Najdi forum

vdovska pokojnina

Z mozem sva zivela v 17 let trajajocem zakonu in se razvezala pred 10 leti. Moz se je odselil.
Imava 2 skupna odrasla otroka. Mozu se izteka zivljenje in se zeli z mano ponovno porociti. Glede na to, da sem sedaj prejemnica socialne pomoci, ali bom po njegovi smrti upravicena do vdovske pokojnine, ce umre prej kot v enem letu.

Melita

Spoštovani,

tole vprašanje je bolj primerno za pravnega strokovnjaka, morda pa vam kdo lahko vseeno pomaga s kakšno svojo izkušnjo ali znanjem. Dajem na forum.

Srečno.

Barbara K. Novak, zakonska in družinska terapevtka www.bodisprememba.si tel. 031 30 90 60 FB: https://www.facebook.com/bodisprememba.si

Iz zakonodaje:
Ne glede na pogoje, določene v prvi alinei prvega odstavka in v tretjem odstavku tega člena, pridobi pravico do vdovske pokojnine tudi vdova oziroma vdovec, ki ob zavarovančevi smrti nima lastnosti zavarovanca:

•če je do zavarovančeve smrti dopolnil(a) starost 48 let;
•če do zavarovančeve smrti ni dopolnil(a) starost 48 let, dopolnil(a) pa je 45 let, ko dopolni 48 let starosti.

Sicer res ne vem natančno, vendar kolikor vem: vdovska pokojnina vam bo pripadala(če vi izpolnjujete določeno starost), četudi bosta poročena manj kot eno leto, ker imata skupnega otroka (pripada vam tudi, če več let živita skupaj v izvenzakonski skupnosti, čeprav ne vem kako bi vi to dokazovala). Če ste ob zakoncovi smrti mlajša kot 45 let ne bo nič, razen če ste trajno nezmožni za delo(invalidnost).

Vsekakor pa bodo po očetu uveljavljali pokojnino njegovi otroci do 26 leta, če se šolajo. Da vas preveč ne razveselim, ponavadi se dohodki v družini v takem primeru močno zmanjšajo.

Pozdravljeni! Tudi jaz imam vprašanje glede pokojnine. Zanima me, ali izvenzakonski partner (1)lahko koristi pokojnino po pokojnem, čeprav je bil pokojni na koncu poročen z drugo žensko in s prvo ni več živel skupaj?
Izvenzakonski partner(1) uveljavlja pravico do pokojnine za čas, ko sta s pokojnim živela skupaj.Ali je to možno? Stara je 55 let in ima 5let delovne dobe. Koliko pokojnine lahko dobi?
Izvenzakonski partner(2) ki je bil na koncu poročen s pokojnikom, pa do pokojnine ne more, ker sta bila premalo časa poročena, kljub temu da sta skupaj živela vsega skupaj več kot eno leto?
Zahvaljujem se za odgovor.

New Report

Close