Velik otrok: strah

Pozdravljeni!

Za zacetek naj povem, da je lepo, da imamo forum, na katerem se lahko pozanimamo in delimo strahove in veselje od tako pomembnem dogodku, kot je porod.

Danes se s svojim problemom oglasam tudi jaz: in sicer: noseca sem malo vec kot 38 tednov, otrok pa ocenjen kot pravi velikancek. Teza naj bi bila okoli 4200g. Ves cas nosecnosti je bil malo vecji od povprecja, vendar pa me je ta zadnja meritev kar prestrasila. Obseg trebuscka: 377.

Sicer sem sama visoka (175cm), vendar niti ne zelo krepke postave, prej bolj drobnih kosti. Zanima me: kako se postopa pri tako velikem otroku? Se ponavadi vseeno rodijo po naravni poti?

Res sem zaskrbljena in se poskusam pomiriti po najboljsih moceh.

Hvala za kakrsnokoli informacijo!

Draga Taini,

kar brez panike, ženske smo sposobne roditi tudi velike otroke. Manjka nekaj podatkov, da bi lahko natančneje ocenila situacijo – če je velik tudi vaš mož oz. partner, je prav mogoče, da je vajin otrok pač podedoval vajino višino. Je to vaš prvi otrok? Ste imeli kakšne težave z diabetesom?

Poznam tudi nekaj primerov, ko so bili otroci po meritvah ocenjeni kot zelo veliki, ko pa so se rodili, niso bistveno odstopali od povprečnih.
Ko boste prišli na porod, bodo v porodnišnici babice izmerile vašo medenico. Primeri, ko gre za resnično neskladje med velikostjo otroka in velikostjo medenice so sorazmerno redki, Ob tem naj vam povem, da medenica ni trden koščen obroč in da si je z različnimi položaji mogoče pomagati, da si otrok lahko najde pot, četudi je malo bolj na tesno. Če je otrok prevelik, se ne spušča v porodni kanal in takrat se odločijo za carski rez.

Kaj lahko storite vi: naj vas velikost otroka ne skrbi. Na porod pridite čim bolj spočiti, ne bodite lačni in žejni, zelo dobro se obnese, da med porodom menjate različne položaje in lege, da ste bolj aktivni kot pasivni – tako si boste olajšali porodne bolečine, hkrati pa s tem pomagate pri optimalnem potovanju otroka. Zelo dobro je, če znate sprostiti mišice medeničnega dna – to pomaga v trenutkih, ko otrok prihaja na svet. Nekateri celo domnevajo, da otroci pri svojem rojstvu niso pasivni, ampak da pri tem sodelujejo. Skratka, tudi veliki otroci se lahko rodijo po naravni poti.

Oglasite se še kaj, vsekakor pa vam želim lep porod,

dr. Zalka Drglin, ženske študije transakcijska analitičarka - svetovalka Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki www.mamazofa.org obporodne stiske individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce [email protected]

Hvala lepa za odgovor!

Da, to je najin prvi otrok, deklica. Krvni sladkor je bil na testu s 50g glukoze normalen, tako da naprej nismo preverjali. Partner je visok 183 cm in kar krepke postave. Tako da: nisva med manjšimi.

Skrbi me pa tudi zato, ker mi do roka manjka še 10 dni, otrok pa je bil ocenjen na tako velikega že pred enim tednom. Torej: si ne upam niti pomisliti, koliko teže bo v tem času še nabrala. 5kg novorojenček, je to sploh možno?

Da, imate prav: nima smisla delati panike, ker itak ničesar ne morem spremeniti. Moji boki pa so prej ozki kot široki. Upam, da to ni zelo merodajno. Poskušam se nekako psihološko pripraviti, tudi na carski rez. Pred tem me poroda niti ni bilo strah, ampak s tem velikančkom si pa res težko predstavljam to misijo nemogoče.

Hvala lepa za spodbudne besede in upam, da bo, čeprav takih mer, le naravno zlezla ven oziroma, če ne bo mogla, da ne bodo predolgo matrali obeh in odlašali s carskim rezom.

Lepo vas pozdravljam,

Taini

taini, razumem tvojo skrb. tudi sama bi bila verjetno polna strahov, sploh ob vseh porodnih zgodbah, ki jih poznam. naj samo v spodbudo povem, da je moja sestra ne dolgo tega rodila punčko, težko 4500g. sama je sicer imela občutek, da je otrok velik, vendar je nihče ni izmeril, ker je njena nosečnost sicer potekala brez problemov (tudi diabetesa ni imela).

torej, rodila je enostavno, brez zapletov, brez epizotomije in brez šivanja. velik otrok torej ne pomeni, da bo porod težak ali pa da je carski rez nuja.

moj nasvet: pripravi se na različne scenarije, verjami pa v najboljšega!

brbljavka

Se pridružujem zgornjemu pisanju. Sin je imel ob rojstvu 55 cm, 4050g in obseg glavice 37 cm. V porodni sobi sem bila dobri dve uri, nič epizotomije in brez šivanja, tako da res ni nujno, da velik otrok pomeni težak porod. Kar pogumno in čim bolj sproščeno.

Tudi jaz sem pred 17 leti rodilo drugo hčer težko 4170 g in mislim, da je kar veliko otrok s težo nad 4000 g. Moja nečakinja je naprimer rodila januarja 2006 sinčka težkega 4950 g in to brez šiva. Želim vse dobro in čim več korajže!!!

Na, 4 dni čez rok, pridem domov iz pregleda in vidim v materinski knjižici zapisano na debelo: velik plod! Prej brez strahu, sedaj pa počasi že leze vame. sploh, ker bo to moj prvi otrok…nimam sladkorne, sicer sva oba s partnerjem velika ampak je res, česa vse ne prebereš na forumih….da te res hitro lahko začne stiskati! Sicer se mirim in upam na najbolje, ampak en črv na potiho in počasi vseeno vrta v meni….

BPD 9.59
HC 34.80
AC 35.00
FL 7.70
AFI 13.94

Draga Starka,

predlagam vam, da razumete te številke kot okvirno oceno velikosti otroka. To pa še ne pomeni, da boste težko rodili, zato je res škoda, da bi se s tem obremenjevali. Kakšen je porod, je odvisno od številnih dejavnikov – bodite bolj v pokončnem položaju kot leže, bolj aktivni kot pasivni, preizkusite različne položaje, da boste sebi in otroku olajšali prehod. Če je le mogoče, rodite z naravnimi popadki, da se bodo vaše porodne poti prilagajale velikosti otroka in boste zmerno napredovali vi in otrok.

Ne bo več dolgo, pa boste mama,

pišite nam, kako ste

dr. Zalka Drglin, ženske študije transakcijska analitičarka - svetovalka Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki www.mamazofa.org obporodne stiske individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce [email protected]

Gospa Zalka, najlepša hvala za vzpodbudne besede!
Moj sinček je že ugledal luč sveta, velik 56 cm in težak 4.390. Porod je bil sprožen in je trajal 2 uri (kot so napisali v materinski knjižici, drugače sem bila v por. sobi 4 ure, da sem zagledala detece:) . Nikoli si nisem mislila, da bo šlo tako hitro in brez bolečin. Sem rekla, da bom na ta način lahko šla še neštetokrat rodit:)
Žal pa sem se začela trgati in so me prerezali. Ne vem, ali je to navada ali sem imela zgolj smolo, zdravnica’ šivilja’ mi je dala protibolečinsko injekcijo in isto sekundo začela s šivanjem. Posledice se ve, kakšne so bile….Ne vem, ali je to prav, ampak kadarkoli sem dobila kaj proti bolečinam, se je potem počakalo, da je to prijelo in šele nato začelo…tale pa je kar začela klati…
Ampak vse bo pozabljeno, samo da je detece zdravo. Obilo uspehov vam želim in se zahvaljujem za prijaznost!

Draga Starka,
O, čestitke, čestitke vam in sinčku! Me veseli, da je bil porod po vaši meri. Tudi v raziskavi, ki smo jo pred kratkim zaključili, smo ugotovili pomanjkljivosti v praksah glede šivanja raztrganin in/ali epiziotomij. Žal mi je, da se zgodi, da ne počakajo in preverijo, kako je z delovanjem anestetika, šivanje vas ne bi smelo boleti. Ja, res je, da je pomembno zdravje otroka, mislim pa, da je čisto neprimerno, da se ne upošteva dovolj občutkov žensk: če jih med šivanjem boli in če niso izrecno povedale, da ne želijo sredstev proti bolečinam, potem je njihova pravica, da šivanje izvedejo na najboljši možen način. Torej z minimalno količino bolečin ali brez njih.
Za tiste, ki jih morda porod še čaka in berejo naše pogovore: morda pa bi kazalo reči, da vas boli in da ne dovolite, da nadaljujejo s posegom, dokler anestetik ne prime, če vas že vnaprej ne vprašajo, ali je vse v redu in ali lahko začnejo s posegom. Spomnim se, da sem nekoč imela neko majhno operacijo, pri kateri sem dobila lokalni anestetik. Zdravnik me je med operacijo najmanj petkrat vprašal, če je vse v redu, če kaj čutim bolečine in tako naprej. Meni se je to zdelo zelo pozorno in človek bi si želel, da bi bil to standard tudi drugje.

Draga Starka,
Imejte se čim lepše, uživajte s svojim otrokom in veliko počivajte in se crkljajte.

dr. Zalka Drglin, ženske študije transakcijska analitičarka - svetovalka Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki www.mamazofa.org obporodne stiske individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce [email protected]

Drage vse mamice, ki vas čaka porod velikih otrok.

Čeprav so po bitki vsi generali, bi vam rada opisala mojo zgodbo in vas malo potolažila. Oktobra sem tudi sama rodila velikega otroka. Tehtal je 4800g in bil dolg 58 cm. Nisem imela nosečniške sladkorne! Rodila sem točno na rok. Zgledalo je pa tako: 2 tedna pred rokom je moja ginekologinja ugotovila, da sem odprta 3-4 cm in mi predlagala, da naj grem rodit. Sama sem si to predstavljala oz želela drugače. V moji glavi je bilo, da se bodo popadki začeli doma in da bom šla v bolnico samo na kratko rodit. No iz tega ni bilo nič, mali ni hotel ven in ker se mu je dobro godilo nisem hotela it rodit. Na rok pa nisem mogla več in sem šla. Predrli so mi mehur in začeli so se mi popadki. Ob tem sem si mislila, a to je to. Ma zakaj ženske stokajo med porodom, mene bolj boli hrbet ker je trda miza, kakor porod. Po 4 urah je babica (najboljša ženska na svetu!!!!!) ugotovila, da to ne vodi nikamor in mi dala umetne popadke. Po naslednjih 4 urah (o teh vam ne bom pisala, ker umetni popadki bolijo kot,…) je babica ugotovila, da sem povsem odprta in da se “mali” noče premakniti niti za milimeter. Sledil je carski rez. Danes sem srečna mamica velikega fanta. Carski rez mi ni pustil nobenih posledic, nisem imela nobenih bolečin, brazgotina me ni bolela niti minute (ko so mi nehali dajati zdravila za bolečine, me ni bolelo več)

Hočem vam povedat to, da se vam ni treba bat poroda velikega otroka. Tudi če je potreben carski rez to ni hudo in se vam ni treba ničesar bati. Zaupajte vaši babici in zdravniku in vse bo ok.

Nič bat, rodila sem sinka z 4730 gr, 56 cm, obseg glavice 37….in še sem tu.

Draga Adelaide, drage obiskovalke in pisalke in spodbujevalke,

v imenu vseh nosečnic se vam zahvaljujem za vaše zgodbe. Velika večina otrok se lahko rodi po naravni poti, carskih rezov potrebujemo največ do 15% in v Sloveniji še nismo presegli tega odstotka.
Za porod je dobro, da je ženska čimbolj sproščena, da rojeva v mirnem in spodbudnem okolju, da ni lačna in žejna, da je čimbolj spočita, da je fit in da so ob njej ljudje, ki jih ima rada in osebje, ki mu lahko zaupa. Potem pa dobro izobražene in spretne babice svetujejo različne položaje, uporabljajo spretnosti in trike, ki prispevajo k temu, da se tudi večji otrok lahko brez večjih težav rodi. Za izjemne primere pa imamo tu medicinsko znanje, zdravila in tehnologijo.

Kar pogumno,

dr. Zalka Drglin, ženske študije transakcijska analitičarka - svetovalka Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki www.mamazofa.org obporodne stiske individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce [email protected]

Pozdravljeni!

Nekaj bi vas rada vprašala.

Pri prvi nosečnosti sem rodila 4500g težkega, 54cm dolgega fantka (obseg 37,5cm). bila sem 9 dni čez rok. V 33. tednu je tehtal 2290g, v 36 tednu pa 3200g.

Sedaj pa sem drugič noseča in oTT pri deklici je v 33. tednu bila 2220g in v 36.tednu 2700g. Ali je možno okvirno napovedati, kako velika bo deklica, če rodim na PDP ali če sem recimo 10dni čez rok? Ali niso ponavadi drugi otroci še večji/težji od prvorojenih?

Hvala in LP!

Mojca

Moj drugi otroček je bil manjši in lažji kot prvi. Mislim, da ni nekega pravila, da bi vsak naslednji moral bit večji. Vsak je zgodba zase, eni so večji drugi manjši, ko se rodijo in tudi ko odrastejo.

Okvirno je možno napovedati težo na PDP, ker je neko povprečje določeno, koliko na teden pridobi. Meni je povedal ginekolog, pa sem pozabila. Povprašaj tam, oni obvladajo tole v nulo.
So pa vse te meritve okvirne in lahko precej odstopajo od realnega.
Mojega drugega dečka so en dan pred rojstvom namerili 3900g pa je bil potem 3600 😉

Pozdravljeni!

Moj sin se je rodil po naravni poti (sicer sprožen porod in z epiduralno) z 4160g, 59cm, obseg glave 39cm. Tako – mislim da bi to bil rekord na tile strani 😉))))hehehe in še sem tu…
Sedaj pri 2,5 letih pa ima že kar 104 cm. Oba z možem sva velika in zgleda da bo tudi tamali pravi korenjak…

Srečno in pogumno!!!

Ni vse v velikosti.

Ko sem jaz rodila sva bili 2 v porodni sobi za roditi. Ona je rodila 4.400 g težkega dečka po 4 urah, jaz pa 3.200 g težkega po 8 urah.
Razlika in vzrok je bil v glavici. Njen je imel 33 cm, moj pa 37,5 cm. So rekle, da je glava velikega pomena 🙂
Bila sem prerezana, tudi vacum sem imela, medtem, ko ona nič…

LP

New Report

Close