uvajanje goste hrane pri dojenčku
lep pozdrav!
Zanima me kakšno mnenje imate o uvajanju goste hrane pri dojenčku. Kdaj in na kakpen način. S čim naj najprej začnem in česa naj se izogibam.
Sama namreč ne mameravam dodajati kravje mleko, alternativa riževo ali sojino mleko?
Ali naj se izogibam izdelkov iz mleka (skute, jogurtom)?
Hvala.
metka
– nobenih kravjih izdelkov (tudi skute in jogurta ne), pa tudi glutena ne (pšenice …)
– sojinega mleka ne, ker je soja pogosti alergeni, lahko pa riževo, ovseno in manjdljevo mleko (ne sme vsebovati skadkorja!!!)
– otroku vedno damo zelenjavo in sadje, ki raste v njemu domačem okolju. Samo sezonska živila.
– ne: rib in jajc do 12 meseca, prav tako ne svinjine.
– ne pretiravajte z ogljikovimi hidrati in sadjem – preračunajte količine na otrokovo kilažo!!
– sladkor prepovedan
Ko boste manj dojili, počasi dovajate beljakovine (meso) in maščobe (rastlinske).
LP
Jajca in ribe:
otroku do prvega leta starosti ne dajemo preveč različnih vrst beljakovin. Njegovo črevesje je še nerazvito, zato bi lahko hitreje dobil alergije. Če že damo meso oz. beljakovine, mora biti zelo dobro kuhano (npr. iz juhe), da je lažje prebavljivo. Količino moramo vedno preračunati na otrokovo težo, ne po občutku.
V ribah je lahko tudi veliko težkih kovin. Moja žena je na svojem blogu objavila članek iz Dela: http://helena-golenhofen.blogspot.com/2010/10/zdravje-zivega-srebra-je-prevec.html
Čičeriko in kvinojo lahko, vendar so to še vedno OH in ne pretiravajte s količino.
Majhni otroci potrebujejo predvsem zelenjavo, malo sadja in OH, malo beljakovin (tudi rastlinskih).
LP