Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana Večerna prehrana profesionalnega športnika

Večerna prehrana profesionalnega športnika

Pozdravljeni,

nekaj sem že brskala, vendar konkretnih odgovorov nisem našla, pa se obračam še sem po mnenje.

Fant je profesionalni košarkaš, skupne treninge imajo zvečer 19.00-22.00/22.30 nekje. Brala sem, da je najboljše jesti čimprej po treningu? Od dvorane do doma ima 10 minut, ponavadi jema takoj, vendar je problem potem, ker ne more zaspati po obroku, in tako bedi vsaj do 1:00, vmes je pa ze lacen in si potem okoli polnoci naredi se toaste/jajce pac nekaj…

Moje vprasanje je, kaj naj mu skuham, kaj naj poje po napornem poznem vecernem treningu?
Gre res za laufanje gor dol 3 ure, preigravanje, pogosto metanje na koš še po treningu ali pa fitnes po treningu, in res pride domov zmatran, in šele ob 22.30-23.00, pa mi je potem nekako “čudno” jesti ob 23.00 juho, glavno jed z mesom, pa po moznosti se kej navrh. Glede na to, da meri cez 2 m, vem da sicer potrebuje ogromno hrane, po taksni vecerji, si naredi pogosto se toaste po polnoci, oz kadar mu pac zapase..

Kako urediti ta prehranski problem? Kaj je najboljse jesti okoli 23h, pa da je to “ornik'” vecerja, da se bo najedel 100 kg in 2 metrski moski? Kaj naj pripravim (vem da OH in belj., a rabim konkretno kaj)?

Prosim za pomoč, ker naju tak ritem prehrane sedaj ubija in ga ne morema uskladiti z njegovimi potrebami, žal treninga zaradi dvorane ekipa ne more imeti prej, še vedno pa rabijo ogromne hrane za tako veliko telo in toliko potrošene energije (2x na dan po 4,5 ur priblizno).

Hvala.

Zivjo!

Sam v istem primeru, ko sem lačen pozno zvečer, pojem KAZEIN, kupi se pa ga v vsaki športni trgovini.
Pride pa ko nek puding varjanta.
Lp

Zdravo,

Nisem sicer nobena strokovnjakonja, se pa ukvarjam z rekreacijo in me zanima človeško telo, vadba, prehrana, poleg tega moj tudi trenira košarko 2x na teden po kakšni 2 uri.

Imaš prav, da naj bi jedel OH+beljakovine. Načeloma naj bi človek v roku 1-2 ur pred in 1-2 ur po treningu jedel OH+beljakovine.

Moj poje pred treningom (ampak bolj kake 3 ure prej, da ga ne teži) konkreten obrok, ponavadi kako pašto s tuno ali čim podobnim, včasih riž in piščanca, ampak ni prav zelo za meso. Tako da jaz priporočam, da naj takrat jé zrezke in podobno. Po potrebi lahko poje še kak prigrizek pribl. 1 uro pred treningom, npr kako banano, žemljico, lahki jogurt…nekaj za kar ve, da ga ne bo težalo na želodcu, naj poskusi, kaj mu leži.

Če je v telovadnici res 3 ure, sploh če gre potem še na fitnes, priporočam, da tudi vmes popije kak lahko prebavljiv vir OH+proteinov, najlažje je sirotkine beljakovine + OH v prahu, če tega ne prenaša med fizičnimi napori, pa obstajajo tudi izotoniki z dodanimi proteini/BCAA.

Po treningu mu tako ne bo treba nadoknaditi vsega za nazaj in lahko pojé ali normalen obrok z manj maščobe (zdrava maščoba naj bo v obroku, ampak ne pretiravaj z njo, ker otežuje prebavo, sploh tako pozno), za predloge pa ne vem..pač normalna prehrana, polnozrnati oh-ji (krompir, žitarice, pašta, polenta…), beljakovine (pusto meso, stročnice, ribe, tofu, jajca, skuta…), in seveda zelenjava.
Če noče jesti večerje ob 23h, pa si lahko tudi zmeša kazein (mlečne beljakovine, ki so počasneje prebavljive) v prahu z OH v prahu, ali pa gainer (je že oboje zmešano), z vodo ali mlekom in to popije, pa gre lahko prej spat. Lahko doda še kakšno jagodičevje ali kos sadja za “vitamine”. Naj pa potem seveda zjutraj tudi pojé kaj primernega za zajtrk.

Predlagam, naj si na splošno kak teden ali 2 piše, kaj jé in kdaj, pa naj si magari vnese v kakšno aplikacijo (predlagam Cronometer), da vidi, če ima primerno prehrano, dovolj kalorij itd.

New Report

Close