Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca večletne težave

večletne težave

Hči ima 28 let, popročena s sedemletno hčerko. Poskusila bom na kratko opisati njene težave. Vsak dan ima povišano telesno temperaturo do 37,6.
To traja približno že tri leta. Takrat se je občasno pojavljala tudi bolečina in oteklina na vratu (v zatilju), bolj na desni strani. Sedaj je oteklina stalna. Prejemala je Naklofen, kateri pa ji ni pomagal. Hodila je tudi na fizioterapijo,po kateri se je oteklina samo še povečala. Julija meseca je imela obe obušesni slinavki vneti,iz izvodil so ji iztisnili gnoj in predpisali antibiotik. Stalno čuti bolečino na desni strani obraza, v predelu čeljustnega sklepa in močno kljuvajočo bolečino za desnim očesom . Ima tudi pogoste glavobole. Sedaj zdravniki iščejo vzrok za povišano temperaturo. Obiskala je že kar nekaj specialistov. ORL je ugotovil, da ima sinusitis max., okulist- da ima zenico na desni strani nekoliko povečano,-anizokorijo, RTG vratnih vretenc- b.p. razen minimalne degerativne spremembe, nevrolog- že po prvem EEG (patološki) postavil diagnozo lažja oblika epilepsije, čeprav ni imela nikoli epileptičnega napada, CT možganov b.p., samoplačniško je opravila tudi magnetno resonanco možganov in vratnih vretenc, katera je pokazala nezanesljive spremembe v vretencih in meduli in začetno minimalno kortikalno možgansko atrofijo in zadebelitev obeh obnosnih školjk. Izvidi krvi so vedno v mejah normale, razen en izvid je pokazal povišan kalcij.Po ponovni preiskavi kalcija je bil v mejah normale.Naj povdarim da ima skoraj vedno močno bel jezik in je takrat vedno močno žejna.
Pred nekaj dnevi ji je oralni kirurg odstranil modrostni zob, če bi bil ta morebiti vzrok za povišano temperaturo. Dva dni je ležala v postelji zaradi močno povišane temperature , jedla samo pasirano hrano. Tretji dan je začela čutiti krče v palcih na rokah. Krči so bili vedno hujši, do te mere, da ji je palce in mezince stiskalo v dlan in zapestje pokrčilo v kot 90 stopinj. Imela je (tako sem prebrala v knjigi) značilne roke porodničarja. Krči so se širili tudi v prsni koš, grlo in obraz in trajali nekaj ur. Naj povdarim, da je bila ves čas pri popolni zavesti. V zdravstvenem domu so ji takoj izmerili krvni sladkor in ugotovili, da je zelo nizek. Dobila je infuzijo Na Cl in spila glukozo. Odpeljana je bila v bolnišnico, tam je dobila infuzijo z apavrinom in magnezijem (izvidi so pokazali nizko raven magnezija), po eni uri in pol, so krči počasi ponehali. Hospitalizirana je bila en dan in odpuščena brez diagnoze. V knjigi sem prebrala da so lahko taki krči značilni pri tetaniji. V malo milejši obliki je imela krče pri 15-ih letih .

Draga Joži!

Hvala za zaupanje in za opis tako zapletenega poteka bolezni, kot ga srečujete pri vaši hčeri. Najprej sem seveda pomislila, kako se matere vedno znajdemo v stiski, kadar zbolijo otroci, pa čeprav so že odrasli. Potem sem skrbno prebrala opis preiskav, ki jih je že bila deležna vaša hči. Pri razmišljanju, kako bi vam odgovorila in pri pregledu zapletenih bolezenskih stanj, ki sem jih srečala v lastni praksi, sem v ospredje postavila osnoven in najdlje trajajoč bolezenski znak, ki ga opisujete in sicer je to povišana telesna temperatura. V nadaljevanju vam bom naštela večino bolezni, ki povzročajo zvišano temperaturo, pri kateri razmišljamo o neznanem povzročitelju:

Infekcije (30%)
GRANULOMSKE INFEKCIJE
-tuberkuloza
-atipične mikobakterijske infekcije
– kokcidiomikoza, histoplazmoza, nokardioza, aktinomikoza

GNOJNE INFEKCIJE (PIOGENE INFEKCIJE)
– holecistitis, holangitis, empiem žolčnika
– ibsces (jeter, vranice, subfrenični, paranefritični, subhepatični, intrarenalni)
– vnetje slepiča, divertikulitis
– vnetne bolezni medenice
– sinusitis
-osteomielitis (vnetje kostne strukture)
– uretralna obstrukcija z infekcijo

DRUGE BAKTERIEMIJE
-meningokokcemija
-gonokokcemija
l-isterioza
-bruceloza

AKUTNI IN SUBAKUTNI BAKTERIJSKI ENDOKARDITIS

DRUGE INFEKCIJE
-infekcijska mononukleoza
-citomegalovirusna infekcija
-hepatitis
-Coxaki B virusna bolezen
-Psitakoza
-Amebiaza
-Malarija
-Leptospiroza
-HIV/AIDS

NEOPLASTIČNE BOLEZNI (33%)
T-umorji retikuloendotelnega sistema (leukemija, limfom, multipli mielom)
METASTATSKI TUMORJI

BOLEZNI VEZIVNEGA TKIVA
-Reumatoidni artritis
-Sistemski lupus eritematodes
-Temporalni arteritis
-Sklerodermija
-Dermatomiozitis
-Nodozni poliarteritis
-Vaskulitis
-Wagenerjeva granulomatoza

Metabolne in dedne bolezni
-Fabryjeva bolezen

OSTALI VZROKI
-bromidi, arzen, jodid, laksativi – odvajala s fenolftaleinom,

DRUGE BOLEZNI
-Tiroiditis
-Sarkoidoza
-Hemolitična anemija
-Regionalni enteritis

Vsekakor bi bil dobrodošel podatek, ali se je podobna bolezenska slika že pojavila pri kom v vaši širši rodbini. Ali je morda vaša hči potovala ali bivala v tujini. Je bila v morebitnem stiku z bolnikom, ki ima tuberkulozo. Navedli ste tudi, da so specialisti vrednotili tudi možnost epilepsije, ki lahko daje zelo kompleksno (zapleteno) sliko.

Vsekakor se še oglasite in sporočite morebitne dodatne izvide. Hčeri bodite v oporo in ji nevsiljivo prisluhnite. Tudi sama se lahko oglasi na naši spletni strani.

Lepo vas pozdravljam in vam želim, da bi se vam v letu 2004 vse “obrnilo na bolje”.

Danica Rotar Pavlič

New Report

Close