Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva verjetnost ponovitve splava

verjetnost ponovitve splava

Pozdravljeni,

stara sem 40 let. Na prvem pregledu v 10 tednu je bilo ugotovljeno, da je v 7. tednu plodu prenehalo biti srce in sem morala na splav s tebletami. To je bila moja druga nosečnost. Prvega, zdravega otroka sem brez komplikacij rodila pri svojem 38. letu (nosečnost je potekala bp). Zanositev obakrat spontana. Zdaj me pa zanima kolikšna je verjetno  ponovitve splava glede na to, da imam že 40 let?

Hvala za odgovor!

Spoštovani,

verjetnost takšnega dogodka je v povprečju okrog 8%, pri vaši starosti pa 2x več, saj velik delež odmrtja gre na račun kromosomskih napak pri plodu, ki se s starostjo povečujejo eksponentno. Verjetnost ponovitve je torej nekje okrog 15 do 20% in proti temu ni uspešnega ukrepa. Z novim poskušanjem lahko začnete že po 1 ciklusu.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

New Report

Close