Varna hrana?
Pozdravljeni,
imela bi samo eno kratko vprašanje.
Sem v prvem trimesečju nosečnosti in mi trenutno izredno diši kisla hrana.
Zanima pa me, če je surovo domače kisano zelje, kupljeno na neki kmetiji, varna hrana glede toksoplazmoze, listerije,… in vseh drugih zoprnih baketrij?
Skeptična sem predvsem, če ga lahko jem surovega…
Hvala vam!
hm?…dobro vprašanje…na katerega ne znam zanesljivo odgovoriti. Kislo zelje je sicer prav zato “kislo”, da zdrži celo zimo brez gnitja in drugih mikrobioloških procesov razpadanja in nekako dvomim, da bi vanj lahko kakorkoli zašla toksoplazmoza ali listerija, ker ne vem, kako bi se to lahko zgodilo. Zagotoviti pa tega za konkretno zelje konkretnega kmeta na konkretni kmetiji seveda ne morem, ker ne poznam vseh podrobnosti proizvodnega procesa.
tudi kis je antiseptik, torej kislo zelje lahko razumete kot varno.
načeloma da
pasterizirano = ogreto za določen čas nad določeno temperaturo, ki uniči patogene klice. Če vas to ne pomiri, seštejte (ali ocenite njihovo število) vse dosedanje podobne obroke v življenju, jih dajte v imenovalec ulomka katerega števec je 1, nato dobljeno številko delite še s 100 in dobili boste verjetnost, da ste se s toksoplazmozo okužili ravno s tem obrokom.