Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Vezana prevleka ali ne

Vezana prevleka ali ne

Spoštovani,
prosim vas za vaše mnenje v sledečem primeru:
Imam zob šestico spodaj levo, ki ima zelo bogo krono – bila je velika najprej amalgamska plombica že zelooo stara, ki se je odlomila, in je bila zamenjana s kompozitno, na lični strani se je odkrušila sklenina, ki jo je zobozdravnik tudi zaprl s kompozitno plombico. Nekaj časa (let) je zdržalo vse skupaj zdaj se je okrušila sklenina na dveh delih zoba ob plombi in moj novi zobozdravnik je rekel, da ni druge kot narediti prevleko. Po predlogi zdravnika sva se odločila za polnokeramično. Težava je v tem, da je krone zelo malo za obrusiti pravi zdravnik in bi bilo potrebno dati zatiček, da bi bila prevleka stabilna. Zobodzravnik je rekel, da bi se kljub vsemu raje izognil uničenju živca zaradi zatička (zob namreč ni nič vnet ali problematičen). Zato je razmišljal kaj lahko naredi in je predlagal vezano prevleko s sosednjim zobom – petico, ki pa je že koreninsko zdravljen in ima notri zatič. Na vrhu nima prevleke, ampak nadgradnjo s kompozitom čez oblečeno (tako je naredil pretekli zobozdravnik) in tako bi tudi to zamenjala s kvalitetno polnokeramično prevleko.

Zdaj pa ko sem doma po pregledu in razmišljam, kar sem poprej pozabila v ordinaciji, pa kot laik mislim,da mogoče je relevantno.. in sicer me skrbi nekaj drugega, kar ne vem če je zdaj moj novi zdravnik opazil ali pomislil.
Namreč l. 2015, ko je bil v petico vstavljen zatiček in nareta nadgradnja s kompozitno prevleko – ni bila na začetku delana dobro na ugriz in se mi je pri enem ugrizu pojavil močan pritisk na zadnji del zoba – občutila sem močno bolečino s pritiskom, zob sem odšla takrat slikati (slika v pripeta) – na sliki se vidi kot sum na delno poko korenine – s to sliko in s tem sumom sem takrat prehodila po številnih mnenjih ali je delna poka ali ni – slikali so mi še velikokrat ta zob z rvg v ordinaciji pri različnih zdravnikih, takrat je tam tudi sam kirurg gledal zob, ker smo najprej mislili, da je zaradi poke kar za ven in implantat – nihče si ni točno enoten ali je delna poka je ali ni, kirurg je rekel,da je zob ok in da ostane. Ker zob sploh ne dela težav in je odlično koreninsko zdravljen pri specialistki, sem ga potem respustila po nasvetu zdravnikov – ne glede na sum poke. (prilagam vam še kasnejšo sliko iz ortopana, kjer pa so tudi rekli da izgleda vse ok)

Zdaj pa se mi v zvezi s tem pojavlja edino dvom ali je varno delati vezano prevleko na ta zob ob sumu na pok korenine. Skrbi me,da ne bi zaradi vezane prevleke morebiti preveč obremenila to korenino in v kolikor je delna poka res tam,da bi potem zaradi preobremenitve cela počila in bi uničila zob.
Ta dotični zobozdravnik, ki ga imam sedaj mi je danes zoba oba slikal, res pa je da za takratne sume o poku korenine nič ne ve, danes je gledal slike – samo ne vem ali je bil natančneje pozoren tudi na petico. (slike današnje nimam,da bi vam jo pripela, ker je bilo slikano v ordinaciji z rvg na računalnik k zdravniku)

Kakšno je vaše mnenje ali je varno delati vezano prevleko na to petico in me ni potrebno skrbeti?
Ali naj morebiti še pred terminom za izdelavo protetike pisno opozorim in poprosim zdravnika, če pogleda današnjo sliko rtg in natančneje zob petico in njegovo korenino?

V kolikor ste mnenja, da ni varno delati vezane krone, kakšen je vaš predlog za protetično oskrbo v tem primeru?

Se opravičujem, če sem bila predolga ob razlaganju celotnega poteka zgodbe.
Zaupam zdravniku, bom pa vesela še vašega mnenja kot specialistke, kaj bi bilo morebiti po vašem najbolje narediti, da bi lahko našli najboljšo trajno rešitev protetične oskrbe za oba zoba in da bi zob 6 (če je mogoče) še lahko ostal živ.

Prijazna hvala za vaše mnenje in nasvet in lep dan vam želim.

http://shrani.si/f/1V/ue/Syv7qwx/petica-2015-posamicni-rt.jpg

http://shrani.si/f/1W/tK/lKgY3JL/petica-2016-iz-ortopana.jpg

Pozdravljeni,
žal ne vem, koliko sklenine je ostalo na zobu. Če imate vsaj ohranjen vratni del, bi bilo morda smiselno narediti kompozitni onlay na zob. Moč vezave je danes odlična, ne potrebujete deviralizacije zoba, kompozit pa je relativno poceni in vam v primeru neuspeha ne bo tako hudo. Ostali dve možnosti sta povezani z večjim vložkom in prav tako realnim tveganjem za neuspeh. Če bi bila na vašem mestu (seveda pod pogojem, da je vsaj robna sklenina prisotna), bi najprej poskusila s to možnostjo.
Če se boste vseeno odločili za vezano prevleko na 5, kar tudi ni slaba možnost, pa morata biti prevleki nujno cementirani adhezivno. Zobozdravnik bo razumel za kaj se gre.
Devitalizacija zoba je po mojem mnenju zadna od opcij po smiselnosti.
LP Andreja

Spoštovani,
po končanem posegu, sporočam,da sem se odločila za vezano prevleko polnokeramične brezkovinske zobne prevleke. Sem zadovoljna, edino ena mala zadevica me muči,ki sem jo sedaj ugotovila doma, pa ne vem če je to kaj lahko pomembno in če bi bilo potrebno to kako popravljati.
Namreč na notranji strani (stran proti jeziku) drugega zoba – torej zoba 36 sem z jezikokom občutila kot rahlo vdolbinico -je že od začetka tam iz ordinacije. Ni velika – za konico zobotrebca (prilagam slikico -označeno s puščico), pa me zanima ali je lahko to kako bistveno za funkcionalnost prevlekic, kakovost, trajanje oz. obstojnost. Bi veljalo to kako popravljati – se sploh da,da se ne bi izgubila pri popravilu funkcionalnost in kvaliteta materiala polne keramike.
Bi morala zdravnika na to ob naslednjem obisku opozoriti, da se to popravi. (z obiski za prevleke sem sicer zaključila, to bi opozorila – v kolikor je potrebno popravljati – ob naslednjem rednem pregledu, ki ga imam maja)
Kot rečeno sem sicer zelo zadovoljna, edino zdaj, ko sem to občutila, me pa ta pikica (ko vem da je tam) moti in ne bi želela, da se kakorkoli pokvari kvaliteta prevlek, saj sem se s tem namenom odločila za te dražje, da bi bilo res kakovostno.
Hvaležna bom za vaše mnenje kaj je narediti v tem primeru.
http://shrani.si/f/Q/qg/2iV9Z7Hn/prevleka-35-36.jpg

Mislim, da ste lahko brez skrbi. Verjetno je vdolbina na keramiki in ni nič nevarnega,
Lpa

New Report

Close