja – to sedaj poklanjam vam. Najdite si kakšno sprostitev.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close