Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Velika GV, rumeno telesce, vendar brez ploda

Velika GV, rumeno telesce, vendar brez ploda

Pozdravljeni!

 

Dva dni nazaj sem bila na UZ po postopku iVF, zaradi močne krvavitve. Prenos sem imela 30. 6. 2021, torej sem bila na dan UZ noseča točno 6 tednov. Ginekologinja je videla precej veliko GV (22mm) in rumeno telesce (2mm), vendar brez znakov ploda. Na pregled me je naročila čez en teden, vendar me je opozorila, da bo šlo verjetno za splav, saj je GV zelo velika, znakov ploda pa še ni.

 

Glede na to, da berem, da se plod redko vidi do 6 tedna, me vseeno zanima, je še upanje? Namreč če rumeno telesce je prisotno, potem ne more iti za prazno vrečko, ali kako?

 

Lep pozdrav,

Nina

Spoštovani,

če je ginekologinja res govorila o rumenem telescu in ne o rumenjakovi vrečki, potem to niso odboji ploda ampak sprememba v jajčniku, ki vzdržuje nosečnost. V kolikor pa gre za lpsus in se je dejansko videl rumenjakov mehurček (yolksac), potem je to znak, da je zarodek v gestacijski vrečki, le da se morebiti še ne vidi srčnega utripa. V tem primeru se zna zgoditi, da bo čez 1 teden ta viden.


Pozdravljeni,

 

najprej najlepša hvala za tako hiter odgovor. Prav imate, ginekologinja je govorila o rumenjakovi vrečki, sem zamešala…torej je kljub veliki gestacijski vrečki povsem mogoče, da se ob vidnem rumenjakovem mehurčku plod še pokaže? Ker ginekologinja je delovala res pesimistično, češ naj se kar pripravim na najhuje…

da, ob RV se bo čez največ 1 teden pokazal srčni utrip, če je nosečnost v redu. Ni razloga ne za optimizem niti za pesimizem. Treba je počakati, dokler ni povsem jasno.


Pozdravljeni,

 

najlepsa hvala za odgovor. Danes sem bila na UZ in slišala srcni utrip. Komentirali so sicer, da je plod za 2 dneva premajhen. Opozorili so me tudi, da je cisto poleg GV ehematom, 10×6 mm velik. Na poti domov (hodila sem peš) se mi je ulila kri,  zdaj se umirja, krčev ni, sklepam da se je zlil hematom (kro je bila sveza, brez kosov)?

Ko sem klicala v ambulanto so mi rekli, naj počivam in upam na najboljše, mene pa vseeno zanima še vaše mnenje: kaksne so možnosti, da se je plod obdrzal? Koliko bo na izid vplivala moja aktivnost? Zdaj sem v dvomih, ali iti na dopust ali ne…

 

najlepša hvala že vnaprej,

Nina

Spoštovani,

zdravi nosečnosti res nič ne more priti do živega, zato se vam dopusti ni treba odpovedati. Če bo bo, če ne pač ne in na to nimamo vpliva z nobenimi zdravili, ki jih nekateri vseeno predpisujejo. Krvavitev bi lahko bila posledica sprostitve zadržane krvi (hematoma?).


Pozdravljeni,

Danes zjutraj sem spet opazila malo krvi (nekaj kapljic), vendar se je spet popolnoma umirilo. Res ne vem vec, kaj naj si mislim. Je mogoce vseeno pametno vsaj na en krvni test beta hcg, ko pridem z dopusta? Bi kaj povedal, ali je z zarodkom vse ok? Noseca naj bi bila 7t3d…

(Oprostite za zaporedne objave, prej sem pozabila dodati:)

 

UZ imam pa šele 16.8., pa se mi zdi malo dolgo čakati do takrat, če je nosečnosti že konec…ni tako?

 

hvala ze vnaprej za odgovore in oprostite za dolge razlage!

Spoštovani,

lahko si mislite karkoli, objektivno pa je pomembno le to ali se z UZ vidi zarodek in če mu bije srce ali ne. Vse drugo je samo za burjenje domišljije. Če vi osebno niste ogroženi, pregled ni nujen, če vas tako zelo “matra firbec”, pa ni druge kot da si privoščite izven sistemski UZ pregled.


New Report

Close