Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Veganstvo, kancerogenost mesa

Veganstvo, kancerogenost mesa

Pozdravljeni,
Zanima me kakšno je vaše mnenje o veganstvu? Po ogledu dokumentarcev The game changers (2018) in What the health (2017) sem namreč izvedela da diabetes in raka povzročajo predvsem predelane mesnine(salame, hrenovke,…), kot tudi samo meso in tudi jajca. V Sloveniji sicer še nisem zasledila kakšnega članka na to temo. Verjamem da bi se medijem to preprečilo zaradi mesne industrije, ker bi jim lahko padel dobiček. Me pa zanima a si je že kdo ogledal katerega od filmov, kakšno je vaše mnenje?
+če bi mi lahko kdo priporočal kakšne veganske recepte/strani/bloge?:)

Tema, ki ste jo omenili je precej “vroča”, namreč obstajajo tako zagovorniki kot nasprotniki veganstva in nemalokrat gre za prave “spopade”.
Če preberete tudi delo Campbell: Kitajska študija, ki je ena večjih prehranskih študij na svetu, boste dobili potrditev, da je veganska prehrana prava odločitev, Perlmutter pa v svoji knjigi Požgani možgani sicer ne napada veganstva, vendar pa priporoča povsem drugačno prehrano. Vsak avtor ima svoje argumente in svoja pojasnila.
Osebno se nagibam bližje prvemu kot drugemu.
Je pa pomembno predvsem tudi kako je ta hrana pridelana in predelana. Živila pridelana na konvencionalen način, hidroponika, hitra prirast… so zagotovo nižje biološke kakovosti in zaradi ostankov zaščitnih sredstev in drugih snovi lahko tudi škodljiva. Močno predelana živila z veliko raznimi dodatki (kot jih tudi navajate) pa tudi ne predstavljajo najboljše izbire.
Torej bodite pozorni kako je hrana pridelana in predelana, usmeritev pa je vaša osebna odločitev.
Zagotovo pa je prav, da se ne podpira nehumanega ravnanja z živalmi, kot je na primer baterijska reja piščancev ipd.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Govoriti o tem, da je meso nezdravo je približno tako, kot bi rekli, da je pitje vode nezdravo. Meso se skozi zgodovino človeštva uživa že od pamtiveka. Po vaši teoriji smo se torej že milijone let narobe prehranjevali in nas zato pestijo težave modernega časa? Malce slaba teorija. Pravzaprav je še bolj nezdravo ravno veganstvo, saj prehrana temelji na veliki količini glikoalkaloidov v določeni zelo priljubljeni zelenjavi, ki jo imate vsakodnevno na krožniku in je v sorodu s tobakom. Se vam zdi kajeje zdravo?

Pozdravljeni kknd1,
preden napadate vas vabim, da še enkrat preberete moj odgovor…če je vaš komentar namenjen le temu.
Ne vem kje berete kakšno “MOJO TEORIJO”, navajam dva različna avtorja svojih študij, ki zagovarjata vsak svojo teorijo (seveda je teorij še več, to sta dve, ki pa sta si precej nasprotujoči)…. preberite, da boste vedeli o čem govorim.
In kot sem navedla, je pomembno kako je hrana pridelana …. tako da prosim, najprej preberite in ne napadajte. Vsak se odloči zase…tudi to sem navedla.
Če ste mesojedec, prav, če niste tudi prav…kakor se odločite.
Če pa že govorite o tem kako je veganstvo škodljivo, vas prijazno vabim, da utemeljite svoje navedbe (vedno je dobrodošlo novo znanje), kajti vi nekaj trdite, v nasprotju z mojim odgovorom, kjer ne navajam nikakršnih trditev prav nasprotno.
Tudi si ne bi upala trditi kaj ima kdo vsak dan na krožniku, vem samo zase….in spet vsak samo zase.
Primerjava s kajenjem je povsem neprimerna.
Vsak se odloči zase in prepričevanje in napadanje pač ni primerna oblika dialoga, smo si različni in tudi v to bogati našo družbo.
Karkoli že imate na krožniku vanj vam tekne….in prijetne praznike želim.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Prvo kot prvo ga. Iva odgovor ni bil namenjen vam ampak avtorici.
Kar se tiče utemeljiteve glede veganstva pa sem vse utemeljil. Če bi le prebrali…
Primerjava s kajenjem pa je povsem na mestu. Kot prehranskemu strokovnjaku vam namreč svetujem, da preberete nekaj osnov hortikulture. Za začetek vam lahko pomagajo tudi sledeče strani, da dobite malce informacij v katerem grmu tiči zajec in kakšne težave povzroča.

https://en.wikipedia.org/wiki/Solanaceae
http://www.noarthritis.com/research.htm
https://www.westonaprice.org/health-topics/food-features/nightshades/

Pozdravljeni,
Hvala za poslane linke, z veseljem prebiram. Vaš mail sem razumela kot oster odziv, zato takšen tudi moj odgovor.
Veliko je teorij kako se prehranjevati in tudi veliko njih je povsem strokovno utemeljenih.
V 27 letih preučevanja tega področja sem srečala toliko utemeljenih nasprotujočih si trditev, da je težka odločitev kaj je prav in kaj ne.
Še vedno mislim, da mora človek ob tem slediti počutju ob tem ko zaužije določeno hrano.
Skrajnost v katerokoli smer menim da ni prava pot za večino ljudi.
Priznati si moramo, da lahko za vsako trditev najdemo dokaze, torej je najpomembnejša naša izbira, dokaze vedno lahko najdemo zato je potrebno vse prebirati z določeno mejo kritičnega pristopa.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close